Kad pēc dzemdībām jāatjaunojas mēnešreizēm?

 

Par sagaidāmo pēcdzemdību periodā, kas ilgst 6–8 nedēļas, mammai un tētim ir jāstāsta jau bērna gaidīšanas laikā. Atbildība un rūpes par mazuli, fizioloģiskās pārmaiņas sievietes ķermenī, ikdienas mājas solis – šis māmiņai ir liels slogs, ko var atvieglot, ja pēcdzemdību periodam gatavojas laikus. Uz tipiskākajiem jautājumiem pēcdzmedību periodā atbild „Quartus” ārstu prakses ginekoloģe Daiga Baranovska.

Ja bērnu nezīda jau kopš dzimšanas, menstruācijas var atjaunoties aptuveni 6–8 nedēļu laikā pēc dzemdībām.

FOTO: Shutterstock.com

Ja bērnu nezīda jau kopš dzimšanas, menstruācijas var atjaunoties aptuveni 6–8 nedēļu laikā pēc dzemdībām.

Kad īsti atsāksies mēnešreizes?
Ja mazuli baro ar krūti, mēnešreizes atjaunojas vidēji 6–9 mēnešu laikā pēc dzemdībām. Tas notiek brīdī, kad bērnu sāk piebarot, krūts ēdienreizes kļūst retākas, piena paliek mazāk vai arī tas ir „padzerties” līmenī. Ja bērnu nezīda jau kopš dzimšanas, menstruācijas var atjaunoties aptuveni 6–8 nedēļu laikā pēc dzemdībām. Reizēm menstruācijas neatsākas, kamēr vien turpina mazuli zīdīt, pat ja tas notiek līdz bērna gada vai pat pusotra gada vecumam.
 

Tajā pašā laikā ir sievietes, kurām, neraugoties uz ekskluzīvo mazuļa zīdīšanu, mēnešreizes atjaunojas 3–4 mēnešus pēc dzemdībām. Tātad – menstruāciju atjaunošanās spektrs var būt ļoti dažāds. Vēl svarīgi atcerēties: ja mēnešreizes atsākas, kamēr bērns tiek zīdīts, tās var būt neregulāras, jo piena veidošanās hormoni „kaujas” ar menstruāciju hormoniem un katrā brīdī tie var būt atšķirīgā daudzumā.
 

Ko bērna tēvs var darīt šajā jautājumā: Pašu galveno – būt atbildīgam kontracepcijas izvēlē un lietošanā, jo iztrūkstošas vai neregulāras mēnešreizes neizslēdz jaunas grūtniecības iespējamību.
 

 

 

Autore: Audra Šauere

Reklāma
Reklāma

Žurnāls "Mammām un Tētiem" iznāk 4 reizes gadā, un to bez maksas topošie un jaunie vecāki var saņemt pie ārstiem un dzemdību namos visā Latvijā. Tāpat šo žurnālu bez maksas vari lasīt Mammamuntetiem.lv sadaļā Mūsu izdevumi. Žurnāla izdevējs ir portāls Mammamuntetiem.lv un nodibinājums "Fonds Mammām un Tētiem".