Nesaturēšana topošajām un jaunajām māmiņām

Sievietes organismā grūtniecības laikā mainās fizioloģiskie procesi, tostarp parādās arī regulārāka nepieciešamība urinēt, turklāt atsevišķos gadījumos var rasties pat nekontrolētas urīna noplūdes. 

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Pārmaiņas sievietes ķermenī
Urīna nesaturēšana jeb inkontinence skar katru ceturto sievieti kaut reizi dzīvē, tālab par to nav jākautrējas. Svarīgi ir noskaidrot, kas darāms, lai atrisinātu šo grūtniecības blakusefektu. Lielākoties urīna nesaturēšanas problēmu izraisa dzemdes spiediens uz urīnpūsli un nekontrolētu urīna izdalīšanos fiziskas piepūles laikā, klepojot, šķaudot vai pat smejoties. Ja sievietei urīnkanāla slēdzējmuskulis ir vājš, urīns var nekontrolēti noplūst. Urīna nesaturēšanas problēma var saglabāties arī kādu laiku pēc dzemdībām, jo organismam ir nepieciešams laiks, lai tas atgūto iepriekšējo muskuļu tonusu un nostiprinātu muskulatūru, lai organisms spētu funkcionēt tāpat kā pirms bērniņa ieņemšanas.

 

Daba radina pie jauna ritma 
Topošajām māmiņām neatliekama nepieciešamība urinēt rodas arī naktī - iešana uz tualeti var vairākkārtīgi pārtraukt miegu. Tas notiek tādēļ, ka palielinātās dzemdes spiediena dēļ uz iegurņa vēnām, asins plūsma no apakšējām ekstremitātēm ir lēnāka un palielinās femorālais venozais spiediens. Tomēr speciālisti mierina, ka tas ir dabas iekārtots ritms, kas topošo māmiņu pieradina pie pamošanās naktī, jo līdz ar bērniņa piedzimšanu, nakts celšanās būs neizbēgamas.

 

No noplūdēm var izvairīties 
Urinācijas biežuma mazināšanai speciālisti iesaka ierobežot šķidruma uzņemšanu vakarā, apmeklēt tualeti pirms gulētiešanas un pēc katras ēdienreizes. Situācijas uzlabošanai ir iespējami arī vairāki vingrinājumi, kas palīdz stiprināt urīnpūsli un mazināt problēmu. Vingrojumi ir jāplāno atbilstoši grūtniecības rādītājiem. Jāizvairās no sporta veidiem, kuros var gūt ķermeņa savainojumus. Sevišķi ieteicami ir vingrojumi muskuļu tonizēšanai un iegurņa lejasdaļas muskuļu sasprindzināšanai. Slēdzējmuskuļu stiprināšanai vajadzētu vismaz 5 reizes dienā veikt starpenes muskulatūras stiprināšanas vingrinājumus saspridzinot tos līdz 10 sekundēm, atkārtojot vingrinājumu 10 - 15 reizes, vingrojumus var izpildīt dažādās pozās - gan sēžot, gan stāvot, gan guļot uz muguras. Pēc dzemdībām vingrojumus var dažādot. 

Noderīgas vingrojumu metodes iegurņa muskuļu stiprināšanai var skatīt www.corewellness.lv.

Biežāka urinēšana naktīs ir dabas iekārtots ritms, kas topošo māmiņu pieradina pie pamošanās naktī, jo līdz ar bērniņa piedzimšanu, nakts celšanās būs neizbēgamas.
Ieteicams izvairīties no kafijas, stipras melnās tējas un gāzēto atspirdzinošo un alkoholisko dzērienu lietošanas. Būtiski ir arī nelietot šķidrumu vismaz trīs stundas pirms gulētiešanas. Papildus drošībai ieteicams arī izmantot speciālos biksīšu ieliktnīšus, kas paredzēti urīna nesaturēšanai. Urīna nesaturēšanas gadījumā neviens cits izstrādājums neaizvietos tieši šim mērķim radīto higiēnisko līdzekli, jo tam ir speciāla mitrumu uzsūcoša struktūra un tas neitralizē pat ļoti spēcīgu aromātu.

 

Iekaisumu gadījumā jāvēršas pie ārsta
Ja jūtamas sāpes vai dedzināšanas sajūta urinējot, noteikti jāvēršas pie ģimenes ārsta. Pie ārsta jāvēršas arī ja jūtama izteikta vēlme urinēt pat tad, ja no urīnpūšļa izdalās tikai pāris pilienu urīna. Šīs varētu būt zīmes, kas liecina par urīnpūšļa iekaisumu. Tādā gadījumā jāveic urīna bakterioloģiskais uzsējums, lai konkretizētu iekaisuma izraisītājas baktērijas, noteiktu antibiotiku ārstēšanas kursu un novērstu tālāku iekaisuma attīstību.

Reklāma
Reklāma

 

Pēcdzemdību depresija
Par iemeslu inkontinences progresēšanai var būt arī ieilgusi pēcdzemdību depresija. Depresiju parasti novēro pirmajās divās pēcdzemdību nedēļās un bieži to novērtē kā normālu pārejas stāvokli un pieskaņošanos jaunajai mātes lomai un atbildībai. Ja sieviete tomēr nespēj savas depresīvās izjūtas pārvarēt un tās ilgst vairāk par divām nedēļām, ir jādomā par nopietnāku ārstēšanu. Pēcdzemdību depresijas izcelsmē lomu var spēlēt sociālie, kulturālie, fizioloģiskie un psiholoģiskie faktori. 

Jo ātrāk māmiņa spēs pēc dzemdībām atjaunot muskulatūras elastību ar dažādu vingrojumu palīdzību, jo ātrāk urīna nesaturēšanas problēma būs atrisināta.

 


Raksta publicēšanu atbalsta TENA

TENA – tā ir izvēle Nr.1 visā pasaulē. Augstākās kvalitātes higiēnas izstrādājumi.

Dzemdībās nepieciešamie TENA higiēnas izstrādājumi:
TENA Lady Pants uzsūcošās apakšbikses M vai L izmērs;
TENA Lady Maxi Night paketes;
TENA Bed mitrumu uzsūcošie paladziņi.


Izstrādājumi nopērkami visās aptiekās.
Ieskaties: www.tena.lv
Bezmaksas infolīnija 80001213