Ziemas maltīte zīlītēm, zvirbuļiem, sarkankrūtīšiem, baložiem

Ne tikai uz Ziemassvētkiem, bet arī ikdienā daudz cilvēku iegriežas veikalā, lai nopirktu barību zīlītēm, zvirbuļiem, sarkankrūtīšiem un citiem putniem, kuriem ziemā krietni sarūk dabā atrodamie iztikas līdzekļi," stāsta Salaspils "Zooveikala" īpašniece Anita Šulte.

Ziemas maltīte zīlītēm, zvirbuļiem, sarkankrūtīšiem, baložiem

FOTO: Shutterstock.com

 

Cilvēki, kuri pušķo pagalmā zaļojošu eglīti, tās zaros liek arī ēdamas dāvanas putniem. "Ļoti iecienītas ir tauku bumbas, ko privātmāju saimnieki labprāt karina arī augļu kokos, bet dzīvokļu īpašnieki uz nagliņas, kas iesista mājas sienā pie loga," stāsta Anita Šulte portālam aprinkis.lv

"Šīs bumbas, kas ievietotas smalkā tīkliņā, ir gatavotas no tauku un dažādu sēkliņu maisījuma. Tās paredzētas zīlītēm, bet pieredze liecina, ka pie tām labprāt mielojas arī zvirbuļi un citi putniņi. Izlikšanai putnu barotavās var nopirkt saulespuķu sēklas un barību āra putniem, kas veidota no dažādu sēkliņu maisījuma.
 

Zīlītēm var izlikt arī speķa gabaliņu, kas nav sālīts. Savukārt zvirbuļi un baloži labprāt notiesā sakaltētu, sadrupinātu baltmaizīti. Svaigu baltmaizi putniem nevajag dot, tā var aizķepēt viņu guziņas, kas barību pārstrādā līdzīgi dzirnaviņām."

 

Zīlītēm var izlikt arī speķa gabaliņu, kas nav sālīts. Savukārt zvirbuļi un baloži labprāt notiesā sakaltētu, sadrupinātu baltmaizīti. Svaigu baltmaizi putniem nevajag dot.

 

Reklāma
Reklāma


Savukārt ornitologi vispār neiesaka putniņus barot. Latvijas Ornitoloģijas biedrības Valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus uzsver, ka dabas procesos iejaukties nevajag, bet ja to dara, tad barošana jāveic gudri un nenodarot ļaunumu putniņiem.

Pirmkārt, ja barošana uzsākta, to nedrīkst pārtraukt līdz pat sniega nokušanai. Putni pierod pie pārtikas ieguves vietas un barību citur nemeklē. Ja arī sāk meklēt, var jau būt par vēlu un putni nosalst.

Barība nedrīkst būt sālīta, jo tas kaitē putnu gremošanas sistēmai. Derēs tauki, nesālīts speķis (ēdīs zīlītes, dzeņi), neceptas un nesālītas melnās saulespuķu sēklas, kuras ēdīs gandrīz visi putni. Sīkie meža putni labprāt našķosies ar auzu pārslām, kaņepēm, linsēklā,, miežu putraimiem, grūbām, prosu.

Runājot par mežā pīļu barošanu, Viesturs Ķerus iesaka vislabāk barot ar ozolzīlēm vai dārzeņiem.



Lasi arī kā izgatavot barotavu putniem? FOTO un VIDEO pamācības

Gulbju barošana. Palīdzam putniem!