Grūtniecība beigusies, aizcietējumi un urīna nesaturēšanas problēmas mammai palikušas

Par sagaidāmo pēcdzemdību periodā, kas ilgst 6–8 nedēļas, mammai un tētim ir jāstāsta jau bērna gaidīšanas laikā. Atbildība un rūpes par mazuli, fizioloģiskās pārmaiņas sievietes ķermenī, ikdienas mājas solis – šis māmiņai ir liels slogs, kovar atvieglot, ja pēcdzemdību periodam gatavojas laikus. Uz tipiskākajiem jautājumiem pēcdzmedību periodā atbild „Quartus” ārstu prakses ginekoloģe Daiga Baranovska.

 Ir sievietes, kurām vienkārši bail apmeklēt tualeti pēc bērna piedzimšanas nepatīkamo sajūtu dēļ, īpaši, ja bijuši plīsumi vai iegriezumi.

FOTO: Shutterstock.com

Ir sievietes, kurām vienkārši bail apmeklēt tualeti pēc bērna piedzimšanas nepatīkamo sajūtu dēļ, īpaši, ja bijuši plīsumi vai iegriezumi.

Aizcietējumi bija jau grūtniecības laikā. Kāpēc pēc dzemdībām tie nav beigušies?
Ja aizcietējumi bijuši jau grūtniecības laikā, ļoti liela iespēja, ka tie būs arī uzreiz pēc dzemdībām. Statistika rāda, ka ar šo problēmu saskaras ceturtā daļa topošo māmiņu. Tomēr tas ir normāli, ka pirmās diennaktis pēc dzemdībām nav izkārnījumu. Pirmkārt, dzemdības ir liels notikums ne tikai bērna, bet arī sievietes organismam, tāpēc ir nepieciešams laiks, kamēr zarnu sistēma, kas grūtniecības dēļ ir bijusi saspiesta, ieņem savu sākotnējo pozīciju. Otrkārt, jārēķinās, ka dzemdības ir aizņēmušas zināmu laiku, kurā sieviete, visticamāk, neko daudz nav ēdusi, arī pirmajās dienās pēc dzemdībām uzturs ir salīdzinoši viegls. Rezultātā pirmajās dienās organismam nemaz nav tik daudz, ko izvadīt. Ir sievietes, kurām vienkārši bail apmeklēt tualeti pēc bērna piedzimšanas nepatīkamo sajūtu dēļ, īpaši, ja bijuši plīsumi vai iegriezumi. Problēmu vispirms jāmēģina risināt ar dabīgiem paņēmieniem:

• palielinot šķiedrvielu daudzumu uzturā. Šķiedrvielas satur pilngraudu maize, zaļie lapu salāti, redīsi, kāposti, burkāni, āboli, plūmes, citi augļi un dārzeņi;
• dienā uzņemot apmēram 2 litrus ūdens;
• dodoties pastaigās, jo fiziskās aktivitātes liek kustēties arī gremošanas sistēmai;
• tualetes apmeklēšanai veltot pietiekami daudz laika;
• vēdera izeju regulējošos medikamentus lietot tikai galējas nepieciešamības gadījumā, konsultējoties ar ārstu.


Kā var palīdzēt bērna tēvs: Tā kā rūpes par bērnu aizņem ļoti lielu daļu sievietes laika, vīrietis var būt atbildīgs par šķiedrvielām bagātu produktu sagādi.


Kauns teikt, bet netieku galā ar urīna nesaturēšanu
Pētījumi rāda, ka ar urīna nesaturēšanu saskaras līdz pat 58% topošo māmiņu, jo grūtniecības laikā pavājinās iegurņa pamatnes muskulatūra. Šo muskuļu trenēšanu var uzsākt 7–10 dienas pēc dzemdībām. Zinot, cik šī tēma ir delikāta, būtu pareizi, ja ārsts apjautātos, vai sievietei nav kādas sūdzības. Arī sievietei, dodoties uz pēcdzemdību vizīti, nevajadzētu slēpt, ja ar urīna saturēšanu radušās problēmas. Ķermenim ir jādod laiks un iespēja pašam atkopties, un te noderēs Kēgela vingrinājumi – apzināti jāsasprindzina visa iespējamā starpenes muskulatūra un jāatlaiž. Šo vingrinājumu var veikt neierobežotā daudzumā, jebkurā vietā un laikā, kad vien sieviete atceras par starpenes muskulatūras trenēšanu, jo ārēji neviens nevar redzēt, kurus muskuļus sieviete sasprindzina. Tāpat svarīgi atcerēties doties pačurāt uzreiz pēc dzemdībām un vēlākajā periodā – pēc iespējas biežāk, nevis ciesties līdz pēdējam, tā palielinot asiņošanas risku. Ja ir grūtības pačurāt, nevajag kautrēties to darīt dušā, kad muskuļi ir vairāk atslābuši.
 

Kā var palīdzēt bērna tēvs: Mazuļa tētis sievietei var palīdzēt atcerēties par Kēgela vingrinājumiem, tā stiprinot savstarpējo intīmo tuvību.
 

Reklāma
Reklāma

Autore: Audra Šauere

Žurnāls "Mammām un Tētiem" iznāk 4 reizes gadā, un to bez maksas topošie un jaunie vecāki var saņemt pie ārstiem un dzemdību namos visā Latvijā. Tāpat šo žurnālu bez maksas vari lasīt Mammamuntetiem.lv sadaļā Mūsu izdevumi. Žurnāla izdevējs ir portāls Mammamuntetiem.lv un nodibinājums "Fonds Mammām un Tētiem".