Pēc trim gadiem internetā atgriežas slavenais ziedojumu lūdzējs no Mazsalacas

Pirms dažiem gadiem no lētticīgiem labdariem ziedojumus mangojošais „nabadzīgais invalīds” Raimonds Stepka atkal atgriezies interneta vidē un tagad ziedojumus lūdz sava sievastēva Zigurda Beņķa vārdā. Internetā tiek izplatītas raudulīgas vēstules, kurās izmisīgi tiek lūgta palīdzība Stepkas ģimenei.

Foto no KasJauns.lv

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no KasJauns.lv

 

Pirms trijiem gadiem Kasjauns.lv rakstīja par Raimonda Stepkas un Baibas Beņķes ģimeni no Mazsalacas, kura centās iežēlināt lētticīgus labdarus, lai viņiem ziedotu dienišķai iztikšanai. Toreiz Kasjauns.lv noskaidroja, ka Stepka melojis, lai iežēlinātu cilvēkus. Viņš nebija tikko atgriezies no neveiksmīgas mugurkaula operācijas un nebija teju vai paralizēts. Mazsalacas novada iedzīvotāji Kasjauns.lv stāstīja, ka Stepka nemaz augu diennakti neguļot gultā, bet itin bieži un naski „drasē” uz pašvaldību, prasot sociālo palīdzību. Tāpat Stepka necentās atrast darbu un izaudzēt sev pārtiku piemājas zemītē, kā to dara daudzi laucinieki. Viņš tikai cenšas pārtikt no sociālās palīdzības. 
 

Pirms vairākiem gadiem izplatītie Stepkas palīgā saucieni brīžiem bija ļoti pretrunīgi. Piemēram, viņš esot apgalvojis, ka autokatastrofā  bojā esot gājuši vecāki, bet tā nebija tiesa – Raimonda vecāki bija sveiki un veseli. 


Tagad „grūtdieņa” Stepkas ģimene pārcēlusies no Mazsalacas uz Valmieru un atkal internetā izplata lūgumus pēc palīdzības – vajadzīgs viss, sākot no medikamentiem un apģērba un beidzot ar pārtiku! Lūgumi tiek izplatīti it kā Stepkas sievastēva Zigurda Beņķa vārdā. „Facebook” pārsūtītā vēstulē, starp citu, teikts: 

„Gaišajā svētku gaidīšanas laikā palīdzība ļoti nepieciešama Zigurda ģimenei no Valmieras. Zigurdam ir ļoti neērti lūgt palīdzību, taču viņš ļoti cer uz līdzcilvēku sapratni un atbalstu. Viņam ir trīs mazbērniņi, ar kuru audzināšanu viņš ļoti cenšas palīdzēt savai meitai. Meitas vīrs ir 2. grupas invalīds, saņem tikai 64 eiro mazu invaliditātes pensiju. Neskatoties uz smagajām muguras problēmām, viņš vēlas strādāt, pastāv iespēja, ka varēs uzsākt darbu kūdras purvā. Taču šobrīd naudiņas nav. Situācija ir ļoti smaga, trūkst līdzekļu pat ēdienam. (..) Situāciju vēl bēdīgāku padara fakts, ka vienam no puikām ir konstatēta mazasinība smagā formā”. Vēstulē uzskaitītas vēl vairākas likstas, kas vajā ģimeni. Vēstules beigās – lūgums pārskaitīt naudu uz Zigurda Beņķa bankas kontu un telefona numurs. 
 

Zvanot uz norādīto telefona numuru, Kasjauns.lv sazvanīja pašu Raimondu Beņķi, nevis viņa sievastēvu. Viņš atzina, ka tik tiešām pirms vairākiem gadiem lūdzis ziedojumus savai iztikšanai, jo arī tad ģimenei bija grūta iztikšana un šobrīd situācija neesot mainījusies. Toreiz daudzi palīdzības prasītāji „situāciju esot pārpratuši” un parādījusies neuzticība pret ziedojumu lūdzēju. Tomēr palīdzība joprojām esot nepieciešama, ģimenes situācija neesot uzlabojusies. Lai par to pārliecinātos, lai zvanot uz Valmieras pilsētas Sociālo dienestu. Un Stepka atkal pastāstīja, ka viņam drīz vien jāejot uz operāciju. 
 

Stepka arī piebilda, ka palīdzības lūgumu nav izplatījusi viņa ģimene, bet gan kāda paziņa, kuras vārdu viņš īsti pat neatminējās. Tas atkal vismaz formāli varētu būt aizbildinājums hroniskajam ziedojumu lūdzējam, ka viņš jau neko, lūk, citi viņa vārdā lūdzot palīdzību. 
 

Kasjauns.lv zvanīja uz Valmieras sociālo dienestu, lai noskaidrotu, vai tik tiešām Stepkam nepieciešama palīdzība. Sociālajā dienestā paskaidroja, ka šādu informāciju nevar noskaidrot, jo telefoniski nevienam netiek sniegta informācija par kādas konkrētas personas situāciju vai statusu – tā esot konfidenciāla informācija. Tā kā Kasjauns.lv lasītājus aicina izvērtēt, vai tik tiešām atsaukties uz palīdzības lūgumu, ja tas tiek saņemts no Zigurda Beņķa vai Raimonda Stepkas. Tas varētu būt savtīgu motīvu rakstīts. 
 

Raimonda Stepkas kriminālais dubultnieks 
Datu bāzēs ir arī atrodama informāciju par kādu 1968. gadā dzimušo Raimondu Stepku, ar kuru gan Mazsalacā dzīvojošais Raimonds Stepka noliedz savu saistību. 

Reklāma
Reklāma

* 2004. gadā Augstākās tiesas Senāts spēkā atstāja Raimondam Stepkam piespriesto trīs gadu cietumsodu par sutenerismu. Šis Stepka par 30 latiem kādam Mārim Bukovskim piegādāja Rīgas Centrālstacijā savervētas meitenes, kuras pēc tam nosūtīja seksverdzībā uz Vāciju. 

Tiesas prāvas laikā Raimondam Stepkam veica psihiatrisko un psiholoģisko ekspertīzi, kura viņu atzina par daļēji pieskaitāmu. 

* Savulaik Uzņēmumu reģistrā bija atrodama informācija, ka Raimonds Stepka ir parfimērijas un kosmētikas tirdzniecības firmas „Edvans Plus” vienīgais valdes loceklis. 

* 2009. gadā Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesa izskatīja lietu pret Raimondu Stepku, kurš bija palicis parādā SIA „Juliānus Finanses”. 

 

Avots: www.kasjauns.lv