Ārsti brīdina par raksturīgākajām bērnu traumām svētkos


Ik gadu Bērnu slimnīcā svētku laikā pēc palīdzības vēršas bērni, kuru guvuši dažādas traumas – pakrītot uz ielas vai mājās, dauzoties un sportojot gūti lūzumi, mežģījumi un vaļējas brūces.

Analizējot gūto traumu datus, skaidri redzams, ka bērni visvairāk traumu gūst tieši mājās, proti, vidē, kurai būtu jābūt bērnam visdrošākajai un piemērotākajai.

FOTO: Shutterstock.com

Analizējot gūto traumu datus, skaidri redzams, ka bērni visvairāk traumu gūst tieši mājās, proti, vidē, kurai būtu jābūt bērnam visdrošākajai un piemērotākajai.

Svētkiem raksturīgās traumas traumas ir, piemēram, applaucējumi ar ēdienu vai dzērienu, kā arī apdegumi neuzmanīgi rīkojoties ar pirotehniku. Turklāt, analizējot gūto traumu datus, skaidri redzams, ka bērni visvairāk traumu gūst tieši mājās, proti, vidē, kurai būtu jābūt bērnam visdrošākajai un piemērotākajai.

Pie mediķiem vēršas arī ar dažādām vienkāršām saslimšanām - paaugstinātu temperatūru, sausu klepu, kakla vai auss sāpēm un dažādām vīrusa slimībām. Pērn svētku brīvdienu laikā Bērnu slimnīcās mediķipalīdzību sniedza teju 1300 bērniem.


Applaucējumi
Gadā vidēji 300 bērni vēršas pēc palīdzības, jo guvuši dažāda veida apdegumus. Visbiežāk tie ir bērni līdz 3 gadu vecumam. Tādēļ, mediķi atgādina, ka starp kūpošiem katliem, ēdieniem un karstām cepeškrāsnīm, mazajām zinātkārajām un palīdzēt gribošajām rociņām nav vietas. Neatstājiet karstus ēdienus uz galda malas un nelietojiet galdautu, ja mājās ir mazs bērns, jo tā ir tikai sekunde, lai, paraujot aiz tā stūra, uzrautu sev virsū visu uz tā esošo saturu.

 

Sāpoši vēderi
Lai izvairītos no gremošanas sistēmas traucējumiem, būsim modri un uzmanīsim, ko bērns ēd svētku laikā. Ja tiek pastiprināti lietotas kārotās šokolādes konfektes, saldumi un miltu izstrādājumi, neaizmirsīsim parūpēties par šķiedrvielu un šķidruma uzņemšanu, tam vislabāk derēs augļi un dārzeņi, kā arī dabīgi dzērieni bez cukura.


Salūtu sekas
Aicinām pieaugušos piesardzīgi rīkoties arī ar pirotehniku, skaidrojot bērniem iespējamos riskus un traumas, ko var radīt pēkšņa pirotehnikas aizdegšanās vai drošības noteikumu neievērošana. Neatstājiet bērnus bez uzraudzības svētku uguņošanas laikā! Nereti svētku uguņošana rada satraukumu arī četrkājainajiem mājas mīluļiem, un viņu uzvedība var kļūt neprognozējama, tāpēc tos uguņošanas laikā ieteicams turēt slēgtās telpās, lai pasargātu bērnus no iespējamām traumām.
 

Uzticiet bērnu piesaktīt konkrētam cilvēkam
Mediķi piekodina, ka pats būtiskākais traumu un saslimšanu novēršanas veids ir nedalīta vecāku uzmanība svētku laikā. Neaizmirsīsim, ka neskatoties uz svētku mielasta gatavošanu, dāvanu saiņošanu, viesu uzņemšanu un citām aktivitātēm, parūpēsimies, lai mūsu bērni būtu drošībā un vienmēr pieskatīti. Turklāt, pieredze liecina, ka, bērna pieskatīšanu jāuztic tieši vienam konkrētam cilvēkam, nevis vairākiem, kā rezultātā bērnu nepieskatīs neviens.

 

Reklāma
Reklāma

Kur vērsties pēc palīdzības, ja bērns svētku laikā saslimis? Svētku dienās un brīvdienās visu diennakti medicīniskus padomus vienkāršu saslimšanu gadījumos var saņemt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001. Ja nepieciešams saņemt medicīnisku konsultāciju ģimenes ārsta kompetences ietvaros, Rīgā un citās lielākajās Latvijas pilsētās var vērsties pie dežūrārstiem. Dežūrārstu darba grafiks svētku brīvdienās un informācija par citām medicīniskās palīdzības saņemšanas iespējām ir pieejama Nacionālā veselības dienesta mājaslapā.

Savukārt traumu vai pēkšņas saslimšanas gadījumā medicīnisko palīdzību var saņemt steidzamās medicīniskās palīdzības punktos. Neatliekamos gadījumos, kad apdraudēta veselība, palīdzību sniedz Neatliekamā medicīniskā palīdzība, kuru var izsaukt, zvanot pa ārkārtas tālruni 113.