Septiņas mazgāšanās kļūdas, kas bojā ādas veselību un mirdzumu

Kas var būt vienkāršāks par ikdienas dušas procedūru? Izrādās, dermatologi uzskata, ka nezinošie cilvēki pieļauj vismaz septiņas kļūdas, veicot šo vienkāršo higiēnas procedūru. Pārliecinies, ka tu mazgājies pareizi!
Pārāk centīga mazgāšanās kaitē skaistumam.

FOTO: Shutterstock.com

Pārāk centīga mazgāšanās kaitē skaistumam.

Par daudz ziepju

Ziepes ikdienas netīrumu noskalošanai nav nepieciešamas. Ja ir vēlme izmantot kādus palīglīdzekļus  ādas kopšanai, tad labāk izvēlēties ēteriskās eļļas, kuras var uzklāt uz mitras ādas un ļaut tām iesūkties. No mazgājamajiem līdzekļiem vislabāk izvēlēties tos, kuriem ir neitrāls pH līmenis – 5.5. Tas nesausina ādu.
 

Pārāk karsts ūdens

Lielāko postu – sausināšanu ādai nodara ziepes, bet ļoti karsts ūdens šo postījumu vēl pastiprina. Ūdens temperatūrai nevajadzētu būt dedzinošai, bet ideāla temperatūra ādas saudzēšanai ir 25–30 grādi.
 

Vecais, netīrais sūklis

Silta, mitra švamme un mazgāšanās palīglīdzekļi, kuros uzkrājas ādas daļiņas, ir vislabākā vide dažādu baktēriju un sēnīšu augšanai. Ārsti iesaka švammi mainīt vismaz reizi mēnesī – tāpat kā zobu birsti. Pārējā laikā centies to izžāvēt sausu un nemazgā ar ķermeņa sūkli seju.
 

Šampūnu – pareizajās vietā

Mazgājot matus, parasti šampūnu cenšamies ieputot visā matu garumā. Pareizāk lielāko daļu šampūna likt uz matu saknēm, skalpa un uz pakauša pie kakla. Tās ir vietas, kurās visintensīvāk strādā tauku dziedzeri un mati ir visnetīrākie. Galu galā šampūns nonāks arī uz matu galiem, ko iesaka pasaudzēt. Pārāk centīga to putošana ar šampūnu veicina matu galu sausumu un šķelšanos.
 

Skūšanās kā pēdējais darbs

Reklāma
Reklāma

Kāju (un citu vietu) skūšanu atliec uz pašām dušas procedūras beigām. Tas samazinās matu ieaugšanas risku. Siltā ūdenī ādas poras atveras labāk, tāpēc arī skūšanās būs efektīvāka jau pēc dušošanās. Nekarsē kājas ar ļoti karstu ūdeni, jo tas kairinās matiņu sakņu folikulus un iekaisumus. Karstā ūdenī matiņi ir trauslāki. Pirms paspēsi tos noskūt, matiņi paši nolūzīs.


Dušā ne ilgāk par 10 minūtēm

Dermatologi neiesaka pavadīt dušā ilgu laiku. Optimālais laiks ir 5–10 minūtes. Pārāk ilga ādas karsēšana veicina tās pārlieku attaukošanos, var parādīties sausi, niezoši ādas laukumi.
 

Kad ieziesties ar krēmu?

Uzreiz pēc dušas, tiklīdz āda ir noslaucīta sausa. Losjons bloķēs ādas izžūšanu un palīdzēs saglabāt ādā mitrumu.

 

Pēc TheWomanHealth.com materiāliem.

Saistītie raksti