Vai trombofīlija var iedzimt un kādas problēmas tas sagādā?

Portāla „Mammamuntetiem.lv” lasītāja jautā, kā tas, ka viņai ir vairākas nopietnas saslimšanas - trombofīlija, sarkanā vilkēde, artrīts, var iedzimt arī gaidāmajam  bērnam? Slimības saasinājumu nav bijis vairākus gadus.  

 ja trombofīlijas diagnoze ir apstiprināta ar ģenētiskām analīzēm, ir iespējams aprēķināt, ar kādu varbūtību to pārmantos arī bērniņš

FOTO: Shutterstock.com

ja trombofīlijas diagnoze ir apstiprināta ar ģenētiskām analīzēm, ir iespējams aprēķināt, ar kādu varbūtību to pārmantos arī bērniņš

Ārste – ģenētiķe Liene Korņejeva skaidro, ka šīs slimības var ietekmēt gan grūtniecību, gan pašas topošās māmiņas veselību, tomēr ar negatīvām prognozēm pārspīlēt nevajag.

Svarīgi ir atrast speciālistu, kurš palīdzēs tikt galā ar medicīniska rakstura lietām – kādus izmeklējumus veikt, kādus medikamentus lietot un cik bieži ierasties uz pārbaudēm un kas stiprinās sajūtu, ka viss izdosies.

Par pārmantošanu – ja trombofīlijas diagnoze ir apstiprināta ar ģenētiskām analīzēm, ir iespējams aprēķināt, ar kādu varbūtību to pārmantos arī bērniņš. Runājot par vilkēdi un artrītu, tad jāsaka, ka bērns no  vecākiem nepārmanto pašu slimību, bet lielāku noslieci uz to.  Tas nozīmē, ka bērns var izaugt  vesels un neslimot ne ar vienu no šīm slimībām. Gadījumā, ja dzīves laikā slimība tomēr parādās, zinot ģimenes vēsturi, to var ātrāk diagnosticēt un, līdz ar to, iespējams, ārstēt efektīgāk.

 

Reklāma
Reklāma