Kā piespiest bērna tēvu atzīt savu bērnu?

Kā rīkoties, ja bērniņa tētis nevēlas atzīt savu atvasi un dzimšanas apliecībā ir ievlikta svītriņa, portālam "Mammamuntetiem.lv"  jautā kāda vientuļā māte. "Vēlos panākt, lai vīrietis, kas ir mana mazuļa tēvs, uzņemas materiālu atbildību par mūsu kopīgo bērnu. Kā man rīkoties?" 

Bērnam ir tiesības zināt savu izcelsmi

FOTO: Shutterstock.com

Bērnam ir tiesības zināt savu izcelsmi

Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta speciālisti norāda, ka noteikt paternitāti tiešām ir paša bērna interesēs.  Neatkarīgi no tā, kad bērns dzimis un kad reģistrēta viņa dzimšana, paternitāti var noteikt labprātīgi atzīstot vai arī konstatējot tiesas ceļā.

 

Lai labprātīgi atzītu paternitāti, saskaņā ar Latvijas Republikas Civillikuma (turpmāk- Civillikums) 155.panta pirmajā un septītajā daļā noteikto, bērna tēvam un mātei personiski ir jāiesniedz kopīgs iesniegums dzimtsarakstu nodaļai. Pamatojoties uz minēto iesniegumu, bērna izcelšanās no tēva tiks ierakstīta dzimšanas reģistrā.  Paternitātes atzīšanai bērnam no divpadsmit gadu vecuma (gan labprātīgai paternitātes atzīšanai, gan tiesas ceļā) ir nepieciešama viņa piekrišana.


Gadījumā, ja bērna tēvs labprātīgi neatzīst paternitāti, bērna mātei ir tiesības celt prasību tiesā par paternitātes noteikšanu bērnam. Šajā gadījumā paternitātes noteikšanas pamats ir bērna bioloģiskās izcelšanās pierādīšana. (Civillikuma 157.pants).
 

Tiesa pēc lietas dalībnieka lūguma nosaka ekspertīzi bērna bioloģiskās  izcelšanās noteikšanai (Civilprocesa likuma 249.1panta pirmā daļa). Savukārt, ja  kāds no lietas dalībniekiem izvairās no ekspertīzes, tiesa pieņem lēmumu par  šīs personas piespiedu nogādāšanu tiesu ekspertīzes izdarīšanai (Civilprocesa  likuma 249.1panta otrā daļa). Vienlaicīgi ar prasības pieteikumu paternitātes noteikšanai ir iespējams  celt prasību par uzturlīdzekļu piedziņu, apvienojot abas minētās prasības vienā  prasības pieteikumā.


 

Vienlaicīgi ar prasības pieteikumu paternitātes noteikšanai ir iespējams  celt prasību par uzturlīdzekļu piedziņu, apvienojot abas minētās prasības vienā  prasības pieteikumā.

Reklāma
Reklāma


 

Latvijā DNS analīzes tiek veiktas Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrā  un Valsts policijas kriminālistikas pārvaldē. Tāpat DNS analīzes veic arī  privātās sertificētās laboratorijas.  Samaksātos ekspertīzes izdevumus prasības apmierināšanas gadījumā tiesa  piedzīs no atbildētāja par labu prasītājai. 

 

Tāpat sievietei pastāv iespēja lūgt tiesu sliktā mantiskā stāvokļa dēļ  atbrīvot viņu no minēto izdevumu segšanas, bet jāņem vērā, ka tiesa ļoti rūpīgi  izvērtēs norādītos apstākļus. Tādēļ prasības pieteikumā ne tikai jānorāda uz  apstākļiem, kas neļauj veikt paternitātes testa izdevumu apmaksu, bet noteikti  jāpievieno arī attiecīgi pierādījumi, kas to apstiprina.

 

Ja bērna mātei ir piešķirts trūcīgas personas statuss, viņai nav jāmaksā izdevumi par DNS ekspertīzes veikšanu. Saskaņā ar Civilprocesa likuma  40.panta pirmo daļu izdevumu summas, kas izmaksājamas ekspertiem, iemaksā  tā puse, kura izteikusi attiecīgu lūgumu, savukārt panta piektā daļa nosaka, ka  ar lietas izskatīšanu saistītos izdevumus neiemaksā puse, kura atbrīvota no  tiesas izdevumu samaksas.