Trombona un citu pūšamo instrumentu burvība muzikālajā izrādē “SPRĪDĪTIS. Pēc 111 gadiem...”

Trombons, Alpu rags, eifonijs, tuba, dažādi efektu procesori, cilpu mašīna, bītbokss... Tas viss viena  cilvēka – trombonista Vaira Nartiša – izpildījumā būs klausāms un skatāms neparastā muzikālajā  monoizrādē “SPRĪDĪTIS. Pēc 111 gadiem...”, kas notiks jau šo piektdien, 28. novembrī, pulksten 19:00, Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē.

Vaira Nartiša monoizrādē pats autors uz  daudziem pūšamajiem instrumentiem, kā arī vokāli un horeogrāfiski izspēlēs visiem pazīstamo Annas  Brigaderes lugu “Sprīdītis”, fantazējot, kā tā varētu norisināties šodien.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vaira Nartiša monoizrādē pats autors uz daudziem pūšamajiem instrumentiem, kā arī vokāli un horeogrāfiski izspēlēs visiem pazīstamo Annas Brigaderes lugu “Sprīdītis”, fantazējot, kā tā varētu norisināties šodien.

 

Izrāde “SPRĪDĪTIS. Pēc 111 gadiem...” ir Latvijas mūzikas dzīvē vēl nebijis multimediāls projekts. Tā  autors ir Vairis Nartišs - viens no vadošajiem Latvijas trombonistiem, Latvijas Nacionālās operas  simfoniskā orķestra un dažādu muzikālo projektu dalībnieks. Vaira Nartiša monoizrādē pats autors uz  daudziem pūšamajiem instrumentiem, kā arī vokāli un horeogrāfiski izspēlēs visiem pazīstamo Annas  Brigaderes lugu “Sprīdītis”, fantazējot, kā tā varētu norisināties šodien, pie viena mazliet paironizējot  arī par šī brīža aktuālajiem politiskajiem notikumiem Latvijā.

 


“Šogad decembrī paliks 111 gadi, kad Anna Brigadere uzrakstīja tik populāro pasaku lugu “Sprīdītis”.  Balstoties uz šīs lugas motīviem, tapa arī monoizrāde,” stāsta tās autors un izpildītājs Vairis Nartišs  un īsumā izstāsta sava ironiskā iestudējuma sižetu: “Kopš Annas Brigaderes lugas notikumiem  pagājuši 111 gadi. Valsts ir mainījusies, mainījusies arī valūta. Lai arī Centrālā banka solījusi, ka visi  varēs apmainīt naudu bez problēmām, izrādās, ka latviešu paraža glabāt naudu zeķē ir novedusi pie  tā, ka Sprīdītis pie jaunās naudas nav ticis. Turklāt laulība ar Lienīti vairāk nekā 100 gadu garumā  Sprīdīti ir tik ļoti nogurdinājusi, ka viņš nolemj atkal - pēc 111 gadiem - doties pasaulē laimi meklēt.  

Reklāma
Reklāma

 

Tikmēr pa šiem gadiem viņa stabulīte izaugusi par milzu tauri, sprunguliņš pārveidojies par televizora  pulti, savukārt gredzentiņš pārveidojies par milzu āmuru. Monoizrādē būs iespēja uzzināt, kas pa  šiem gadiem noticis gan ar princesi Zeltīti, gan ar Lutausi, gan ar Sīkstuli, gan ar citiem varoņiem.”  Izrādē Vairis Nartišs viens pats spēlēs vairākus instrumentus, tostarp arī milzīgo Alpu ragu. Šāds instruments Latvijā ir vienīgais. Tāpat izrādē gaidāmi vairāki pārsteigumi, par kuriem parūpēsies Latvijā labi pazīstamas radošās personības. 

Biļetes iegādājamas “Biļešu Paradīzes” kasēs. Izrādi veido: librets, mūzika: Vairis Nartišs, režisors: Varis Klausītājs, horeogrāfija Karina Taranova, tērpu māksliniece: Anda Nartiša,  videoinstalācijas: Uldis Vilks (wolfstudio), karikatūras: Didzis Paeglis.