Latvijā ieviesta jauna skoliozes operācijas metode bērniem - mugurkauls aug līdzi bērnam

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā ārstu komanda sadarbībā ar Igaunijas kolēģiem pirmo reizi Latvijā veikusi komplicētas skoliozes operāciju, izmantojot augošā implanta sistēmu sešus gadus vecai meitenītei.

Skolioze skar 3 līdz 4 bērnus no 1000, savukārt 15% no viņiem slimība progresē.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Skolioze skar 3 līdz 4 bērnus no 1000, savukārt 15% no viņiem slimība progresē.


Skolioze ir mugurkaula izliekums uz sāniem, kuru pavada skriemeļu rotācija, kas neiztaisnojas, mainot ķermeņa pozu. Šī slimība skar 3 līdz 4 bērnus no 1000, savukārt 15% no viņiem slimība progresē.

 

Jaunā operācija, izmantojot augošā implanta sistēmu, ir būtisks solis mugurkaulu ķirurģijā, jo paver iespējas palīdzēt salīdzinoši jauniem bērniem, kuriem vērojama progresējoša mugura deformācija. Ar šis jaunās operācijas palīdzību mums izdodas ne tikai koriģēt mugurkaula izliekumu un to stabilizēt, bet arī mugurkaulam ir iespējas dabīgi augt līdz ar bērnu.

 „Operāciju veicām kopā ar igauņu vadošo mugurkaula ķirurgu Tītu Hārmu no Tallinas Bērnu slimnīcas, jo viņam ir laba pieredze jau vairākus gadus, novērst mugurkaula deformāciju bērniem, pielietojot Šilla metodi jeb īpašus mugurkaula fiksatorus, kas mugurkaulu iztaisno un pieļauj bērna augšanu garumā. Šī jaunā metode ļaus mums palīdzēt arvien jaunākiem pacientiem, kuriem jau agrīni attīstās izteiktas mugurkaula deformācijas,” stāsta Bērnu slimnīcas ortopēds un mugurkaula ķirurgs Jānis Osītis, kura vadībā operācija tika veikta.
 

Iepriekš šāda veida operācijas Latvijas pacientiem varēja veikt tikai ārvalstīs, šobrīd un, turpmāk nākotnē pašmāju ārsti līdzīgos gadījumos varēs palīdzēt tepat un spēs pacientiem un viņu piederīgajiem aiztaupīt satraukuma brīžus, organizējot ārstēšanās iespējas ārzemēs.
 

Reklāma
Reklāma

Bērnu slimnīcas Bērnu ķirurģijas klīnikā gada laikā tiek veiktas aptuveni 1 500 ortopēdiskas operācijas, no tām 50 ir dažādu iedzimtu un iegūtu mugurkaula deformāciju, kā arī traumu operācijas. Apgūstot modernas un efektīvas ārstēšanas tehnikas, kā arī izmantojot modernas tehnoloģijas, bērnu vecuma pacientiem operācijas kļūst draudzīgas un palīdz ātrāk atgūt veselību, tādejādi samazinot pēcoperācijas perioda ilgumu un bērna uzturēšanās laiku slimnīcā. Sarežģīto diagnostikas un ārstēšanas pasākumu kompleksu nodrošina augsti kvalificētu anestezioloģijas, aprūpes un intensīvās terapijas dienestu klātbūtne.