Pieredzes stāsts - kā nevainības zaudēšana 13 gadu vecumā ietekmē meitenes psihi

Jaunieši, faktiski vēl bērni, arvien agrāk zaudē nevainību un iesaistās seksuālās attiecībās.  13 gadu vecumā ne viena vien mazā tīnīte jau ir izmēģinājusi aizliegto augli. Vai patika? Aptauju tieši šādā griezumā nav, tomēr individuālās sarunās ir secināts, ka tik agrā vecumā piedzīvotas intīmas attiecības ļoti traumējoši ietekmē personību. Lielbritānijā ir uzsākts ieviest seksuālās apmācības programma skolās. Programmas saturā iekļautas tādi apgalvojumi, ka skūpstīšanās un masturbēšana ir normāla aktivitāte pat jaunākiem – tikai 9 gadus veciem bērniem.  Vai tas nav netīšs (vai varbūt tīšs) aicinājums bērniem agrāk izmēģināt arī seksu? 

FOTO: Shutterstock.com

 

Savu pieredzi piekrita atklāt kāda nu jau pieaugusi sieviete, kurai sekss pirmo reizi bija 13 gadu vecumā. “ Es nebiju emocionāli pietiekami nobriedusi, lai tiktu galā ar piedzīvoto, lai arī tas notika labprātīgi un bez vardarbības,” stāsta Linda. “Tā bija sliktākā lieta, kas notikusi ar mani agrā jaunībā.”

 

Nevainību Linda zaudēja ar savu toreizējo draugu – 18 gadus vecu puisi, kas pēc skolas stundām Lindu savāca un vizināja ar moci. Tas, protams, bija cool, klases meitenēm skauda, Linda bija lepna, ka spējusi pievērst pilngadīga vīrieša uzmanību.

 

Linda ar savu puisi bija kopā trīs gadus un viņš noteikti bija meitenes pirmā mīlestība. “ Vismaz tā es uzskatīju līdz brīdim, kad izaugu un satiku īstu vīrieti, ar kuru man izveidojās nobriedušas attiecības. Tikai tagad saprotu, ka tas, kas bija ar pirmo draugu, patiesībā bija tikai pilnīga apmātība ar tā brīža sajūtām”. 

 

Tagad Linda saprot, ka seksam ar draugu piekrita tāpēc, ka baidījās viņu pazaudēt. Tas nenotika tāpēc, ka sekss bija viņas draudzenēm vai uz to spieda sabiedrība. Lēmumu pieņēma viņa pati. 
 

Sekas tam, ka viņa piekrita seksuālām attiecībām, bija nekontrolējamas emocionālas svārstības “Tie bija amerikāņu kalniņi, nespēju tikt galā ar iekšējām garastāvokļa maiņām, kas turklāt sakrita ar tīņu perioda hormonālajām  vētrām. Pēc tad, kad zaudēju nevainību, es vairākas dienas savā istabā vienatnē raudāju, atteicos no ēdiena un jutos tā, it kā mani pametīs, kas es turpmāk seksu ar savu draugu negribēšu,”  atceras sieviete. 
 

Lindai bija iespēja savus pārdzīvojumus pārrunāt ar mammu, kurai izdevās pārliecināt meitu, ka tas nav viņas pienākums attiecību saglabāšanas vārdā darīt to, ko viņa negrib. 

To, ka agrīnas seksuālas attiecības meitenēm bieži vien notiek tāpēc, ka viņas baidās zaudēt savu draugu, pierāda arī vairāki starptautiski veikti pētījumi.
 

Reklāma
Reklāma

Uzsākot agrīnas intīmas attiecības, meitenes visbiežāk šo attiecību daļu uztver pilnīgi nepareizi – viņas to uzskata par veidu, kā saglabāt attiecības ar pretējo dzimumu un piesaistīt sev uzmanību. 
 

Linda uzskata, ka ieviest seksuālās izglītošanas programmas skolās ir diezgan bīstami, jo īpaši, ja lielākā uzmanība tiek vērsta uz seksa tehnisko pusi, nevis skaidrojumiem, ka intīmās attiecībās vajadzētu iesaistīties tikai tad, kad cilvēks jau ir emocionāli nobriedis un izveidojis savu izpratni par pasaules kārtību un cilvēciskajām attiecībām. Pašlaik programmā, ko ievieš Lielbritānijas skolās, uzsvars ir uz tādām tēmām kā izvairīšanās no seksuāli transmisīvajām slimībām, AIDS, nevēlama grūtniecība, kontracepcija, bet pārāk maz runā par seksuālo attiecību emocionālo pusi. 

 

Kādā vecumā dažādās pasaules valstīs meitenes pirmo reizi iesaistās seksuālās attiecībās:
Japāna – 13 gadi
Vācija – 14 gadi
Irāka – 18 gadi 
Francija – 15 gadi 
Austrija – 15 gadi
Tunisija – 20 gadi
Somija – 16 gadi
Itālija – 14 gadi 
Grieķija – 15 gadi

(Informācija no "Daily Mail")