"Vienu glāzi vīna grūtniece taču drīkst?" Nē, nedrīkst!

Tik ļoti, ļoti grūtniecības laikā gribas iedzert glāzi vīna? Ko es no tā iegūstu? Vai nedzimušajam mazulim ir tādi paši ieguvumi? Vai tomēr tas ir neapdomīgs ieguldījums vēl pasaulē nenākušā bērna nākotnē, kurā piedzīvotās grūtības diez vai mēs atminēsimies sasaistīt ar „vienu glāzi viņa taču drīkst”? Dūla Linda Vītuma stāsta, kā alkohols, pat ja tā ir tikai viena glāze, var ietekmēt mazulīša veselību.

Nav zināms, kāds ir minimālais alkohola daudzums, kura lietošanai var būt negatīva ietekme uz augli.

FOTO: Shutterstock.com

Nav zināms, kāds ir minimālais alkohola daudzums, kura lietošanai var būt negatīva ietekme uz augli.

 

Alkohola nelabvēlīgā ietekme uz augli ir zināma jau kopš vismaz 1800. gada. Neraugoties uz to, 2009. gadā publicētajā iedzimto defektu profilakses pētījumā tika konstatēts, ka 30% sieviešu grūtniecības laikā lieto alkoholu. „Bet mēs taču tikai nedaudz!”, „Bet nevar tā būt!”, „Bet nedaudz taču var!”... Ir taču pētījumi, kuros apgalvots, ka alkohola lietošanai nav ietekmes uz grūtniecības gaitu un uz bērnu .


Bet...Brīdī, kad mamma lieto alkoholu, tas nonāk viņas asinīs un caur placentu 6–40 minūšu laikā pie mazuļa tādā pašā koncentrācijā, kādā tas ir mammai. Nav zināms, kāds ir minimālais alkohola daudzums, kura lietošanai var būt negatīva ietekme uz augli. Alkoholu mūsu organismā apstrādā aknas. Mazuļa aknas ir orgāns, kas attīstās vislēnāk un pilnībā nobriest tikai grūtniecības vēlīnajā stadijā. Auglis nespēj pārstrādāt alkoholu tā, kā to spēj viņa mamma. Attiecīgi sanāk, ka vēl nedzimušais bērns uzņem mātes lietoto alkohola devu bez pilnvērtīgas iespējas to pārstrādāt.

 

Auglis nespēj pārstrādāt alkoholu tā, kā to spēj viņa mamma. Attiecīgi sanāk, ka vēl nedzimušais bērns uzņem mātes lietoto alkohola devu bez pilnvērtīgas iespējas to pārstrādāt.

 


Kā alkohols var ietekmēt bērna smadzenes

Aprakstot alkohola ietekmi uz mammas miesās esošo bērnu, tiek runāts par augļa alkohola spektra traucējumiem. Kas tie ir? Augļa alkohola spektra traucējumi ir smadzeņu darbības un uzvedības traucējumi, kuru cēlonis ir alkohola ietekme uz nenobriedušajām augļa smadzenēm.

 

Alkohols brīvi šķērso augļa smadzeņu hematoencefālo barjeru un ietekmē bērna smadzenes un centrālo nervu sistēmu. Var būt gadījumi, kad nebūs novērojamas fiziskas alkohola izraisītas izmaiņas mazuļa organismā, tāpēc augļa alkohola spektra traucējumus mēdz saukt par „neredzamiem traucējumiem”.  Traucējumu neiroloģiskās izpausmes būs novērojamas kā mācīšanās traucējumi, grūtības emociju regulēšanā, vāji attīstītas sociālās prasmes un atmiņas, uzmanības un spriešanas grūtības.
 

Brīdī, kad mamma lieto alkoholu, tas nonāk viņas asinīs un caur placentu 6–40 minūšu laikā pie mazuļa tādā pašā koncentrācijā, kādā tas ir mammai.

 

Reklāma
Reklāma

Alkohols ir teratogēns*, kas uzsūc smadzeņu šūnu šķidrumu, kā rezultātā šo šūnu darbība var tikt mainīta, traucēta vai arī tās var tikt nogalinātas. Rezultātā mazuļa smadzeņu šūnu skaits var samazināties, to darbība var tikt mainīta, vai arī var tikt mainīta nervu sistēmas bioķīmiskā aktivitāte.


Ja mamma lieto alkoholu bērna gaidīšanas laikā, vecākiem jārēķinās, ka pēc mazuļa piedzimšanas viņam var būt nepieciešama īpaša palīdzība pilnvērtīga mācīšanās procesa un sociālo iemaņu apgūšanā.


