Uzmanību! Bērnudārzā vējbakas

Vējbakas tiek uzskatītas par samērā vieglu bērnu slimību. Tomēr - ir lietas, kas vecākiem par šo kaiti būtu jāzina arī tad, ja bērns ir vakcinēts. Vislielākā saslimstība novērojama bērniem vecumā no 3 līdz 10 gadiem. Pašlaik pret vējbakām tiek vakcinēti visi bērni, kas dzimuši sākot no 2008. gada. 

Uzmanību! Bērnudārzā vējbakas

FOTO: Shutterstock.com

Cēloņi: Varicella zoster vīruss; inficēšanās pārsvarā gaisa pilienu ceļā un ar izsitumu (pūslīšu) saturu – slimība ir ārkārtīgi lipīga; vīruss var “lidot”vairākus metrus tālu. 

Inkubācijas periods: 2 līdz 3 nedēļas. Saslimušais ir lipīgs 5 dienas pirms un 5 dienas pēc pēdējo izsitumu parādīšanās. Pēc izslimošanas ar vējbakām bērniem vēl ilgāku laiku var būt pazemināta imunitāte.
 

Raksturīgākie simptomi: sārti izsitumi, kas drīz pārvērša ar šķidrumu pildītos pūslīšos; iespējama ķermeņa temperatūras paaugstināšanās līdz 39 grādiem pēc Celsija, nogurums un galvassāpes, izsitumi izplatās pa visu ķermeni, arī dzimumorgānu gļotādām, stipra nieze, pūslīši ātri izžūst un veido kreveles. 
 

Komplikācijas: galvas smadzeņu iekaisums, plaušu karsonis, iespējama otra infekcija – jostas roze (Herpes zoster).


Lasi arī: Vējbaku vakcīna. Vai tā pasargā no saslimšanas ar vējbakām un no saslimšanas ar jostas rozi? 


Palīdzība
Novērst kasīšanos. Vējbakas ir apgrūtinoša slimība. Vecākiem jāseko, lai bērns nekasītu stipri niezošos pūslīšus – tas var izraisīt bakteriālu infekciju, kam seko abscess, pēc kura paliek neglītas rētas.

 

Zīdaiņi un mazi bērni
Ar vējbakām slimo visu vecuma grupu pārstāvji, tomēr visbiežāk bērni vecumā no diviem līdz sešiem gadiem. Saslimt var arī zīdainis pirmajos piecos dzīves mēnešos, ja māte nav slimojusi ar vējbakām (citādi viņu šajā laikā aizsargā mātes antivielas). Pirmajās septiņās dzīves dienās vējbakas jaundzimušajam ir ārkārtīgi bīstamas! Tāpēc bērns,kurš slimo ar vējbakām nekādā gadījumā nedrīkst nonākt kontaktā ar jaundzimušo. 


Parādoties pirmajiem vējbaku simptomiem, jādodas pie ārsta. Noteikti pirms tam piezvaniet ārstam, lai izvairītos no citu pacientu inficēšanas. Tāpat noteikti vērsieties pie ārsta atkārtoti, ja bērnam parādās augsta ķermeņa temperatūra, gurdenums, galvassāpes, vemšana vai krampji, jo šie simptomi var liecināt par komplikācijām (galvas smadzeņu iekaisumu). 


No aptiekas
Pret mokošo niezi, ko izraisa vējbakas, palīdz losjoni vai pūderi, kuru sastāvā ir izoprenalīns un salicilskābe vai polidokanols un cinka sulfāts. Arī miecvielas saturoši losjoni mazina niezi. Lai bērns varētu iemigt, vakaros var dot antihistamīna preparātu, piemēram, dimetindēnu, kurš vienlaikus rada miegainību. Ja ir iekaisusi arī mutes gļotāda, mutes dobumu var apstrādāt ar anestezējošu ziedi. Tomēr – ikviena medikamenta izvēli noteikti jāsaskaņo ar ārstu!


Sintētiskie medikamenti
Līdzekļi pret niezi (ārīgi): sintētiskās miecvielas; preparāti ar izoprenalīnu, salicilskābi, polidokanolu, cinka sulfātu.
Līdzekļi pret niezi (iekšķīgi): dimetindēns, kombinētie preparāti.

Reklāma
Reklāma

Homeopātiskie līdzekļiem
Rhus toxicodendron: ja ir dedzinoši un niezoši pūslīši, iekšējs nemiers. 


Ko vēl var darīt?
Īsi apgriezti nagi
Apgriezt bērna nagus pēc iespējas īsākus, lai viņš nevarētu tik viegli sakasīt izsitumus. Bez tam roku nagus vajadzētu trīs reizes dienā apmazgāt ar ziepēm (vislabāk ar birstīti), lai samazinātu bakteriālās infekcijas risku. Zīdaiņiem un maziem bērniem var uzvilkt dūrainīšus vai izmantot zeķītes cimdu vietā. 


Regulāri mainīt veļu 
Neaizmirsti katru dienu mainīt bērna veļu un drēbes, jo no pumpām var izdalīties infekciozais šķidrums. Neizvēlies apģērbu, kas kairina ādu – vilnu, sintētiku, drēbes, kas cieši pieguļ ķermenim.
 

 

Nemazgāties vannā
Mazgāšanās vannā vējbaku slimniekiem neko labu nedos, jo silts ūdens pastiprina niezi. Pie tam infekcija no pūslīšiem nokļūst vannas ūdenī, un bērns var atkal inficēties. Turpretī auksta (vēsa) duša lielākajā daļā gadījumu būs labvēlīga niezošai ādai. Vannot bērnu varat tikai tad, kad visi izsitumi ir pārklājušies ar krevelēm.

 

Bieži mainīt autiņbiksītes
Ja bērns vēl valkā autiņbiksītes, tās vajadzētu pēc iespējas biežāk mainīt vai arī, ja iespējams, vispār atteikties no tām. Silti mitrā vide pastiprina niezi un aizkavē kreveļu veidošanos uz pūslīšiem. Sekojiet tam, lai bērns nesvīst, jo sāļie sviedri pastiprina niezi.


Zāles niezes mazināšanai
Lai samazinātu niezi, var dot antihistamīna līdzekļus, pirms tam konsultējoties par to lietošanu ar farmaceitu vai ārstu. 

Agrāk izmantoja arī tā saucamo zeļonku jeb briljantzaļo. Tagad ir ārsti, kas uzskata, ka to darīt nav nepieciešams, jo zeļonka neārstē izsitumus. Toties ja katru jaunu pumpu iezīmē ar zaļo, vecākiem ir vieglāk sekot slimības gaitai un saprast, vai pumpu mešanās periods jau ir beidzies vai joprojām turpina parādīties jauni izsitumi.


Palīdz:
 + Vēsa duša.
 + Dūrainīši.


Kaitē:
 - Pūslīšu kasīšana.
 - Silta vanna.
 - Aukstas kompreses ķermeņa temperatūras pazemināšanai.

 

Avots: Enciklopēdija vecākiem. Bērnu ārsts. R.: Jumava, 2008.