Mazkustīgs dzīvesveids, neregulāras un treknas maltītes – biežākie diabēta cēloņi

Cukura diabēts ir kļuvis par vienu no izplatītākajām slimībām Latvijā – mūsu valstī, saskaņā ar  Slimību profilakses un kontroles centra datiem, šobrīd reģistrēti 81 420 diabēta pacienti, no  kuriem lielākai daļai, jeb 94% ir otrā tipa diabēts. Cilvēkiem, kuri sirgst ar diabētu, ir jāmaina  savi uztura paradumi. Taču arī pirms saslimšanas ir virkne iespēju, kā rūpēties par veselību –  aktīvs dzīvesveids, regulāras maltītes un sabalansēts uzturs ir tikai daži no tiem.

Nereti ir pieņemts uzskatīt, ka diabētu veicina pārmērīga saldumu lietošana uzturā. Taču patiesībā  tieši kalorijas un pārmērīgi treknas maltītes ir tās, kuras veicina liekā svara rašanos un saslimšanu ar  diabētu.

FOTO: Shutterstock.com

Nereti ir pieņemts uzskatīt, ka diabētu veicina pārmērīga saldumu lietošana uzturā. Taču patiesībā tieši kalorijas un pārmērīgi treknas maltītes ir tās, kuras veicina liekā svara rašanos un saslimšanu ar diabētu.

 

Padomos, kā  rūpēties par savu veselību dalās veselības ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs  Normunds Baranovskis un diabēta aprūpes māsu apvienības prezidente Līga Ārente. 

 

Riska grupā – jaunieši
Cukura diabēta attīstībai liela ietekme ir cilvēka dzīvesveidam – jo tas ir mazkustīgāks, jo lielākas  iespējas ar to saslimt. “Pirmā tipa diabēts, kad organisms pārstāj ražot insulīnu, biežāk ir izplatīts  jauniešu vidū, savukārt otrā tipa diabēts, kad ir traucēta insulīna ražošana aizkuņģa dziedzerī, biežāk  tiek diagnosticēts vecāka gadagājuma cilvēkiem. Tomēr pēdējo gadu novērojumi liecina, ka diabēts  kļūst arvien „jaunāks”. Otrā tipa diabēts arvien biežāk tiek diagnosticēts jauniešiem un bērniem, ko  visticamāk ietekmējis neveselīgs uzturs un pārāk mazkustīgs dzīvesveids,” skaidro diabēta aprūpes  māsu apvienības prezidente Līga Ārente. 

 

Reklāma
Reklāma

Neregulāras un “smagas” maltītes – ceļš līdz diabētam
Tehnoloģiju laikmetā, kad lielu daļu laika tiek pavadīts pie datora vai TV ekrāna, pārāk maz  uzmanības tiek veltīts fiziskām aktivitātēm un veselīgam dzīvesveidam. Tāpat arī ēdienreizes tiek  ieturētas neregulāri, nereti aizmirstot ieturēties vispār, vai dienas “smagāko” un kalorijām bagātāko  maltīti uzņemot vēlu vakarā, pirms gulētiešanas. “Visbiežāk tiek “grēkots” ar dienas nozīmīgāko  ēdienreizi – brokastīm, aizbildinoties ar vēlmi pagulēt vai laika trūkumu. Taču tieši brokastis “uzlādē”  ķermeni un sniedz enerģiju visai dienai, tā samazinot liekā svara rašanās iespēju. Turklāt atruna par  laika trūkumu noteikti nav pamatota, jo veselīgas maltītes pagatavošana neaizņem daudz laika,”  komentē Rimi veselīgās ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.

 

Kalorijām bagāts uzturs veicina saslimšanu
Nereti ir pieņemts uzskatīt, ka diabētu veicina pārmērīga saldumu lietošana uzturā. Taču patiesībā  tieši kalorijas un pārmērīgi treknas maltītes ir tās, kuras veicina liekā svara rašanos un saslimšanu ar  diabētu. „Kalorijas uzņemam gan ar saldumiem, gan treknām maltītēm. Tādēļ maldīgs ir uzskats, ka  cukura diabēts rodas tikai no biežas našķošanās ar kārumiem. Nav konkrēts produktu grupas, kas var  izraisīt diabētu, tomēr nesabalansēts un neveselīgs uzturs, kā arī mazkustīgs dzīvesveids, veselības stāvokli par pasliktināt, “ komentē Ārente.