Ārstu un pētnieku viedokļi

Lūk, Nacionālā Alkohola nepareizas lietošanas un alkoholisma institūta pētnieku un ārstu viedokļi par „vienu glāzi viņa taču drīkst” grūtniecības laikā.

 

  • „Vienīgais nekaitīgais alkohola daudzums grūtniecei ir alkohola nelietošana grūtniecības laikā.” Dženifera Tomasa (Jennifer D. Thomas, Ph. D)
  • „Cilvēkiem, kuri plāno bērnu vai kuri jau ir stāvoklī, nevajag lietot alkoholu it nemaz.” Mišels Čarness (Michael E. Charness, M. D.)
  •  „Nelietot alkoholu grūtniecības laikā ir visvienkāršākais un nepārprotamākais padoms, kāds būtu sniedzams sievietei, kura gaida bērnu.” Klēra Kole (Claire Cole, Ph. D)
  • „Alkohols grūtniecības laikā ir kā krievu rulete – ir redzēti cilvēki, kuri nododas šai azartspēlei un vinnē. Un esmu redzējis arī cilvēkus, kuri spēlēja un nevinnēja.” Kierans O’Mailejs (Kieran O’Malley, M. D.)
  •  „Ja plānojat bērnu, jums jāpārtrauc lietot alkoholu trīs mēnešus pirms mazuļa ieņemšanas un pilnībā jāatturas no alkohola visu grūtniecības laiku, – tā ir vienīgā garantija, ka bērns būs pasargāts no alkohola negatīvās ietekmes.” Dr. Filips Meijs (Philip May, Ph.D)
  • „Jebkurš brīdis, kurā jūs pārtraucat lietot alkoholu, bērnam nāk tikai par labu.” Sūzena Fleišere (Susan Fleisher)

 

Nākamreiz, kad paņem rokās glāzi vīna, alus vai kāda stiprāka dzēriena, būtu vērts sev pajautāt: „Kāpēc es tieši šobrīd to daru?”
 

  • Iespējams, es cīnos ar alkohola atkarību? Kad to atzīstu, es varu meklēt palīdzību.
  • Iespējams, es līdz galam neizprotu, cik cieša ir mana un manās miesās esošā mazuļa saikne? Šeit nav vietas diskusijai – saikne ir cieša un tieša.
  • Iespējams, es līdz galam nezinu, ko tieši alkohols var nodarīt manam bērnam?
     

Pētnieki turpina pētīt, bet mēs glāzi vīna, alus vai cita alkoholiskā dzēriena atstāsim uz laiku, kad bērni būs iznēsāti, piedzemdēti un paaugušies, jo grūtniecības laikā lietotā alkohola izraisītie mazuļa orgānu bojājumi ir reāli novēršami – nelietojot alkoholu grūtniecības laikā. 


* Teratogēns ir jebkurš aģents – ķīmiska viela, vīruss, vides vai fizisks faktors un medikaments –,kura iedarbības rezultātā embrionālā vai augļa attīstības fāzē rodas neatgriezeniskas formas vai funkcijas izmaiņas. Vārds „teratogēns” ir cēlies no grieķu vārda teratos un nozīmē ‘briesmonis’.


Autore: Linda Vītuma, dūla

 

Avoti:
1. National Birth Defect Prevention Study. Pieejams šeit.
2. Study: no Connection Between Drinking Alcohol Early in Pregnancy and Birth Problems.
Pieejams šeit.
3. Association Between Maternal Alcohol Consumption in Early Pregnancy and Pregnancy Outcomes. Pieejams šeit
4. The Effects of Low to Moderate Alcohol Consumption and Binge Drinking in Early Pregnancy on Executive Function in 5-year-old Children. Pieejams šeit.
5. Understanding Alcohol – Information about Alcohol. Pieejams: šeit.
6. NHS „The Pregnancy Book”. Pieejams šeit.
7. Williams Obstetrics (kindle version), 23rd, Edition, The McGraw-Hill Companies, Inc., 2010, 14. nodaļa „Teratoloģija un medikamenti, kas ietekmē augli”.
8. Collaborative Initiative on Fetal Alcohol Spectrum Disorders. Pieejams šeit.
9. The Provincial Outreach Program for Fetal Alcohol Spectrum Disorder. Pieejams šeit.
10. National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism. Pieejams šeit.
11. NOFAS Topics: Light Drinking. Pieejams šeit.