Vēža pārmantošana. Kur var Latvijā konsultēties?

Diemžēl vēzis Latvijā ir izplatīta slimība. Kur vērsties, lai to diagnosticētu pēc iespējas ātrāk?

Vēža pārmantošana. Kur var Latvijā konsultēties?

FOTO: Shutterstock.com

 

Jautājums

Vai Latvijā ir pārmantojamo slimību (vēža) izpētes cetrs/institūts? Varat sniegt kontaktus? Zināms, ka Latvijā daudziem cilvēkiem konstatē vēzi 4. stadijā, kad pacientam vairs nevar palīdzēt. Parasti vaino pacientu par nevērīgu izturēšanos pret savu veselību.  Diemžēl, tā notika arī ar manu tēvu, kurš vērsās pie ģimenes ārstes, bet tā neko nav izmeklējusi. Kad viņš nokrita bezsamaņā un viņš tika slimnīcā, tad konstatēja vēzi 4. stadijā. Bet līdz tam laikam nekādu īpašu simptomu viņš nejuta. Diemžēl, viņam nevarēja palīdzēt. Zināms, ka arī viņa tēvs, māsa un brālis ir nomiruši dēļ šī vēža tipa. Vai ģimenes ārstiem nevajadzētu aptaujāt pacientus par viņu vecāku slimībām, un ja ir noteikts kādas slimības pārmantojamības risks laicīgi veikt attiecīgo skrīningu? Dzirdēts par Latvijas zinātnieku izstrādātajām metodēm vēža agrīnai diagnosticēšanai izmantojot asins analīzes. Vai šīs metodes arī ir ieviestas pacientu diagnosticēšanai  slimnīcās/ kādā no centriem/ laboratorijām?  


Atbilde
Latvijā ir Pārmantotā vēža konsultatīvais kabinets. Medicīniski pamatotu kritēriju gadījumā ar ģimenes ārsta nosūtījumu speciālista konsultācija un izmeklējumi ir pieejami bez maksas. Konsultācijas iepriekš jāpiesaka pa tālruni – 67 069 974 Kādos gadījumos nepieciešama speciālista konsultācija? Ģimenē vismaz 2 asinsradinieki slimojuši ar krūts, olnīcu vai resnās/taisnās zarnas vēzi; Ģimenē krūts vēzis diagnosticēts pirms 40 gadu vecuma; Konstatēts krūts vēzis vīrietim; Ģimenē vismaz 3 pirmās pakāpes asinsradinieki (piemēram, dēls, tēvs, tēva māsa) ir slimojuši ar jebkāda veida ļaundabīgu audzēju.

Sīkāka informācija ar koordinātēm ir šajā adresē http://www.stradini.lv/page/670

Reklāma
Reklāma

Ārste ģenētiķe Liene Korņejeva norāda, ka papildus informāciju var uzzināt arī Austrumu slimnīcas mājas lapā, kur ir informācija par to, kādos gadījumos notiek ģenētiska izmeklēšana ģimenēm, kur atkārtoti diagnosticēti dažāda veida audzēji.

Izmeklēšana notiek P. Stradiņa slimnīcā. Gadījumos, kad iesaistīti cita veida audzēji, vēlama ģenētiķa konsultācija un ir iespējams veikt ģenētiskas analīzes ārvalstīs. Tās gan ir maksas analīzes un izmaksas variē atkarībā no tā, cik un kādi gēni tiek izmeklēti. Ja tiek konstatēta mutācija, kuru ģimenes locekļi pārmanto no paaudzes paaudzē, var aprēķināt audzēja risku katram izmeklētajam cilvēkam. Tomēr, ņemot vērā, ka izmeklējumi ārvalstīs parasti ir dārgi, zinot par konkrēta audzēja risku, iespējams pārdomāt profilaktisku pasākumu shēmu, veicot regulāras veselības stāvokļa pārbaudes, asinīs pārbaudot audzēju marķierus (ja konkrētajam audzējam tādi ir) – par to jārunā ar ģimenes ārstu, izstāstot savu ģimenes anamnēzi – gan vēža veidu, no kura radinieki miruši, gan vecumu, kādā audzējs sācies.

Raksts papildināts 2014. gada 29. decembrī


IZLASI ARĪ Rados daudz vēža slimnieku, kad man jāsāk pārbaudīties?