Rīcības plāns, ja ir sasists dzīvsudraba termometrs

Lai arī dzīvsudraba termometri Latvijas aptiekās vairs nav nopērkami, tomēr joprojām ir ģimenes, kurās šī ierīce tiek atzīta par precīzāko iespējamo temperatūras mērīšanas paņēmienu. Tāpēc dzīvsudraba termometri tiek tirgoti gan caur privātiem sludinājumiem, gan pirkti, braucot mājup no zemēm, kas ir Latvijas austrumu pusē.

Dzīvsudraba izgarojumi bojā centrālo nervu sistēmu un nieres.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Dzīvsudraba izgarojumi bojā centrālo nervu sistēmu un nieres.

Pavisam nesen pēdējais krājumos esošais termometrs saplīsa arī mūsmājās, tāpēc nācās meklēt instrukciju, ko darīt, ja bīstamais dzīvsudrabs ir izbiris pa dzīvojamās telpas grīdu. Mājās, protams, ir arī bērni un dzīvnieki.
 

Ja termometrs ir saplīsis telpā, kurā uzturas mazi bērni, īpaši jāraugās, lai mazās, kustīgās dzīvsudraba bumbiņas mazulis neieķeksē sev mute un neapēd. Ja tā ir noticis, jāizraisa vemšana un jādodas uz slimnīcu.

 

 

Konsultējoties pa ģimenes ārstu dežūrtālruni, noskaidrojās, ka dzīvsudrabs organismā nonāk, ieelpojot tā izgarojumus. Ilgstoši elpojot šādus izgarojumus, sākas vispārēja organisma saindēšanās, kas izpaužas kā nelaba dūša, viegla aizkaitināmība un krišanās svarā. Dzīvsudraba izgarojumi bojā centrālo nervu sistēmu un nieres. Ja termometrs ir saplīsis telpā, kurā uzturas mazi bērni, īpaši jāraugās, lai mazās, kustīgās dzīvsudraba bumbiņas mazulis neieķeksē sev mute un neapēd. Ja tā ir noticis, jāizraisa vemšana un jādodas uz slimnīcu. Telpa ir jāpamet arī grūtniecēm.
 

Kā rīkoties tālāk?

- uzvelciet gumijas cimdus, jo kaitīgajā viela var nokļūt uz ādas;

- noskaidrojiet, cik tālu ir aizripojušas dzīvsudraba bumbiņas. Tās patiešām ir ārkārtīgi kustīgas, tāpēc pārbaudiet zem skapīšiem, plauktiem un gultām. Ja ir piesārņots paklājs, tas ir jānovāc un visdrīzāk, tas būs jāizmet.

- pēc iespējas rūpīgāk savāciet visas bumbiņas (uztaisiet papīra konusiņu un ar otru papīra lapu mēģiniet tās iemānīt konusiņā). Pēc tam kopā ar sasistā termometra stikliem ielieciet visu burkā ar aukstu ūdeni un burku aizvākojiet. Ūdens ierobežo dzīvsudraba izgarošanu. Pavisam mazās lodītes savāciet ar špricīti vai klizmas baloniņu vai līmlentu. Atveriet logu un uztaisiet caurvēju, lai izvēdinātu kaitīgos izgarojumus.

Aizvākoto burku jānogādā uz kādu no bīstamo atkritumu savākšanas punktiem. Rīgā tos apkalpo www.bao.lv. Ārpus Rīgas var meklēt Eko gāzes uzpildes stacijās. Tāpat šādus atkritumus būtu jāpieņem arī aptiekās.

Reklāma
Reklāma

Grīdu jāmazgā ar kālija permanganāta šķīdumu vai var pagatavot speciālu ziepju - sodas šķīdumu - 30 grami sodas, 40 grami rīvētas ziepes uz vienu litru ūdens.
 

Ko darīt nedrīkst:

- nedrīkst izmest saplīsušo termometru kopējā atkritumu vadā, ja tāds vēl kaut kur ir saglabājies. 2 grami dzīvsudraba, kas pieķersies pie atkritumu šahtas sienas, piesārņos 6 tūkstošus kubikmetrus gaisa.
 

- nemēģiniet savākt dzīvsudrabu ar putekļusūcēju (jo tas turpinās izgarot) vai slaucīt ar zaru birsti, kas lodītes sadalīs vēl mazākās un grūtāk savācamās lodītēs un dzīvsudraba putekļos.
 

- netaisiet caurvēju, kamēr dzīvsudrabs nav savākts, pretējā gadījumā vēja plūsma to izkliedēs vēl lielākā platībā.

 - apģērbu, kas saskāries ar dzīvsudrabu, nedrīkst mazgāt kopējā veļas mašīnā. Vislabāk to vispār izmest.

 - nemēģiniet noskalot dzīvsudrabu kanalizācijā. Lodītes ir smagas, tās neskalosies prom un turpinās izgarot.