Kāpēc nav jātīra ausis

Jo attīstītāka sabiedrībā, jo tīrīgāk tā cenšas dzīvot. Bet pārlieka sterilitāte attiecībā uz ausu tīrību gan ir lieka. Tieši ausīs drīkst būt mazliet vairāk “netīrības” jeb patiesībā – vērtīgā ausu sera, ko dažreiz joprojām tik centīgi cenšamies izkasīt no ausu ejām gan sev, gan bērniem. Ausu kociņi, kurus izmantojam ausu tīrīšanai, nodara vairāk slikta nekā laba. Tīras, no ausu sēra attīrītas ausis labāk nedzird, toties vairs nav pasargātas no ārējiem kaitīgās vides apstākļiem.

FOTO: Dana Romaņuka, http://www.photokidz.lv/


Otolaringologi, ķirurgi un pediatri, kas ikdienā saskaras ar pārāk rūpīgi tīrītu ausu sekām, skaidro, ka sērs ausīs nenozīmē netīrīgumu, vēsta portāls "Medicine News Today". Tam tur ir jāatrodas, jo sērs sargā dzirdes kanālu no putekļiem un piesārņojuma. Tas nozīmē, ka tieši sērs ir tas, kas gādā par patiesu ausi tīrību.


Vēl viens ausu sēra labums - šī viela mitrina gļotādu un tai piemīt antibakteriāla iedarbība. Tas izskaidro to, kāpēc uz herpēm uzziests sērs strādā pat labāk par speciālām ziedēm. Ja ausīs sēra ir par daudz, liekais izkalst un pateicoties žokļa košļāšanas kustībai, iztīrās pats.

 

Reklāma
Reklāma

Ja ausu sēru tīra ar kociņu, tas tiek stumts dziļāk auss ejā un dabiskais auss attīrīšanās process vairs nenotiek. Pārāk daudz ausu sēra kanāla dziļumā ir laba vieta, un, vairojoties baktērijām, vīrusiem, sēnītēm, pasliktinās dzirde un sākas ausu infekcijas. Arī sera korķi ir tieši pārāk tīrītu ausu rezultāts. Protams, ka visiem tie veidojas, jo ir arī citi faktori, kas ietekmē sera korķu rašanos – pārāk aktīva dziedzeru darbība, ausu ejas īpatnības, arī  vielmaiņas īpatnības.


Otolaringoloģe Ilze Sokolova stāsta, ka bērniem ausis jātīra īpaši uzmanīgi - tikai tik, cik vara ar savu pirkstu vai dvieļa galu tikt klāt. Vates kociņus pilnīgi noteikti nedrīkst lietot, jo var satraumēt gan ārējo auss eju, gan bungplēvīti. Ar maziem burtiņiem uz iepakojuma pat rakstīts, ka tie nav domāti ausu tīīšanai.