Kas bija jūsu Ziemassvētku dāvanu maisā?

Nesen Ziemassvētku noskaņu jūklī izlasīju kādu visai interesantu rakstiņu par to, kā mainījušās bērnu vēlmes pēdējo 50 gadu laikā. 1959. gadā kādā Lielbritānijas sākumskolā uzfilmēts neliels videorullītis, kurā bērni izsaka savas vēlmes Ziemassvētku vecītim. Ko tad viņi gribēja toreiz?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Pavisam vienkāršas lietas – kāds puika vēlas velosipēdu, kuram ir taure, citam kārojas siltāks ziemas mētelis, bet septiņus gadus veca meitene sapņo par gludināmo dēli, lai varētu palīdzēt mammai.  Vēl divas meitenes gribēja jaunu Bībeli.
 

Meiteņu vēlmes pārsvara bija saistītas ar saimnieciskām lietām, to, kas var noderēt ģimenes vajadzībām un atvieglot mammas ikdienu. 
 

Meiteņu vēlmes pārsvara bija saistītas ar saimnieciskām lietām, to, kas var noderēt ģimenes vajadzībām un atvieglot mammas ikdienu.  Tās - Lielbritānijas bērnu  vēlmes.  Ko gribēja bērni Latvijā pirms 50 gadiem? Droši vien sapņoja vēl pieticīgāk. Ko vēlas mūsdienu mazulīši? Runājošas lelles, jaunas planšetes, viedtālruņus un lielizmēra televizorus.


 

Vēl savdabīgāki ir mūsdienu mazo amerikāņu bērnu lūgumi. "The New York Times" raksta, ka ASV Ziemassvētku vecītim vēstulēs tiek lūgts uzdāvināt pirmo īsto ieroci. Daudzi vecāki šo bērnu vēlmi labprāt izpilda.

 

 

 

Reklāma
Reklāma

 

 


Starp citu, esmu pamanījusi ļoti interesantu sakarību – kopš mums mājās nav televizors, bērniem ir grūtības uzrakstīt Ziemassvētku vecītim vēlmju sarakstu. Jo nav jau kas pasaka priekšā, kas šobrīd ir brendīgi un stilīgi. Acīmredzot TV zilie ekrāni un košās reklāmas ir spēcīgākas par skolas un bērnudārza draugu ietekmi.  

 

Ko Ziemassvētku vecītis atnesa jūsu ģimenes bērniem?  

 

Autore: Līga Brūvere, Mammamuntetiem.lv redaktore