Aptiekās nopērkamās zāles pret saaukstēšanos - kā tās pareizi izvēlēties un lietot mājas apstākļos

Rudens un ziemas sezonā aptiekās īpaši pieprasīti ir visdažādākie pretklepus un pretdrudža līdzekļi, pieaug arī reklāmu skaits televīzijā, kas aicina iegādāties vienu vai otru brīnumlīdzekli ātrai simptomu likvidēšanai. Plašā izvēle tomēr nenozīmē, ka pilnīgi viss, ko var nopirkt – derēs.

Foto no KasJauns arhīva

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no KasJauns arhīva

 

Plašāk izmantojamās zāles saaukstēšanās gadījumā ir preparāti ar paraceptamolu, aspirīnu un ibuprofēnu. Daudzos pretklepus un pretdrudža līdzekļos svarīgākā veselības uzlabošanas sastāvdaļa ir lielāka deva C vitamīna un ehinācijas, kas kopumā stiprina organisma imunitāti un uzlabo pašsajūtu uz īstu brīdi.

Ārsti iesaka  pretiekaisuma līdzekļus nelietot ilgāk par 2-4 dienām un lietot tos tikai akūtā slimības saasinājuma periodā. Ja šajā laikā vīrusa infekcijas nav mazinājusies un veselības uzlabojumu nav, iespējams, ka tai  pievienojusies vēl kāda infekcija, kuras ārstēšanai vajadzīgas antibiotikas.

 

Ko lietot pret iesnām
Tipiskākās saaukstēšanās izpausmes ir iesnas. Atcerēsimies teicienu, ka ārstētas iesnas pāriet septiņās dienās, bet neārstētas – nedēļas laikā. Ja iemesls ir vīruss, tad iesnas šajā laika periodā pāriet pašas. Ja iesnas nav pārgājušas nedēļas laikā, jāmeklē iemesli.  Iesnas un deguna gļotādas iekaisumu izraisa dažādi ārēji apstākļi –  alerģija, vīrusu komplikācijas, vidusauss un deguna dobumu iekaisumi, streptokoks, iesnas var būt arī neirogēniskas izcelsmes, kas ir cilvēkiem ar nestabilu nervu sistēmu.
 

Latvijā reģistrēti vairāki desmiti pret iesnu preparāti. Vietējās darbības asinsvadus šaurinošie ar  aerosoli, pilieni, ziedes, emulsijas… Bezrecepšu līdzekļi, kas nopērkami aptiekās, samazina nepatīkamās sajūtas, deguna tecēšanu, tūsku, atvieglo elpošanu. Darbības laiks ir līdz 2 stundām. Zāles, kas sašaurina asinsvadus, nebūtu  vēlams lietot ilgāk par vienu nedēļu, zālēm jānokļūst tieši uz deguna gļotādas. Ilgstoši  sašaurinot asinsvadus, pasliktinās deguna gļotādas apasiņošana un var sākties gļotādas atrofija, samazinās smaržu jūtība.
 

Alerģisku iesnu gadījumā līdzekļus ar pretalerģisku iedarbību lieto tik ilgi, cik nākas saskarties ar alergēnu, jārēķinās, ka to lietošanas laikā var palielināties miegainība, nedrīkst lietot kopā ar alkoholu. Savukārt līdzekļi ar pretmikrobu iedarbību lietojami tikai saskaņā ar ārsta nodarījumiem.

Starp citu, bērniem, atšķirībā no pieaugušajiem, augu valsts preparāti un tējas palīdz labāk. 

Ko lietot pret kakla sāpēm
Bieži vīrusa infekcijas izpausme ir  kakla sāpes, kas kopumā ir viegla kaite, kas visai veiksmīgi ārstējama mājas apstākļos. Ja kakla sāpes, kuras pavada augsta temperatūra un apgrūtināta elpošana, jāvēršas pie ārsta. Savukārt ikdienišķus balsenes, rīkles, mandeļu un mutes dobuma gļotādas iekaisumus visbiežāk izraisa vīrusi.   Parādoties pirmajām iekaisuma pazīmēm, kaklu var skalot ar dabiskiem zāļu uzlējumiem no kumelītēm, salvijām, asinszāles, tāpat aptiekās nopērkami dabiskie un uz sintētisko vielu bāzes gatavotie aerosoli un inhalācijas.   Ja tomēr mikroorganisms paspējis iekļūt  dziļāk audos vai mandeļu krokās, vietējas iedarbības bezrecepšu līdzekļi vairs var nelīdzēt.  Dabīgajiem pretmikrobu līdzekļiem ar pretiekaisuma un sāpes mazinošu ietekmi iedarbība tomēr ir vājāka nekā sintētiskajiem līdzekļiem.

