Pirts sievišķības atraisīšanai un saiknei ar kosmosu. Arī grūtniecēm

Pirts rituāls latviešiem ir īpašs, bet jaunajām sievām, kas ienāca vīra mājās, pirmā ēka, ko atdeva apsaimniekot, bija pirtiņa. Tur nāca pasaulē jauna dzīvība, stāsta latvisko pirts rituālu  zinātāja, „Lielzemenes”  saimniece Aelita  Batņa. Jaunās sievas sumināja Māru un zemes likumus, lai būtu vieglas radības.

Latviešu pirts nav iedomājama bez īpašām zālītēm.  Grūtniece drīkst izvēlēties to, ko vēlas, ierobežojumu nav.

FOTO: Shutterstock.com

Latviešu pirts nav iedomājama bez īpašām zālītēm. Grūtniece drīkst izvēlēties to, ko vēlas, ierobežojumu nav.

 

Latvijā pirts rituāli nav pētīti, tāpēc ārstu viedokli  par grūtnieces iešanu pirtī biežāk ir atturīgs vai noliedzošs. Somijā ir Pirts lietu institūts, kas nopietni pētījis, kā karstums un mitrus ietekmē organismu. Somi uzskata, ka grūtniecība un pirts ir savienojamas lietas – siltumā atbrīvojas muskuļi, mazinās dzemdes tonuss, paliek elastīgākas saites, labāk dzemdībās sagatavojas dzemdību ceļi. 
 

Ieguvumi no pirtiņas

Topošajai māmiņai regulāri apmeklējot pirtiņu, uzlabojas pašsajūta, samazinās tūska. Vienīgais ierobežojums ir mitrums un karstums. Ja ikdienā pirtnieki neiesaka  iet pirtī, kurā ir vairāk par 110-120 punktiem (grādu un mitruma procentu summa, piemēram, 65 C un 45 % mitruma), tad topošās māmiņas pirtī punktu skaitam jābūt mazākam.  Latviešu pirtī tie varētu būt 60-65 grādi un bez gara uzmešanas.  Vislabākā ir prātīga veselīga izsildīšanās. No pārāk karstas pirts var sākt sāpēt galva, rasties reiboņi, ko izraisa asinsspiediena paaugstināšanās, jo organisms tādā veidā mēģinās saglabāt nepieciešamo šķidruma daudzumu. Arī bērniņam, kurš vēl atrodas mammas vēderā, nepatiks šādas pārslodzes. Slapjajās pirtiņās nav tik karsti, tāpēc ieteicams apmeklēt tās - tur karstums ir maigāks.

 

Nozīme ir tam, vai pirts apmeklēšana ir regulārs ieradums, kas aizsācies jau pirms grūtniecības vai arī tas ir jauna pieredze organismam.  Ja iepriekš pirtī nav iets, tad tas nav brīdis, kad to sākt.   Pirtnieki un arī ārsti neiesaka doties pirtī arī pirmajos trīs grūtniecības mēnešos.  Pirtī vēlams iet reizi nedēļā, bet īpašos rituālus baudīt – reizi mēnesī.

Vai iet pirtī pēdējā grūtniecības mēnesī? Mediķi iesaka neiet, bet ir sievietes, kas tomēr brauc līdz pēdējam brīdim, jo patīk meditatīvais  stāvoklis un ierastais rituāls. Grūtniecības laikā pirtnieks neper pa vēderu, bet maigi per sānus, muguru, noskrubē ķermeni, kas ir ļoti patīkami, jo pašai sevi kopt ar lielo vēderu ir grūtāk.

 


Sakārtot sevi, atrisināt emocionālas problēmas

Reklāma
Reklāma

Aelita Batņa, kas strādā ar topošajām māmiņām un vada arī pirtīžu rituālu, pirti uzskata par labāko vietu, kur atbrīvoties no stresa, atgūt garīgo līdzsvaru, harmoniju, prieku par dzīvi un mieru. Nereti pirts rituāli ir ar psihoterapeitisku efektu, tie palīdz sakārtot emocionālās problēmas.  Sieviete, kas pāriet no sievietes uz mātes lomu, pirts ļoti palīdz pāriet no viena stāvokļa otrā. Ideāli ir, ja pirms pirts pirtnieks ar sievieti aprunājas, izrunā, kādas ir attiecības ar vecākiem. Dažreiz tieši pirtī ir iespējams atrisināt gadiem ilgas sarežģītas problēmas. Dziednieciskā pirts palīdz ieiet meditatīvā stāvoklī.

 

 

Kādu slotiņu izvēlēties?

Latviešu pirts nav iedomājama bez īpašām zālītēm.  Grūtniece drīkst izvēlēties to, ko vēlas, ierobežojumu nav. Bet parasti izvēle ir par labu dabīgām zālēm un aromātiem.

  • Viena grūtnieču zālīšu standarta nav, bet grūtniecēm uz lāviņas noteikti liek ozolpapardes. Tā ir saikne ar kosmosu un dievu. Grūtniecei jābūt līdzsvarā ar kosmiskajām enerģijām un latviešu dievībām.   Papardes noņem arī kaulu, muguras un locītavu sāpēs, kas ir aktuālas grūtniecēm.  Ne veltu mūsu senči agrāk ozolpapardes lika matračos. Ozolpapardes atrodamas arī ziemā.
  • Ceriņu pirts un ceriņu paklājs ir sievišķības atmodinātājs.
  • Ziemā var likt arī sienu un žāvētas zālītes. Vasarā noteikti jāizmanto svaigi augi.
  • Ja ir vasara, tad var likt āboliņu.  Āboliņš ir saikne ar dievu un garīgām lietām.
  • Grūtniecības laikā ir svarīgi saņemt beznosacījuma mīlestību, ko dot tālāk bērniņam. Šo sajūtu dod kliņģerītes. Kliņģerītes zied ļoti ilgi, līdz pirmajiem saliem.
  • Lai arī kalmes uzskata par jāņu zālēm, tās droši var lietot arī citā laikā. Kalmes rada dvēselisku mieru un līdzsvaru.
  • Ozola slotiņas stiprina vīrišķo, savukārt liepu slotiņas – sievišķo enerģiju.
  • Visneitrālākā ir bērzu slotiņa, tāpēc to var izmantot visos gadījumos.
  • Pirms došanās pirtī noteikti jākonsultējas ārstu un zinošu pirtnieku.