Eksperti: ielaists celulīts var nopietni kaitēt veselībai

 

Mūsdienās celulīts nesaudzē teju nevienu – to var manīt gan jaunietēm, gan sievietēm pēc 30, gan vīriešiem. Turklāt tā ir vairāk nekā kosmētiska problēma, celulīts ir veselības traucējumi, kas galu galā var nodarīt kaitējumu organismam, brīdina eksperti.

Foto: Andris Jermuts. Foto modelei nav saistības ar raksta saturu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Andris Jermuts. Foto modelei nav saistības ar raksta saturu.

Vienkārši runājot, celulīts ir nepareizas formas taukaudi, kas sastāv no taukiem, ūdens un toksīniem. Tas var kļūt pār priekšvēstnesi dažādām slimībām, sākot no vielmaiņas traucējumiem beidzot ar asinsvadu saslimšanām, paplašinām vēnām u.c.


Lai arī tradicionāli par cīņu ar celulītu domājam neilgi pirms pludmales sezonas, uztura un ķermeņa estētikas speciālisti iesaka savlaicīgu un kompleksu rīcību jau rudenī un ziemā. Par to, kā neielaist celulītu stāsta “Veselības Fabrika” treneris un Latvijas vicečempions bodibildingā Kalvis Eglītis, uztura speciāliste Dagnija Brūvere un salona “Estētiskās medicīnas kabinets” sertificētā estētiķe Natālija Gavkaļuka.
 

Regulāras fiziskās aktivitātes trīs līdz piecas reizes nedēļā
Veiksmīgai cīņai ar šo nepatīkamo parādību Eglītis iesaka regulāru fizisko slodzi – vismaz trīs līdz piecas reizes nedēļā, kombinējot aerobo (skriešana, riteņbraukšana, slēpošana utt.) jeb kardio slodzi un tonizējošos vingrinājumus. “Kopumā fizisko aktivitāšu kompleksam vajadzētu ilgt aptuveni vienu stundu. Tonizējošiem vingrinājumiem, kas sievietēm sevišķi aktuāli būs kāju, gurnu un dibena zonās, jāparedz vismaz 15 līdz 30 reižu atkārtojumi,” skaidro Eglītis.

Eglītis arī iesaka vingrinājumus, kas palīdzēs nostiprināt dziļo muskulatūru un vienlaikus līdzi tai strādās lielā – ārējā un problēmzonu muskulatūra.

“Ja visu cītīgi ievēro un maina arī ēšanas ieradumus, tad pirmajām acīmredzamajām izmaiņām ir jābūt apmēram pēc 2-3 mēnešiem. Šāds plāns, protams, nederēs mūžīgi, pēc kāda laika treniņa gaitām vajadzētu kļūt sarežģītākām,” atgādina Eglītis.

 

Veselīgs uzturs kā dzīvesveids
Uztura speciāliste un sulu kūres dibinātāja Dagnija Brūvere uzskata, ka celulītu izraisa mazkustība visos izpausmes veidos – arī emocionāla stagnācija, slinkums, uzkrājies stress, miega trūkums, limfas atteci traucē arī sēdēšana ar sakrustotām kājām. “Ir jāmainās un jākļūst aktīvam un atbildīgam visos dzīves līmeņos,” piebilst Brūvere.

Reklāma
Reklāma

“Veselīgam uzturam jākļūst par dzīvesveidu. Būtiski jāmazina vai jāatsakās no sāls, cukura un produktiem, kas satur daudz “E” vielu. Uzturam jākļūst daudzveidīgam, bagātam ar šķiedrvielām, piemēram, pilngraudu produkti, dārzeņi, augļi un ogas. Noteikti jādzer daudz ūdens – apmēram 30 ml uz katru ķermeņa kilogramu,” skaidro Brūvere.

Speciāliste iesaka arī relaksējošas un kopjošas ķermeņa procedūras – limfodrenāžas masāžas, ietīšanas utt., kā arī ķermeņa attīrīšanu kā tādu.

 

Asins un citu ķermeņa šķidrumu cirkulācijas uzlabošana
Celulīts organismā traucē šķidruma apmaiņu un tā izvadīšanu, kādēļ tas uzkrājas. Palielinās gan apkārtmēri, gan apgrūtināta citu orgānu, piemēram, aknu spēja attīrīties. “Mūsdienu steidzīgajā ritmā, kad reizēm nespējam atrast laiku itin visam, tai skaitā sev, palīgā nāk modernās tehnoloģijas. Cīņā ar celulītu tikpat svarīga kā fiziskās aktivitātes un pareizs uzturs, ir limfas un citu ķermeņa šķidrumu cirkulācijas uzlabošana. Ātrākam un acīmredzamākam rezultātam ieteicama lipomasāža vai endermoloģija, kas ir Francijā patentēta metode un ko veic ar īpašu aparatūru – LPG,” pastāstīja Gavkaļuka.

Ķermeņa estētikas speciāliste piebilda, šī masāža vienlaikus uzlabo vielmaiņu, atbrīvo muskuļus un samazina sāpes, kas no rodas fiziskas slodzes. “Mūsdienu priekšrocība ir tā, ka mēs katrs varam izvēlēties piemērotu metodi – tradicionālo vai kaut ko modernu, atsevišķas procedūras pat var veikt mājas apstākļos. Svarīgi ir saprast, cik ātri mēs vēlamies iegūt rezultātu,” uzskata Gavkaļuka.