Negribu bērnu, krūts barošana izsauc riebumu, bet vīrs spiež...

Saņēmām jautājumu no kādas sievietes, kā rīkoties, ka pienācis laiks bērniņam, vīrs uzstāj, ka vajag, bet pašas sajūtas ir pavisam citas - bailes, šaubas un pat riebums. 

FOTO: Shutterstock.com

Mammas stāsts: "Kopš sevi atceros, man vienmēr ir bijušas divējādas sajūtas. No vienas puses es vēlos būt mamma, no otras puses ir tik daudz argumentu, kas mani no šīs domas attur. Pēdējā laikā vīrs uzstāj, ka vajag mazuli! Bet man ir paniskas bailes no barošanas ar krūti! Es zinu, daudzas sievietes uzreiz kritīs man virsū "Egoiste, domā par bērnu.. viņam tā būtu labāk..utt." Bet līdzko tiek pieminēta šī tēma, man pretīgi. Man ir kategorisks "nē!". Esmu mēģinājusi runāt par šo ar savu vīru. Viņš paliek dusmīgs, ka es neesmu normāla sieviete. Mums būs mazulis un viņš mani spiedīs  ar varu vismaz 3 mēnešus barot, kamēr mazais apveļas. Pats fakts, ka manās krūtīs būs piens, izraisa bailes. Vīrs saka, ja nepiekritīšu barot bērnu ar krūti, tad dzemdēšu bez atsāpinošiem līdzekļiem. Par psihologu vairos mājās runāt, vīrs saka, viņš labāk man palīdzēs. Esmu izmisusi! Lūdzu palīdziet ar padomu, vai es tiešām neesmu normāla?" 

 

Tas, ka var būt dažādas bailes un bažas, pirms sieviete kļūst par māti, ir normāli, skaidro  psiholoģe, geštaltterapeite Dana Lukševica.  Diez vai cilvēki jauno sievieti par to nosodīs. Jā, iespējams, ka draudzene, kurai jau ir trīs bērni un viņai nav bijusi šāda situācija, nevarēs būt pietiekoši labs padomdevējs un atbalstītājs šajā situācijā, bet speciālists gan var palīdzēt izprast cēloņus šai problēmai un meklēt risinājumu. Laikam, kad plānojat mazulīti, jābūt skaistam, nevis nemitīgi par kaut ko jābaidās un jāstrīdas ar vīru.
 

Reklāma
Reklāma

Ļoti svarīgs faktors ir tas, ka jums blakus ir iejūtīgs, atbalstošs vīrietis ar kuru varat kopā mierīgi pārrunāt šo tēmu. Un tas ir attiecību jautājums. Ir atbalstāms tētis, kurš uzskata, ka bērniņam ir vajadzīgs mātes piens un jāēd veselīgi, bet šajā gadījumā ir pāragri apspriest šo jautājumu. Vispirms sievietei ir jākļūst par māmiņu, pārvarot sevī visas iepriekš nosauktās barjeras. Sievietei ir jāsaprot, vai viņa vispār ir gatava būt par māti un kas traucē, lai tas notiktu. Iemesli var būt dažādi! Lai izteiktu kādus secinājumus, būtu nepieciešama detalizētāka informācija, bet izplatītākie šādu baiļu iemesli ir jaunās sievietes attiecības ar pašas mammu, kāda neapzināta trauma pagātnē utt. Ar piespiešanu, iebaidīšanu šajā situācijā nekas netiks līdzēts, tāpēc vislabāk tomēr būtu meklēt psihoterapeita vai psihologa palīdzību.