Nezināmi fakti par izplatītāko saslimšanu pasaulē - zobu kariesu

Saslimšana, kas ir gandrīz katram planētas iedzīvotājam ir nekas cits kā zobu kariess.  Kariesu izraisa baktērija Streptococcus mutans, kas cukuru un cieti pārvērš skābē. Skābe bojā zoba emalju, bet turpinot postošo darbu, sāk bojāt arī mīkstos zoba audus.

Ne viss kariess ir redzams uzreiz

FOTO: Shutterstock.com

Ne viss kariess ir redzams uzreiz

 

Baktērija ir lieliski pielāgojusies dzīvei mutē – tā dzīvo mazās kapsuliņās, kas pielīp pie zoba virsmas, no tās gandrīz ir neiespējami atbrīvoties. Kā jau visas infekcijas saslimšanas, arī šī baktērija ir lipīga.

 

Pētījumos apstiprināts, ka pirmais cilvēks, kas šo baktēriju nodod bērnam, ir mamma, piemēram, pagaršojot ēdienu ar mazuļa karotīti vai nolaizot knupīti.

 

Streptococcus mutans posta ne tikai zobus, bet nelabvēlīgi ietekmē arī sirds veselību. Sirds slimība infekciozais endokardīts grauj sirds kapilārus, bet šo saslimšanu ierosina tās pašas baktērijas, kas bojā zobus. Parasti gan streptokoki netiek tālāk par rīkli, bet, ja imunitāte ir novājināta, tad infekcija tikt līdz sirdij. Tāpēc zobi ir jātīra 2 reizes dienā. Nepiemirsti arī notīrīt mēli!
 

Kā tīrīt zobus? Jāsāk ar to, ka bērniem vispirms ir jāiemāca zobus tīrīt pareizi. Kampaņas "Man ir tīri zobi" ietveros ir tapusi filma, ko ir vērts parādīt mazajiem bērniem.

Reklāma
Reklāma

 

Kas palielina kariesa risku?
Smēķēšana samazina siekalu daudzumu mutē, savukārt jo mazāk siekalu – jo lielāks kariesa risks. Siekalas noskalo zobus, notīra ēdiena atliekas un baktērijai nav materiāla, ko pārstrādāt. Tāpēc zobārsti iesaka pēc ēšanas pakošļāt košļeni, kas veicina siekalu izdalīšanos. Nosliece uz kariesu var būt arī iedzimta.

Vecākiem ir iespēja parūpēties par to, lai bērniem tomēr būtu mazāk bojāti zobi. Piemēram, ir zināms, ka sievietēm, kuras grūtniecības laikā smēķē, bērniem ir sliktāki zobi un izteiktāks kariess.

 

Slēptais kariess
Ne viss kariess ir redzams uzreiz. Dažreiz tas slēpjas virsmās starp zobiem, rieviņās un vietās, kur to var nepamanīt pat zobārsts. Kariesa izraisītāji pa mikroskopiskām plaisiņām var iekļūt zobā un savu posta darbu veikt zem emaljas. Slēptā kariesa gadījumos zoba postīšana notiek neredzami. Tāpēc dažreiz aizdomīgos gadījumos ir vērts uztaisīt rentgenu, lai redzētu, kas notiek aiz ārēji veselās  zoba virsmas.

 

Ledenes un siers kariesa profilaksei
Ne tikai zobu tīrīšana nāk par labu. Ir daži mazāk tradicionālie ieteikumi. Piemēram, siera ēšana. Izrādās, ka siera košļāšanas laikā zobi pārklājas ar aizsargkārtiņu, kas sargā zobus un neitralizē skābo vidi mutē. Siers ir lielisks produkts kauliem un zobiem, jo satur kalciju un fosforu.

Vācu zinātnieki izstrādājuši īpašas ledenes, kas satur Lactobacillus paracasei baktērijas, tās ir cīnītāji pret Streptococcus mutans. Košļājot tādas ledenes, baktērijas no zobiem tiek notīrītas. Ja negaršo siers un ledenes nav pieejamas, tad var mainīt savu ēdienkarti un izvēlēties produktus ar zemu cukura un cietes saturu. Protams, labāk nemaz nelikt mutē čipsus un gāzētos dzērienus.