Skolnieces mamma: "Meitai tramvajā uzbruka, bet cilvēki pat nepalīdzēja"

Cilvēku pilnā tramvajā kāds vīrietis, neviena netraucēts, uzbrūk skolniecei un neatlaidīgi cenšas izraut viņai no rokām somu – apkārtējie vien noskatās un nepalīdz. Šāds atgadījums gaišā dienas laikā ar meiteni noticis Rīgas centrā, un māmiņa par notikušo sašutumu paudusi sociālajā tīklā „Facebook”.

Uzbrucējs somu sagrābis brīdī, kad Zane to pacēlusi, un ar lielu spēku rāvis viņai to ārā no rokām. Zane pretojusies, cik vien spēj, un šī raustīšanās turpinājusies kādu laiku.

FOTO: Shutterstock.com

Uzbrucējs somu sagrābis brīdī, kad Zane to pacēlusi, un ar lielu spēku rāvis viņai to ārā no rokām. Zane pretojusies, cik vien spēj, un šī raustīšanās turpinājusies kādu laiku.

Dienas vidū plkst. 15:30 Zane (vārds mainīts) pēc skolas devās mājup pa ierasto maršrutu. Iekāpjot tramvajā, meitene pacēla somu, lai nopīkstinātu e-talonu. Viņa nenojauta, ka pēc mirkļa vienai pašai nāksies aizstāvēt savu mantu no pieauguša vīrieša rokām un atkārtoti saukt pēc palīdzības. Pēc palīdzības, kuras nebija. Līdzpilsoņi izrādīja absolūtu vienaldzību pret notiekošo. 


     
Neviens nenāk palīgā 
Uzbrucējs somu sagrābis brīdī, kad Zane to pacēlusi, un ar lielu spēku rāvis viņai to ārā no rokām. Zane pretojusies, cik vien spēj, un šī raustīšanās turpinājusies kādu laiku. Brīdī, kad meitenei bijis skaidrs, ka šo cīņu neuzvarēs, viņa vērsusies pie apkārtējiem, lūdzot pēc palīdzības, tomēr pat pēc atkārtotiem lūgumiem nelaimē nonākušajam bērnam neviens no pieaugušajiem pasažieriem nav nācis palīgā. Par laimi, beigās Zanei klāt piesteigušās trīs nedaudz vecākas meitenes un kopīgiem spēkiem kaut kā tomēr somu no nelieša rokām izrāvušas. Kā stāsta meitenes māte, šī nepatīkamā situācija beigusies vien apstākļu sakritības dēļ – nākamajā pieturā iekāpusi „ Rīgas Satiksmes” kontrole un neģēli izsēdinājusi. „Neviens no pieaugušajiem neiejaucās,”  sašutusi raksta Zanes māmiņa. 

Kā stāsta meitenes māte, šī nepatīkamā situācija beigusies vien apstākļu sakritības dēļ – nākamajā pieturā iekāpusi „ Rīgas Satiksmes” kontrole un neģēli izsēdinājusi.
    


Tramvajā visi cerēja uz citiem – gan jau kāds iejauksies... 
Vai iespējams attaisnot pilnīgo vienaldzību no apkārt esošo puses? Vairumam no šiem cilvēkiem taču pašiem ir mazi bērni... Sertificēta psiholoģe, kognitīvi biheiviorālās terapijas psihoterapeite Laila Kalniņa uzskata, ka notikušais izceļ nepatīkamas, bet diemžēl bieži sastopamas sabiedrības iezīmes: pasivitāti, nevēlēšanos uzņemties atbildību un risku, cerot, ka gan jau kāds iejauksies. Psiholoģe uzskata, ka šāda sabiedrības uzvedība ir ļoti neadekvāta. Pasivitāte nav attaisnojama! Līdzīgi situāciju komentē arī policijas pārstāvis Toms Sadovskis: „Ieteiktu nebūt vienaldzīgiem un par katru šādu gadījumu nekavējoties ziņot Valsts policijai vai transportlīdzekļa vadītājam, kurš attiecīgi sazināsies ar dispečeri.” Uz jautājumu, vai ir ieteicams iejaukties un mēģināt pašrocīgi aizturēt šādus uzbrucējus, VP pārstāvis portālam Kasjauns.lv atklāj, ka tas ir individuāli vērtējams. Katram esot jāizvērtē savas spējas konkrētā situācijā adekvāti reaģēt, neradot apdraudējumu sev un apkārtējiem, jo dzīvība un veselība galu galā ir svarīgāka par materiālām vērtībām. 

 

Šoferis salonā notiekošo visbiežāk pat nepamana 
Cik liela kontrole pār sabiedriskajā transportā notiekošo ir „Rīgas satiksmei” un kādi pienākumi attiecīgā situācijā ir konkrētā transporta līdzekļa vadītājam? „Rīgas satiksmes” preses sekretārs Viktors Zaķis norāda uz preventīvajiem pasākumiem, kas tiek veikti, lai nodrošinātu patīkamu un drošu sabiedriskā transporta lietošanu, proti, pirms aptuveni mēneša, sadarbībā ar Rīgas Pašvaldības Policiju sākto kampaņa „Traucē? Rīkojies!”. Šīs kampaņas mērķis ir informēt pasažierus, kā rīkoties situācijās, kurās tiek apdraudēta viņu un apkārt esošo pasažieru drošība vai komforts sabiedriskajā transportā. „Cilvēki tiešām reizēm vēršas pie mums, jo nav informēti par to, kā pareizi rīkoties šādās situācijās,” pamatojot kampaņas nepieciešamību, atklāj RS pārstāvis. Saistībā ar transportlīdzekļa vadītāja atbildību, tiek skaidrots, ka vadītāja darbs ir ļoti atbildīgs – nepieciešams pastāvīgi domāt par drošību uz ceļa, tāpēc nekārtības starp pasažieriem vadītājs pats var nepamanīt. 

Reklāma
Reklāma

Zaķis apgalvo, ka kopumā šādi galēji nepatīkami gadījumi nav bieža parādība un pasažieru, tostarp bērnu, braucieni sabiedriskajā transportā ir droši. 

Nepatīkama aina gan atklājas „Rīgas satiksmes” mājas lapā veiktajā aptaujā, kurā izteikts vairākums (75%) cilvēku neslēpjot atzīstas, ka redzot apdraudējumu vai traucēkli sabiedriskajā transportā izvēlas nerīkoties. 

 

Teksts: Edvīns Rakickis

Avots: www.kasjauns.lv