Mīlestība un mistika vēsturiskajā romānā "Citadele"

Prāva izmēra romāns ģeniālajā Silvijas Brices tulkojumā. Izklausās labi? Jā! “Citadele” aizraus gan piedzīvojumu kāros, gan dziļdomīgos, gan vīriešus, gan sievietes – visus, kam gribas ar grāmatu ne tikai atpūsties, bet arī izbaudīt spriedzi un bagātināt savas zināšanas. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv



Romāns rakstīts, iespaidojoties no reāliem vēsturiskiem notikumiem, un autores iztēle apvienojusi izdomātus varoņus ar tiem, kuru dzīvesstāsti atstājuši ievērojamas pēdas vēstures annālēs, radot dzirkstošu, spraigu un neiedomājami interesantu grāmatu, kura rosina izzināt senos noslēpumus, no kuriem tikai tagad sāk noslīdēt aizmirstības plīvurs.


Angļu rakstnieces Keitas Mosas romāns “Citadele” iekļaujams vēsturisko romānu žanrā, bet tajā atrodamas arī vairākas spilgti atainotas mīlestības līnijas un pavisam mazdrusciņ mistikas. Francijas dienvidi Otrā pasaules kara laikā – te pret vācu okupantiem cīnās Pretošanās kustības grupa, kuru dibinājušas sievietes. Sandrīna, Lusija, Marianna, Sizanna, Ženevjēva un Eloīze 1942. gadā ir jaunas meitenes, viņām priekšā visa dzīve. Viņas ir pelnījušas mīlestību, drošību un skaistu nākotni. Taču Francija ir okupēta, daudzi vīrieši karo vai ir ieslodzīti gūstekņu nometnēs, citi pazuduši bez vēsts, bet ir arī tādi, kas labprāt sadarbojas ar vāciešiem. Reizēm idejas vārdā, tomēr daudz biežāk – personisku, pat savtīgu motīvu vadīti. Ļoti daudz jaunu vīriešu darbojas arī Pretošanās kustībā. Kad Rauls Peletjē sastop Sandrīni Vidālu, neviens no abiem nenojauš, kā tālāk izveidosies viņu likteņi...


Vācu virsnieku rindās ir arī dažas noslēpumainas personas, ārkārtīgi ietekmīgi cilvēki. Izskatās, ka kara gaita viņus interesē tikai starp citu, daudz vairāk laika un līdzekļu viņi velta, pārmeklējot Karkasonas un Monsegūras kalnus un ielejas, sekojot Otto Rāna grāmatās minētajām norādēm.
Darbība paralēli risinās 342. gadā un 1942. gadā – un tikai vēlāk top skaidrs, cik liela loma Pretošanās kustības dalībnieku un pat visas Francijas nākotnē būs senajam Kodeksam, nelielai papirusa lapai, kuras glabātās zināšanas var izrādīties liktenīgas pēc tik daudziem gadu simtiem...

Reklāma
Reklāma


Intrigas, dēkas, seni noslēpumi, nodevība un uzticība, pārprasta lojalitāte, mīlestība, nāve un pāri visam jautājums: kas piešķir jēgu cilvēka dzīvei?
Keita Mosa (Kate Mosse) ir angļu rakstniece, vairāku romānu un lugu autore. 2013. gadā saņēmusi Britu Impērijas ordeni par nozīmīgu ieguldījumu literatūras attīstībā, izdevumā “Bookseller” viņas vārds 2013. gadā nosaukts 100 ietekmīgāko ar izdevējdarbību saistīto cilvēku skaitā. Latviešu valodā iznākuši romāni “Labirints” un “Kapenes”. Visi Keitas Mosas darbi kļuvuši par bestselleriem, daļa no tiem ir arī ekranizēti. Latvijas TV kanālos nesen demonstrēja filmu “Labirints”, kas uzņemta pēc K. Mosas romāna motīviem.
No angļu valodas tulkojusi Silvija Brice.

 

Ieskaties: www.zvaigzne.lv