Iedvesmojošs un patiess māmiņas stāsts: kā es atmetu smēķēšanu savu bērnu dēļ

Izlasiet stāstu, kā no smēķēšanas ieraduma atteicās kāda sieviete. Visspēcīgākais iedvesmas avots izrādījās pašas bērnu veselība. 

FOTO: Shutterstock.com

 

"Man patiešām patika smēķēt. Vēl tagad smēķēšanas brīžus atceros ar vieglu nostaļģiju. Es uzsmēķēju tad, kad biju labā kompānijā, ar draugiem, tad, kad biju paveikusi kādu sarežģītu  uzdevumu un varēju atlaist saspringumu. Pēc mīlēšanās ar draugu. Pēc trakas dejošanas  mīļākās grupas koncertā. Viss sākās, protams, klasiski – kā aizliegtā augļa pamēģināšana  skolas laikā, kā dumpošanās pazīme. Pēc tam augstskolā tā bija piederības lieta – turklāt es  mācījos tajos laikos, kad smēķētava bija fakultātēs gaitenī, un to apmeklēja arī pasniedzēji. 
 


Kopā ar citiem pīpētājiem vīpsnājām par tiem, kas nosoda smēķēšanu. Galu galā – tas bija  90. gadu vidus, kad cilvēki smēķēja darba vietās, kafejnīcās un kāpņu telpās. Visu to riebīgo, kas saistās ar smēķēšanu, es toreiz nejutu, un šobrīd par to varu tikai brīnīties  – smirdošās drēbes un matus, mājas pievilkšanos ar cigarešu dvaku. Un arī neapzinājos, ka  nepatīkamais nemiers, kas pārņēma, kad sapratu, ka paciņā palikusi vairs tikai viena cigarete, ir skaidra atkarības pazīme. Tas lika vēlu vakarā iet ārā no mājas, skaitīt naudu un reizēm  nopirkt mazāk pārtikas, lai tikai pietiktu pīpēšanai.
 

Nepatīkamais nemiers, kas pārņēma, kad sapratu, ka paciņā palikusi vairs tikai viena cigarete, ir skaidra atkarības pazīme. Tas lika vēlu vakarā iet ārā no mājas, skaitīt naudu un reizēm  nopirkt mazāk pārtikas, lai tikai pietiktu pīpēšanai.


 

Bērniņš mums ar draugu bija plānots un gaidīts. Viņš, vēl trakāks pīpmanis nekā es, atmeta  smēķēšanu jaunā gada pirmajā dienā – un kopš tā laika nav cigareti rokā paņēmis. Pēc  pāris nedēļām es uztaisīju grūtniecības testu, mums par lielu prieku un satraukumu tas bija  pozitīvs, un bija pilnīgi skaidrs – cigaretēm vairs vietas manā dzīvē nav. Par to man nebija  pat šaubu ēnas. Kāpēc? Tāpēc, ka es zināju – es sev nepiedošu, ja nedarīšu visu, kas manos  spēkos, lai neapdraudētu sava bērna veselību un dzīvību. Un, lai arī es nedaudz bažījos par  to, kā izdosies atmest, tas bija vieglāk, nekā es biju cerējusi. 
 

Grūtākais bija tikt pāri tiem brīžiem, kuri līdz šim saistījās ar cigareti – saulriets, elpas  atvilkšana pēc darba. Kad piedzima puika, par pīpēšanu jau vispār biju aizmirsusi, un man  nenāca ne prātā, ka es varētu jaukt klāt nikotīnu savam pienam.


