Tradicionālā Mārtiņdienas zoss netradicionālā izpildījumā

"Mūsdienās svētku galdus bieži vien klāj ne tikai tradicionāli ēdieni, bet arī no citām kultūrām aizgūti gardumi, kā arī  eksotiski augļi. Manuprāt, biežāk vajadzētu gatavot tradicionālos svētku ēdienus, turklāt senās receptes iespējams  uzlabot, pamēģinot dažādus līdz šim nerealizētus garšu salikumus. Piemēram, lai piešķirtu mārtiņzosij mūsdienīgu  garšu, to var pirms cepšanas iemarinēt vieglā ananāsu marinādē,” norāda AS LIDO šefpavāre Ilga Joma. 

Tradicionālā Mārtiņdienas zoss netradicionālā izpildījumā

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ilga Joma iesaka tradicionālu latviešu svētku recepti mūsdienīgā izpildījumā. 

Sarīvē vai sablendē ananāsu, kas ir dabīgs marinētājs. Zosi rūpīgi iemasē ar rīvētiem ķiplokiem, kam pievienots sāls  un pipari, pēc šīs masāžas putnu iesmērē ar ananāsu masu un ietin pārtikas plēvē, lai 12 stundas noturētu vēsumā. 

Ja zoss sver aptuveni 4,5 kg, tad pildījumam ņemiet 4 ābolus un 400 g griķu. Griķus aplej ar verdošu ūdeni un notur  10 minūtes, pievieno šķipsniņu sāls. Āboliem mizu nevajag noņemt, tik izņemt serdes un sagriezt lielos gabalos. 

Reklāma
Reklāma

Zosi pilda ar griķiem un āboliem, tad aizšuj un liek uzsildītā krāsnī (200 grādos) cept, pēc 20 minūtēm temperatūru  samazina līdz 140 grādiem. Zoss cepeša pagatavošanai vajadzēs aptuveni 4 stundas, svarīgi to ik pa brīdim putnu  apliet ar šķidrumu, kas veidojas pannas apakšā.