Bīstamākiem mēneši uz ceļiem - oktobris, novembris un decembris. Esi redzams un paliec dzīvs!

 

Šogad uz Latvijas ceļiem satiksmes negadījumos ievainoti 717, savukārt dzīvības izdzisušas 50 gājējiem. Bet, kā liecina ilggadīgā pieredze– īpaši traģiski ir gada pēdējie mēneši, piemēram, pērn oktobrī, novembrī un decembrī bojā gāja 34 gājēji, kas bija puse no visiem 2013.gadā dzīvības zaudējušajiem gājējiem, liecina Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) un Valsts policijas apkopotā informācija.

Publicitātes foto. Neaizmirsti sevi padarīt redzamu

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto. Neaizmirsti sevi padarīt redzamu

Lai uzlabotu dramatisko situāciju un skaidrotu iedzīvotājiem atstarojošo vestu un atstarojošo elementu izmantošanas nozīmi diennakts tumšajā laikā, CSDD kopā ar partneriem uzsākusi satiksmes drošības kampaņu un „tumšo gājēju glābšanas misiju” „REDZAMS, TĀTAD DZĪVS!”. 
 

Kampaņas laikā ikviens iedzīvotājs aicināts ne vien pats diennakts tumšajā laikā valkāt gaismu atstarojošu vesti vai savā apģērbā izmantot gaismu atstarojošus elementus, bet rūpēties arī par līdzcilvēku redzamību uz ceļa un glābt viņu dzīvības. Sabiedrība tiek aicināta, apdāvināt savus tuviniekus, draugus vai klientus ar „gaismas vestēm” vai atstarojošu apģērbu. „Tumšo gājēju glābšanas misijā” kā vieni no pirmajiem tiks uzrunāti un „izgaismoti” mazturīgie iedzīvotāji, kuriem CSDD kopā ar biedrību „Latvijas Samariešu apvienība” un Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas biroju izdalīs vairāk nekā 20 000 atstarojošās „gaismas vestes”.
 

Savukārt pārējie ceļu satiksmes dalībnieki aicināti iesaistīties gājēju glābšanas iniciatīvā un atcerēties, ka atstarojošs elements apģērbā dažkārt var būt dzīvības vērts.

Lai pasargātu vismazāk aizsargātos satiksmes dalībniekus, šogad ir pieņemtas izmaiņas Ceļu satiksmes noteikumos, kas paredz, ka diennakts tumšajā laikā un nepietiekamas redzamības apstākļos, ejot gar brauktuves malu ir jāvalkā gaismu atstarojošā veste vai apģērbā jābūt iestrādātam atstarojošam materiālam.

„Šogad ceļu satiksmes negadījumos dzīvības zaudējuši jau 163 Latvijas iedzīvotāji, no tiem trešā daļa – gājēji. Tas ir par 16% vairāk nekā šajā laika periodā pērn. Lai pasargātu vismazāk aizsargātos satiksmes dalībniekus, šogad ir pieņemtas izmaiņas Ceļu satiksmes noteikumos, kas paredz, ka diennakts tumšajā laikā un nepietiekamas redzamības apstākļos, ejot gar brauktuves malu ir jāvalkā gaismu atstarojošā veste vai apģērbā jābūt iestrādātam atstarojošam materiālam,” komentē satiksmes ministrs Anrijs Matīss.
 

Lielākā daļa jeb 67% no visiem negadījumiem, kuros ievainoti vai bojā gājuši gājēji, notikuši tieši diennakts tumšajā laikā. „Ir maldīgi uzskatīt, ka „tumšo gājēju” sērga ir tikai lauku reģionu problēma un gaismu atstarojošs apģērbs nēsājams vien ārpus pilsētām. Tieši pretēji – vairāk nekā puse jeb 51% gājēju dzīvību zaudējuši pilsētās, kamēr 43% no viņiem uz valsts autoceļiem ārpus apdzīvotām vietām. Piemēram, pērn Rīgā vien bojā gājuši 20 jeb gandrīz trešā daļa no visiem dzīvības zaudējušajiem gājējiem. Tāpēc iedzīvotājiem jāiemācās loģisks pašsaglabāšanās instinkts – pārliecināties, ka, izejot uz ceļa, Tu esi redzams!” situāciju skaidro Andris Lukstiņš, CSDD valdes priekšsēdētājs.
 

Reklāma
Reklāma

„Starp gājējiem arvien valda uzskats, ka veste vai atstarotājs jānēsā, lai nesaņemtu sodu, taču šāda pieeja ir galīgi aplama. Policijas mērķis ir pasargāt gājējus, nevis sodīt, tādēļ mēs vēlamies, lai gājēji apzinātos, ka veste reāli var būt dzīvības glābējs. Šī gada rudens liecina, ka gājēji joprojām nav iemācījušies šo vienkāršo patiesību - faktiski nevienam no bojā gājušajiem nebija nekāda veida atstarojošo elementu. Tādēļ papildus kampaņai būtu nepieciešami arī grozījumi likumā, kas paredzētu kaut nedaudz lielāku sodu par atstarojošās vestes nenēsāšanu," norāda Artis Velšs, Valsts policijas Galvenās Kārtības policijas pārvaldes priekšnieks.
 

Kampaņas “REDZAMS, TĀTAD DZĪVS!” ietvaros sadarbībā ar biedrību „Latvijas Samariešu apvienība” notiks atstarojošo „gaismas vestu” masveida izdale Latvijas iedzīvotājiem reģionos – gan mazturīgajiem un trūcīgajiem, gan arī nejauši satiktiem gājējiem uz ceļiem. „Plānots, ka piecas Samariešu apvienības mobilās brigādes, dodoties „gaismas reidos” katra uz savu Latvijas reģionu kopā ar pārtikas bankas „Paēdušai Latvijai” reģionālā NVO tīkla organizācijām kopumā atstarojošās vestēs ietērps vairāk nekā 20 000 „tumšos gājējus,” stāsta biedrības „Latvijas Samariešu apvienība” direktors Andris Bērziņš.

 

Kampaņas ietvaros gājēji, autovadītāji un citi satiksmes dalībnieki tiks uzrunāti ar video un audio klipiem, vides un preses reklāmām. Savukārt ar apdrošināšanas sabiedrības ERGO atbalstu tapusi īpaša aplikācija interneta vidē – tumsas simulators, kurā ikvienam būs iespēja pārbaudīt savas prasmes „neredzamo gājēju” atpazīšanā. No 2014.gada 29.oktobra tumsas simulatora aplikācija pieejama CSDD Draugiem.lv lapā. Savukārt pašiem mazākajiem satiksmes dalībniekiem tiks organizēts konkurss, kurā tiks meklēta Latvijas drošākā un gaišākā bērnudārza grupiņa.

 

Kampaņu organizē CSDD, Satiksmes ministrija un Valsts policija, atbalsta – apdrošināšanas sabiedrība ERGO. Kampaņa tiek finansēta no OCTA līdzekļiem.