Rudens iesnas. Ne vienmēr to ārstēšanai nepieciešami spēcīgi medikamenti

Klāt rudens. Un bērni jau mēnesi aktīvi apmeklē bērnudārzus un skolas. Ģimenes ārsti stāsta, ka pie viņiem jau izveidojušās rindas ar bērniem, kuri saķēruši iesnas. Tāpēc aktuāls ir jautājums - kā tās ārstēt, lai rezultāts būtu pēc iespējas ātrāk un bērnu veselībai draudzīgāk. 

Ja bērnu laukā vest nevar, istaba, kurā viņš atrodas jāvedina 4-5 reizes diennaktī. Tikmēr bērns jāatstāj citā istabā.

FOTO: Shutterstock.com

Ja bērnu laukā vest nevar, istaba, kurā viņš atrodas jāvedina 4-5 reizes diennaktī. Tikmēr bērns jāatstāj citā istabā.

Speciālisti vēro satraucošu tendenci, ka sākoties iesnām cilvēki ļoti aktīvi iegādājas dažādus līdzekļus iesnu mazināšanai, tajā pašā laikā ļoti bezrūpīgi izturas pret lietošanas instrukciju lasīšanu un to ievērošanu. Rezultātā iesnu simptomi tiek atviegloti, bet pati slimība ielaista. 

Ķīmiskie medikamenti, kas sašaurina deguna gļotādas asinsvadus, neiedarbojas uz vīrusiem un baktērijām – iesnu izraisītājiem. Lielākai daļai šo medikamentu instrukcijā ir skaidri norādīts, ka tās nedrīkst lietot vairāk par septiņām dienām, bet cilvēki instrukcijas neievēro. Īpaši traki, ja lietošanas instrukcija neievēro attiecībā uz bērniem, jo viņiem iedzīvoties komplikācijās ir īpaši viegli.  

 

Kas jāievēro, ja bērnam ir iesnas:

• Degunu nedrīkst tīrīt ar cietiem vates vai citiem tamponiem, sērkociņiem vai maziem, ar vati aptītiem skaliņiem. Vispirms degunā iepilina jūras ūdeni, šādi sašķidrinot deguna gļotas. Tālāk degunu var attīrīt ar speciālu sūknīti, kas paredzēts gļotu atsūkšanai. Tas jādara ļoti uzmanīgi, jo var ievainot bērna deguntiņu.

• Maziem bērniem nedrīkst degunā pilināt zāles ar mentolu, kampareļļu vai ēteri, kā arī ķiploku, sīpolu, melno rutku vai mārrutku sulu.

• Ja bērnu laukā vest nevar, istaba, kurā viņš atrodas jāvedina 4-5 reizes diennaktī. Tikmēr bērns jāatstāj citā istabā. Bieži vēdinātā istabā gaiss nebūs pārmērīgi sauss. Ja istabā ir radiatori, lai mitrinātu gaisu, uz tiem var uzklāt mitru segu, vai novietot lēzenus traukus ar ūdeni. Ja radiatorus aizklāj aizkars, viss mitrums, žūstot sedziņai, koncentrējas aiz aizkariem, t.i., pie loga, un nenokļūst istabā. Tātad aizkariem nevajadzētu aizklāt radiatorus. Derētu arī telpaugi, kas daudz jālaista un daudz mitruma izgaro. Tie jūtami uzlabo telpas klimatu.

Reklāma
Reklāma

• Lai bērnam būtu vieglāk elpot, var nedaudz pacelt gultas galvgali.

• Skalo bērna deguntiņu ar jūras ūdeni. 

 

Izotoniskais un hipertoniskais jūras ūdens

Izotoniskais jūras ūdens pēc sastāva ir ļoti līdzīgs dabīgam ūdenim – tāds, kurš nokļūst degunā, peldoties jūrā. Tam sāls koncentrācija ir līdzīga fizioloģiskajam. Savukārt, hipertoniskais jūras ūdens šķīdums satur lielāku nātrija hlorīda (sāls) koncentrāciju un vairāk domāts, lietojot pie ārstēšanas. Hipertoniskais jūras ūdens izmantojams gadījumos, kad to iesaka kāds no ārstniecības personāla – bērnu ārsts vai ģimenes ārsts, cits veselības speciālists. Tāpēc, kad bērnam veidojas nelielas iesnas un vecāki vēlas iegādāties deguna gļotādas kopšanas līdzekli - pirmajai izvēlei vajadzētu būt izotoniskajam jūras ūdenim. 

Gadījumos, kad saslimšana ir nopietnāka un nepieciešama spēcīgāka iedarbība, var lietot ārstniecisko hipertonisko jūras ūdeni. Jebkurā gadījumā visas nianses noteikti jāizrunā ar bērna pediatru / ģimenes ārstu vai speciālistu, piemēram kā LOR.