Kā viegli un pareizi savākt urīna analīzes zīdainītim

Bieži vecāki interesējas, kā ir pareizi jāsavāc urīns analīzēm, lai iegūtie rezultāti būtu ticami. Sevišķi liels izaicinājums tas ir bērniņiem, kas vēl neiet uz poda un īsti nesaprot, ko mamma no viņa grib.
 

FOTO: Shutterstock.com

Lai iegūtu ticamus un vērā ņemamus urīna analīzes rezultātus, jānotver ir īstais brīdis, skaidro ārsts – pediatrs, homeopāts Edgars Mednis.
 

  • Pirms urīna analīzes paņemšanas bērniņš ir jāapmazgā. Īpaši svarīgi fizioloģisko īpatnību dēļ tas ir meitenēm. Nenomazgāts dibens var būt par iemeslu paaugstinātam leikocītu daudzumam urīnā, kas signalizēs par iekaisumu, kura patiesībā nav. 

     
  • Jāizmanto ir analīzēm speciāli paredzēts trauciņš analīžu savākšanai. Nedrīkst izmantot jebkuru trauku, kurā iepriekš glabājies kaut kas cits. Nepietiekami izmazgāts trauks, kurā, iespējams, saglabājušās taukvielas no iepriekš uzglabāta produkta, var būtiski mainīt analīžu rezultātus.

     
  • Ir jācenšas "noķert" urīna vidējā strūkla. Tas nozīmē, ka vajadzētu panākt bērna čurāšanu ar brīvu strūklu (piemēram, virs podiņa vai vannas), paliekot zem strūklas uz īsu brīdi savācējtrauciņu. Parastai urīna analīzei pietiks pavisam nedaudz urīna, ja vien tas būs pareizi savākts.

     
  • Analīze uz laboratoriju jānogādā divu stundu laikā. Iegūtais materiāls līdz brīdim, kad tas tiek nogādāts laboratorijā, jāuzglabā istabas temperatūrā, nevis ledusskapī. 
     

Zīdainītis čurā arī tad, kad ēd krūti.

Lielāku bērnu var "pierunāt"  pačurāt, aicinot viņu pasēdēt uz podiņa vannas istabā, vienlaikus tecinot ūdeni no krāna, lai tekošā ūdens skaņa raisītu vēlmi pačurāt. Vēl šajā laikā var iedot padzerties. Nebūtu labi bērnu visu laiku mudināt pačurāt podiņā, jo tad viņš var iespīdēties un to nedarīt spītības dēļ. 
 

Reklāma
Reklāma

Ir dzirdēti arī ieteikumi tīrā pamperī ielikt tīru vates pikucīti. Ar to, ko var izspiest no vates, analīzēm pietiek. 

Protams, ka gadu vecam bērnam to visu ievērot nav viegli, tomēr "tehniskās grūtības" nekādi nebūs attaisnojums, ja analīzes nebūs precīzas. Aptiekās ir nopērkami arī speciāli pielīmējami maisiņi, kuros arī var savākt analīzes, iesaka pediatrs.

No vecākiem dzirdēts vēl viens attapīgs risinājums - tīrās autiņbiksītēs ielikt tīru vates pikucīti. Ar to, ko var izspiest no vates, analīzēm pietiekot.