Tualešu dēļ skolasbērni atsakās no brokastīm skolā

Portālu Kasjauns.lv uzrunāja Armanda vecāki, kurus satraucis dēla ieradums skolas dienās neēst brokastis. Kā iemeslu tam Armands min skolas tualetes - tās esot tik ļoti netīras, ka atteikties no dienas svarīgākās ēdienreizes, lai pēc tam nenāktos lietot skolas labierīcības, esot tā vērts. Vai tiešām situācija kādā Latvijas skolā var būt tik drausmīga? Lai ieviestu skaidrību vērsāmies pie Veselības ministrijas speciālistiem.

FOTO: Shutterstock.com


Kārtība tiek garantēta
Veselības ministrijas preses sekretāre Aija Bukova-Žideļūna sarunā ar Kasjauns.lv skaidro, ka 2002. gadā Ministru kabineta pieņemtie noteikumi tieši regulē arī valsts skolu labierīcību iekārtojumu. Noteikumi paredz gan to ierīkošanu, gan regulāru kopšanu un nodrošināšanu ar higiēnas līdzekļiem. Šo noteikumu ievērošanu savukārt uzrauga veselas divas iestādes – Veselības inspekcija un Pārtikas un veterinārais dienests, kas veic regulāras pārbaudes visās izglītības iestādēs, pastāvīgi garantējot kārtību.

 

Trūkst privātuma
Ir tiešām grūti noticēt, ka kādā skolā, par spīti skrupulozajām pārbaudēm, valdītu tāda nekārtība. Vai pastāv iespēja, ka skolniekam neveselīgo dzīvesveidu uzspiež kādi citi faktori? Psiholoģe Jolanta Ūsiņa, kura pašlaik strādā arī Talsu 2. vidusskolā apstiprina, ka tendence izvairīties no tualetēm skolās tik tiešām ir novērojama. Talsu vidusskolas labierīcības esot atbilstošā līmenī un par antisanitāriem apstākļiem nevarot būt ne runas, tomēr arī šajā skolā skolēni bieži vien izvēlas tās nelietot. Kā iemeslu tam psiholoģe min privātuma trūkumu: „Tā tomēr ir privāta lieta. Kāds varbūt ir pieradis pie mājas apstākļiem vai savulaik ar publiskajām tualetēm bijusi kāda negatīva pieredze.” Iemesli šādai skolēna rīcībai tomēr varot būt vairāki un pilnīgi izslēgt higiēnas problēmas nevarot. Psiholoģe stāsta par situāciju dažās lauku skolās, kur reizēm tiešām varētu trūkt pat tāda pašsaprotama lieta kā tualetes papīrs.
 

 

Skolēniem brokastis īpaši svarīgas
Viens no iemesliem šādam kaitīgam režīmam, kā apgalvo bērnu gastroenterologs Ilze Briuka, varētu būt arī gluži vienkārša bērna izvēle atteikties no ēdienreizes, īsti neapzinoties tās nozīmi. Speciāliste brīdina, ka neatkarīgi no iemesla, vēdera izejas aizturēšana atstāj negatīvu iespaidu uz veselību un arī brokastis augošam organismam, noslogotajās skolas dienās esot īpaši svarīgas. „Vajadzētu izprast, kas traucē bērnam izmantot labierīcības un iespēju robežās šo situāciju tiešām būtu vēlams labot.” Apgalvo Briuka. Kā novērojusi psiholoģe Ūsiņa, dažās skolās par privātuma trūkumu jau laikus ir padomāts – tualetes ir daudz nodalītākas, noslēgtākas un lai arī aizņem vairāk vietas – nodrošina ērtākus apstākļus.

 

Reklāma
Reklāma

Avots: www.kasjauns.lv