Kā ārstēt herpes vīrusu bērniem?

Imunitātes pazemināšanās, aukstais vējainais laiks, temperatūras svārstības - visi šie apstākļi veicina nejauko aukstumpumu "izlekšanu".  Herpes - čūlojoši, niezoši, dedzinoši izsitumi, var parādīties ne tikai uz lūpām, un lūpu kaktiiem, bet arī deguna gļotādā un pat citās sejas zonās. 

Herpes vīrusa pūslīši uz lūpām ir tikai problēmas redzamākā daļa.

FOTO: Shutterstock.com

Herpes vīrusa pūslīši uz lūpām ir tikai problēmas redzamākā daļa.

Herpes vīruss, kas ir iekļuvis organismā, diemžēl praktiski nav izārstējams. Lielākā cilvēces daļa ir šī vīrusa nēsātāji. Herpes vīruss gadiem var gulēt "aizmidzis" nervu galos, bet stresa vai saaukstēšanās reizēs izlīdīs uz āru. Parasti līdz 3 gadu vecumam bērniem nav izteiktas herpes vīrusa izpausmes. 

 

Uzsākot dārziņa gaitas 3 - 4 gadu vecumā, mazais bērnudārznieks saskaras ar ar svešiem vīrusiem un nepazīstamu mikrofloru. Pieaug gan stresa līmenis, gan pazeminās imunitāte. Ir vairāk ikdienas kontaktu ar citiem cilvēkiem, tāpēc pieaug arī risks inficēties ar herpes vīrusu.

 

Kā sargāt mazuli no herpēm
Ja mammai, brālim, tētim ir herpes, tad ļoti liela iespēja, ka ar tām inficēsies arī pats mazākais ģimenes loceklis. Vīrusu var nodot ne tikai cieša fiziskā kontakta laikā, bet arī gaisa pilienu ceļā vai lietojot sadzīves priekšmetus, ko izmantoja slimnieks. Kamēr imunitāte ir stipra, vīruss neizpaužas, bet, tiklīdz imunitāte pazeminās, tā parādās niezošie pūslīši . Ja ģimenē kādam jau ir šī problēma, ieteicams stiprināt imunitāti laicīgi. Lai arī izārstēt vīrusu nav iespējams, cilvēkus ar stipru imūnsistēmu tas traucē retāk.

Pamanīt pirmās pazīmes
Pirmās pazīmes, kas var liecināt par vīrusa aktivizēšanos, ir nogurums, galvas sāpes, paaugstināta temperatūra. Pēc tam seko kniesoša sajūta zonā, kurā jau pēc dažām stundām parādīsies ar inficēto šķidrumu piepildīti pūslīši. Pirmo reizi inficējoties, saslimšana norit vissmagāk, pēc tam jau izpausmes paliek vieglākas. Ja herpes vīruss nepāriet 10 dienu laikā, uzliesmo bieži un norit smagi, ieteicams tomēr konsultēties ar imunologu.
 

Jāņem vērā, ka akūtā herpes vīrusa fāzē, kad ir izsitumi, imunitātei tiek uzlikta milzīga pārslodze. Bērns var sūdzēties par nogurumu, reiboņiem, vājumu un miegainību. Ir labi, ja šajā laikā viņš var palikt mājās un vairāk t atpūsties. Ja saslimis ir mazs bērns, noteikti ir jākonsultējas ar ģimenes ārstu, jo, iespējams, nāksies lietot speciālus pretvīrusu preparātus.
 

Reklāma
Reklāma

Uzmanību – komplikācijas! 
Nereti herpes pūslīši bērniem parādās pēc citām smagi izslimotām saslimšanām vai antibiotiku kursa. Tādā gadījumā pastiprināta uzmanība jāpievērš zarnu mikrofloras atjaunošanai un vispārējās imunitātes celšanai. 
 

Herpes vīrusa pūslīši uz lūpām ir tikai problēmas redzamākā daļa. Vīruss var bojāt visas organisma gļotādas un skart centrālo un perifēro nervu sistēmu. Smagas komplikācijas – meningīts, encefalīts, pneimonija, faringīts, stomatīts, konjunktivīts, herpes vīrusa nēsātājiem parasti rodas tad, ja ir vēl citas imūnsistēmas darbības problēmas.
 

Kā ārstēt herpes bērniem
Herpes vīrusa ārstēšanai ārsti kombinē pretvīrusu līdzekļus un imunitāti stiprinošos līdzekļus, bet mājas apstākļos cietušās vietas var apstrādāt ar efektīviem dabas līdzekļiem – medu, smilšērkšķu eļļu, tējas koka eļļu, alvejas sulu. Aptiekās nopērkamie līdzekļi arī aptur straujo pūslīšu veidošanos. 
Saslimšanas laikā palīdz arī pareizs uzturs – vairāk jāēd produkti ar augstu olbaltumvielu saturu – biezpiens, siers, gaļa, zivis, pākšaugi, bet jāatsakās no saldumiem.
Arī tautas līdzeklis - ausu sērs, ir diezgan efektīvs līdzeklis pašā sākumā. Ausu sērā ir speciālas vīrusus apkarojošas vielas. 
 


Izmantot portāla Kroha.ru materiāli