Aktuāli! Ieteikumi, kā mājās tērēt mazāk elektrības

Gandrīz katrs piektais jeb 17% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju  uzskata, ka taupīt energoresursus ir pārāk sarežģīti, atklāj Samsung dzīvesstila indekss LIVING Smart.  Tomēr vairāk nekā puse respondentu vēlētos samazināt energoresursu patēriņu mājās. Lai sāktu gudrāk  saimniekot jau šodien, Samsung Electronics Baltics un Latvenergo Energoefektivitātes centra speciālisti  iesaka dažus vienkāršus un praktiskus padomus.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

„Pirmie gudras saimniekošanas soļi nav grūti – atliek nedaudz mainīt savus ikdienas paradumus un vēlreiz  pārdomāt, vai tik pierastas lietas kā ledusskapja temperatūra vai veļas mazgāšanas režīms ir izvēlētas  pareizi. Pagaidām kaimiņvalstis ir mums krietni priekšā – tur energoefektivitāte kā paradums ir pusei  iedzīvotāju, kamēr mums tikai 27%, taču to ir iespējams mainīt, lai dzīvotu gan sev, gan videi draudzīgāk,” stāsta Iveta Bojāre, Samsung Electronics Baltics korporatīvās komunikācijas vadītāja. 
 

 

 

 

 

 

Reklāma
Reklāma

Tādi paradumi kā izslēgt gaismu, izejot no mājas vai telpas, ir dabiski kļuvuši par ikdienas daļu – 9 no 10 taupītājiem to dara diendienā. Turpretī izslēgt sadzīves tehniku atceras tikai 67%, bet atvienot no strāvas liekās ierīces – 66% aptaujāto. Lai ērti izslēgtu tehniku, var izmantot pagarinātāju ar slēdzi, kas ļauj vienkārši  atvienot no strāvas visas tam pieslēgtās ierīces. Tāpat nav ieteicams atstāt tādas ierīces kā televizors un  dators gaidīšanas režīmā, jo arī tā tās patērē nedaudz elektrības. 
 

Izmanto dienasgaismu
Ne vienmēr telpā nepieciešams spilgts apgaismojums. Apdomājot gudras saimniekošanas iespējas, 38% aptaujāto atzīst, ka mākslīgā apgaismojuma vietā varētu biežāk atvērt žalūzijas vai aizkarus un izmantot dienasgaismu. Lai saprātīgi samazinātu elektroenerģijas patēriņu, vēlams nodrošināt nelielu fona apgaismojumu visā telpā un ar mazākām lampām spilgtāk izgaismot nepieciešamās zonas, piemēram, lasīšanai, rokdarbiem vai mācībām.
 

Samazini karstā ūdens patēriņu
Nedaudz vairāk nekā trešdaļa respondentu  vēlētos samazināt ūdens patēriņu mājās. Ūdeni var ietaupīt, arī gudri lietojot trauku mazgājamo mašīnu.  Piemēram, katrs piektais jeb 21% ieslēdz trauku mazgājamo mašīnu tikai tad, kad tā ir pilna, turklāt tā patērē  tikai 10-15 l aukstā ūdens, kamēr, mazgājot ar rokām tādu pašu trauku daudzumu, jāpatērē 60-80 l siltā ūdens.
 

Izmanto ierīces efektīvi
Kādā brīvākā ziemas vakarā var vēlreiz izskatīt elektroierīču lietošanas instrukcijas – temperatūras režīmus, aizpildījuma limitu, ieteicamo novietojumu un citas rekomendācijas. Kā atklāj LIVING Smart, aptaujātie ievēro pamatlietas – 68% pievērš uzmanību optimālai ledusskapja temperatūrai, bet puse to regulāri atkausē, kas ieteicams vismaz reizi gadā. Tāpat jāizvēlas dzīvesstilam piemērots ledusskapja tilpums – ja tas ir aizpildīts ar produktiem mazāk par 60%, tas lieki tērē elektroenerģiju. Savukārt, ja ledusskapis ir pārpildīts vairāk par 90%, nenotiek iekšējā gaisa cirkulācija un palielinās elektroenerģijas patēriņš. 55% aptaujāto izvēlas veļu mazgāt zemākā temperatūrā. Piemēram, mazgājot veļu 300 C, elektroenerģijas patēriņu var samazināt līdz 75%, salīdzinot ar 600 C mazgāšanas programmām. 
 

Samsung indekss LIVING ir pētījums par sabiedrības paradumiem digitālajā laikmetā un to, kāda ir  tehnoloģiju nozīme mūsu dzīvē Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Papildu pētījumu ciklā padziļināti tiek apskatītas  tādas tematiskās jomas kā mobilitāte, zaļā domāšana un saziņas veidi ģimenē. Pētījumu LIVING Smart  veikusi tirgus pētījumu kompānija „GfK Custom Research Baltic”, 2014. gada oktobrī internetā visā Baltijā,  aptaujājot 2222 respondentus vecumā no 18 līdz 65 gadiem.