 

Reklāma
Reklāma

Tomēr mūsu pirmais dēls  kā zīdainis bija ļoti prasīgs, nemierīgs un slikts gulētājs. Vasarā, kad viņam tuvojās pirmais  gads, es atkal sāku ilgoties pēc cigaretes. Un tā es sāku atkal uzsmēķēt – jo doma par vakara  cigareti, lūkojoties vasaras debesīs, man ļāva izturēt stundu un reizēm pat vairāk ilgstošo  vakara midzināšanas procesu. Zinu, ka vienkārši savai rīcībai gribēju atrast attaisnojumu.  Tā es kļuvu par retu, bet regulāru smēķētāju, un man vairs nevajadzēja kompāniju – tikai to  īpašo brīdi. Dzīve bija mainījusies, un cigarete nozīmēja laiku sev. Pēc apmēram diviem gadiem pieteicās otrais bērniņš, un atkal – pavisam vienkārši es atmetu. Šoreiz man arī briesmīgi nepatika cigarešu dūmi, kurus nejauši dabūju ieelpot uz  ielas. Piedzima bērns, pagāja atkal kāds gads, un es atkal biju atpakaļ pie vakara cigaretes. 
 


Tagad jau tā bija balva par to, ka diena veiksmīgi pagājusi, bērni nolikti gulēt un var uzelpot.  Reizēm mierinājums krenķos, kad bērni bija saslimuši. Vēl pēc pāris gadiem mēs saņēmām  vēl vienu dāvanu – es gaidīju trešo bērnu. Es atceros, kā apdomāju šo ziņu, sēžot uz mājas kāpnītēm un skatoties vasaras debesīs.
 

Šim brīdim piederētos cigarete. Bet sapratu - nē, viss. Un kopš tā laika vairs arī neesmu smēķējusi. Es šobrīd vairs nespēju iedomāties, kā es kādreiz  varētu uzpīpēt, un tad iet samīļot savus bērnus, piespiest savu vaigu mazās meitas apaļajam  un maigajam ģīmītim, kurš ir tik tīrs un skaidrs, vai skaidrot dēliem, kāpēc mamma tā jocīgi smaržo.

 

Šobrīd, kad ir pieejama plaša informācija par to, ko smēķēšana nodara bērnam gan mātes  vēderā esot, gan pēc dzimšanas, šos smēķēšanas atsākšanas posmus savā dzīvē varu  raksturot kā „spēlēšanos” ar savu bērnu veselību. 
 

Tagad labie dzīves brīži ir šie – esot kopā ar bērniem. Šie brīži, kad novērtēju to, cik labi ir neslēpties no bērniem aiz kāda stūra, lai klusībā uzpīpētu. Šie brīži, kad nav jāuztraucas par to, ka mani bērni varētu ieelpot tabakas dūmus, kurus viņu tuvumā pati esmu radījusi. Man vajadzēja trīs piegājienus, lai es spētu pilnībā atteikties no cigaretēm un saprastu, ka nekad pie tām vairs neatgriezīšos. Es pārāk skaidri apzinos, kādiem veselības riskiem savus bērnus  pakļautu, ja turpinātu smēķēt.

Man vajadzēja trīs piegājienus, lai es spētu pilnībā atteikties no cigaretēm un saprastu, ka nekad pie tām vairs neatgriezīšos.

 

Biežāka slimošana ar saaukstēšanās slimībām un vidusauss  iekaisumu, palielināts risks astmas attīstībai, klepus, elpas trūkums, vēzis... Tās ir tikai dažas  no slimībām, kuras es būtu varējusi izraisīt pati saviem bērniem, ja būtu turpinājusi smēķēt.  Turklāt, kādu gan piemēru es viņiem rādītu un kā varētu nākotnē skaidrot, ka pīpēt ir slikti?  Un, ja mans bērns uzsāktu smēķēt, kādas man būtu tiesības nosodīt viņa rīcību?


Raksts tapis Veselības ministrijas un Slimību profilakses un kontroles centra kampaņas “Ja smēķē Tu  – smēķē Tavs bērns ietvaros”. Portālā www.pasivasmekesana.lv, kas izveidots kampaņas ietvaros,  atradīsiet plašāku informāciju par pasīvās smēķēšanas radītajiem riskiem veselībai un uzzināsiet, kā  pasargāt bērnus no tabakas dūmu negatīvās ietekmes un kur meklēt palīdzību smēķēšanas atmešanai.