 

Ko lietot pret klepu
Klepus vīrusinfekciju laikā kalpo gan kā aizsargreflekss, kas palīdz attīrīt  elpceļus no gļotām, un iesnu izdalījumiem, gan arī konkrētas slimības pazīme. Patieso klepus cēloni var noteikt ārsts, tomēr bieži vien palīdzēt ar preparāta izvēli var arī pieredzējis aptiekārs.

Reklāma
Reklāma

Saaukstēšanās gadījumā sauss un mokošs klepus naktīs ir ļoti apgrūtinošs, tam labi līdz silta zāļu tēja . Starp citu, bērniem, atšķirībā no pieaugušajiem, augu valsts preparāti un tējas palīdz labāk. 

Izšķir divas klepus zāļu grupas:

  1. Medikamenti, kas maina krēpu producēšanu un konsistenci. Tie der tad, ka klepus ir produktīvs jeb mitrs un ar krēpām. Šajā grupā ietilpst mukolītiskie līdzekļi, kas šķidrina krēpas, tāpēc tās ir vieglāk atklepot, un atkrēpošanas līdzekļi, kas veicina atkrēpošanu. Šādās mikstūrās gandrīz vienmēr  amonija hlorīds, kas ir labs atkrēpošanas līdzeklis, no bezrecepšu zālēm var minēt ACC, Bronheksīns, Hedelix. Atkrēpojošos līdzekļus vēlam lietot 4-6 reizes dienā mazās devās. Tos nav vēlams lietot tiem, kam ir kuņģa čūla.
     
  2. Otra klepus zāļu grupa ir medikamenti, kas nomāc klepus refleksu, iedarbojoties uz atsevišķiem klepus centriem smadzenēs. Tos lieto tad, ja klepus ir sauss un mokošs, nav krēpu. Šiem medikamentiem var būt sedatīva (miegu izraisoša) ietekme, tāpēc tos izraksta ārsts.  Klepus refleksus nomācošus līdzekļus nedrīkst lietot, ja slimnieks atklepo daudz krēpas. Plaušām jāļauj tīrīties!
     

Rejošs klepus liecina par iekaisušu balseni, palīdz tvaiku ieelpošana.

Nevar vienlaikus lietot vienlaikus  vairākus  pretsaaukstēšanās    līdzekļus (gan recepšu, gan bezrecepšu), kuru sastāvā ir viena un tā pati aktīvā              viela, iespējama zāļu pārdozēšana. Tāpēc būtiski, iegādājoties zāles, noskaidrot,              vai to sastāvā nav tā pati aktīvā viela, ko satur zāles, kas jau tiek lietotas. Piemēram, pretdrudža un pretsāpju līdzeklis paracetamols ir kombinētu pretsaaukstēšanās pulveru sastāvā (karstie dzērieni), bet pieejamas arī zāles, kas satur tikai paracetamolu vienu pašu.
 

Par bezrecepšu preparātiem pret saaukstēšanos der zināt:

  • Īslaicīgi uzlabot pašsajūtu, samazinot slimības simptomus;
  • Aizkavēt slimības attīstību, ja tiek lietots līdzeklis, kas ir atbilstošs slimības izraisītājam.
  • Palīdz ātrāk izveseļoties.
  • Parasti satur daudz C vitamīna.
  • Bezrecepšu preparāti nevar ietekmēt bīstamu infekcijas slimību;
  • Nevar piekļūt infekcijas perēkļiem dziļi audos un dobumos.
     

Konsultēja RSU Farkakoloģijas katedras asociētais profesors Antons Skutelis, izmantota Valsts Zāļu aģentūras informācija

 

 

 

Ieskaties: www.humer.lv