Ja nu pēkšņi karš... Lietuviešus māca, kā rīkoties uzbrukuma gadījumā

Lietuvas Aizsardzības ministrija izdevusi rokasgrāmatu visiem valsts iedzīvotājiem, kā rīkoties, ja sākas karš. Draudošā un neprognozējamā austrumu kaimiņvalsts rīcība likusi lietuviešiem gatavoties ļaunākajam. Grāmatu izplatīs skolās, bibliotēkās un nevalstiskajās organizācijās.

Satraukušies ir arī Latvijas iedzīvotāji, tomēr rokasgrāmatu izdot nav plānots.

FOTO: Agnis Šmits

Satraukušies ir arī Latvijas iedzīvotāji, tomēr rokasgrāmatu izdot nav plānots.

 

Lietuvas aizsardzības ministrijas, bruņoto spēku un Ugunsdzēsības un glābšanas departamenta kopīgi izdotā 100 lappušu biezā grāmata „Kas mums jāzina par gatavību ārkārtas situācijām un karam” ir paredzēta gan civiliedzīvotājiem, gan karavīriem, rezervistiem un brīvprātīgajiem. Karavīriem un brīvprātīgajiem jārīkojas pēc īpaši izstrādāta plāna un jāpakļaujas pavēlēm, bet civilistiem dotas norādes, kas viņiem jādara un kā jāuzvedas ekstremālās situācijās.

 

Vērtīgi padomi: kā rīkoties, ja jūsu īpašumā iebrūk ienaidnieka karapūļi?


Rokasgrāmatā civilistiem norādīts: „Pirmā lieta, kas jums jāapzinās, – jūs esat civilpersona, kurai ir jāizdzīvo un jāpamet ienaidnieka ieņemtā teritorija, ja jums nav speciālo zināšanu un prasmju, kā karot.” Rokasgrāmatā sniegts plašs padomu klāsts kara gadījumam. Lūk, daži no tiem:

  • „Kara vai krīzes gadījumā evakuējaties. Ja tas nav iespējams, sarūpējiet ieroci un palieciet mājās.”
  • „Evakuācijas gadījumā jānodrošinās ar pārtikas un ūdens krājumiem, jāturas tālāk no bruņotiem cilvēkiem, jāpārvietojas tikai dienas laikā.”
  • „Saglabājiet mieru. Nekrītiet panikā, nezaudējiet veselo saprātu. Ja aiz loga šauj, tas vēl nenozīmē, ka iestājies pasaules gals.”
  • „Ja jūsu īpašums kļūst par aktīvās karadarbības vietu, jums tas jāpamet. Neupurējiet dzīvību īpašuma labad.”
  • „Aizmirstiet par ziņkāri.”
  • „Atrodiet sabiedrotos, uzceliet slēpni.”
     

Rokasgrāmatā arī skaidrots, kā sevi atbrīvot no gruvešiem, kā rīkoties, nonākot iebrucēja karaspēka gūstā, un kā sniegt psiholoģisku palīdzību citiem nelaimē nokļuvušajiem un publicēti citi vērtīgi norādījumi. Sniegti dažādi padomi par to, kā, piemēram, cilvēkam rīkoties, ja viņš saņemts gūstā, un kā pagrabā izveidot slēptuvi.
 

Mēģiniet saglabāt mieru un neļaujiet krist panikā citiem gūstekņiem. Daudz nerunājiet, tikai tad, kad nepieciešams, bet esiet draudzīgs pret citiem gūstekņiem


„Atcerieties, ka jums ir tikai viens mērķis – izdzīvot. Mēģiniet saglabāt mieru un neļaujiet krist panikā citiem gūstekņiem. Daudz nerunājiet, tikai tad, kad nepieciešams, bet esiet draudzīgs pret citiem gūstekņiem,” pamācīts rokasgrāmatā..


Lietuviešu reakcija uz Krievijas agresīvo ārpolitiku

Lietuvas Aizsardzības ministrija norāda, ka rokasgrāmatas mērķis ir informēt sabiedrību par to, kā ierindas pilsonim jārīkojas, ja valstī tiek izsludināta mobilizācija, ko darīt ārkārtas situācijās.

„Tikai sešus gadus pēc iebrukuma Gruzijā Krievija atkal ir izmantojusi militāru spēku pret savu kaimiņu, šoreiz pret Ukrainu,” rokasgrāmatas ievadā raksta Lietuvas aizsardzības ministrs Jozs Oleks, tā liekot noprast, ka šī padomu rokasgrāmata izdota, reaģējot uz Krievijas agresīvo politiku tās kaimiņvalstīs.
 

Reklāma
Reklāma

Ministrijas pārstāvji norāda, ka pašreizējo ģeopolitisko notikumu dēļ gan Lietuvas Aizsardzības ministrija, gan citas valsts iestādes ir saņēmušas ļoti daudz jautājumu no civiliedzīvotājiem par to, kā tiek organizēta mobilizācija, kā aizsargāt sevi un savu īpašumu bruņotu konfliktu gadījumos vai citās ārkārtas situācijās.
 

Rokasgrāmata sastāv no piecām nodaļām, kurās skaidrots, kas ir civilā aizsardzība, kā darbojas brīdinājuma sistēmas, kā iedzīvotāji tiek informēti par krīzes situācijām, kā valsts iestādes reaģē uz ārkārtas situācijām, draudiem un bīstamām situācijām miera laikā un kara laikā.
 

Pašlaik. Lietuvas Aizsardzības ministrijā notiek darbs pie Civilās apmācības valsts aizsardzībai rīcības plāna 2015. – 2017. gadam izstrādes, kurā izveidos ministrijas stratēģiju sadarbībai ar nevalstiskajām organizācijām, uzņēmējiem, medijiem un kultūras nozares darbiniekiem ekstremālās situācijās.
 

Arī Latvijā jūtams satraukums: kā rīkoties, ja sākas karš?
 

Arī Latvijas iedzīvotāji ir satraukušies par civilo aizsardzību un interesējas, kā būtu jārīkojas bruņota iebrukuma gadījuma, atzinis, Latvijas Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins. Kopš Krimas aneksijas Latvijas iedzīvotāji pastiprināti interesējušies par armijas spējām aizstāvēt valsti.
 

„Kas attiecas uz militāra rakstura informāciju, mēs esam skaidrojuši to mūsu interneta resursos, izvietojot informāciju gan par mobilizācijas norisi, ja tāda būtu nepieciešama, gan normatīvajiem aktiem,” skaidro Galkins. Viņš uzsver, ka iespējama valsts militāra apdraudējuma gadījumā vissvarīgākais ir iegaumēt Lietuvas aizsardzības ministra Oleka norādījumu – saglabāt mieru un uzticēties speciālistiem.

 

Latvijā šādas rokasgrāmatas, kā izdota Lietuvā, izdošana no Aizsardzības ministrijas puses pagaidām nav plānota.


Galkins skaidroja, ka Latvijā šādas rokasgrāmatas, kā izdota Lietuvā, izdošana no Aizsardzības ministrijas puses pagaidām nav plānota. Visiem iedzīvotājiem, kuri pēc Krimas krīzes vērsās ministrijā, izskaidrots, ka bruņota konflikta gadījumā ir jāsaglabā miers un jāpaļaujas uz Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, Zemessardzi un citiem profesionālajiem dienestiem.

 

Avots: www.kasjauns.lv