Nenāk miedziņš? Pieci netradicionāli bezmiega iemesli

Visi zina, ka kafija pirms miega un stresa pilna diena neveicinās ātru aizmigšanu un spirdzinošu, dziļu miegu. Tomēr šie divi iemesli nav vienīgie bezmiega vaininieki. Ir daži mazāk zināmi iemesli, kas var ietekmēt miega kvalitāti.
Miegs nenāk ne lūgdams...

FOTO: Shutterstock.com

Miegs nenāk ne lūgdams...

1. pārāk kluss

Mūsdienu cilvēki nav pieraudzuši dzīvot pilnīgā klusumā. Pat naktī parasti var dzirdēt kaut nelielas, bet skaņas, kas nāk no tikšķoša pulksteņa, suņa rejām kaimiņa pagalmā vai mašīnu trokšņa no attālā ceļa. Ja ar šādu pieredzi apveltīts cilvēks nonāk pilnīgā klusumā, piemēram, lauku vidē, var piemeklēt bezmiegs

 

2. nepareizi izvēlēti aizkari

Biezie aizkari, kuru mērķis ir aptumšot istabu, ver izrādīties arī par traucēkli, ja tie ir pārāk īsi vai gan kādu malu laiž garām gaismu no ielas. Šī niecīgā gaismas strēle var izrādīties ļoti kaitinoša. Tāpat iemigt var traucēt elektroniskā modinātāja luminiscējošie rādītāji, kas, šķiet, praktiski neietekmē telpas apgaismojumu, bet caur plānajiem plakstiņiem cilvēks neapzināti šo gaisamas avotu sajūt. 

 

3. mājdzīvnieks gultā 


Pat ja tev nav alerģija pret kaķa vai suņa spalvu, neļauj mājdzīvniekiem gulēt tavā gultā. Tie knosās, kasās, grozās un žāvājas. Cilvēkam ar trauslu miegu pietiek arī ar šādu nelieku traucēkli, lai negulāri mostos un nevarētu aizmigt. Bet varbūt tu domā, kā gulēt, lai netraucētu izgulēties saldi aizmigušajam mājas mincim? 

 

Reklāma
Reklāma

 

4. mobilais telefons pie gultas
 

Ja no rīta nekādā gadījumā nedrīkst aizgulēties, tāpēc pie spilvena esi nolicis mobilo telefonu, lai varētu tajā ieskatīties, tad negulēta nakts ir garantēta. Sasprindzinājums un vēlme nemitīgi ieskaitīties pulsktenī neļauj aizmigt. 

 

5. televizors guļamistabā


Zinātnieku veiktie pētījumi apstiprina, ka televizora skatīšanās pirms miega veicina stresa hormona adrenalīna izstrādāšanos organismā. Tas nepāriet vismaz stundu pēc televizora izslēgšanas. Tāpēc pirms miega labāk lasīt grāmatu.