Atgādinām: Mazo bērnu vecākiem un asinsdonoriem pienākas papildus atvaļinājuma dienas

Ja ģimenē aug bērni līdz 14 gadu vecumam, vecākiem pienākas papildus  atvaļinājuma dienas, kā to paredz "Darba likums".

Pieņemtas izmaiņas Darba likumā

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pieņemtas izmaiņas Darba likumā

Papildus atvaļinājuma dienas vecākiem
Darbiniekam, kura aprūpē ir viens vai divi bērni līdz 14 gadu vecumam, paredzētas tiesības uz vismaz vienu apmaksātu papildatvaļinājuma dienu gadā. Savukārt vecākiem, kuru aprūpē ir trīs un vairāk bērnu, pienākas trīs papildatvaļinājuma dienas. 

Paredzēts arī, ka ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu pārceļ vai pagarina darbinieka pārejošas darbnespējas gadījumā.

Savukārt vecākiem, kuru aprūpē ir trīs un vairāk bērnu, pienākas trīs papildatvaļinājuma dienas. 



Attiecībā uz atpūtas dienu pēc asins nodošanas likumā noteikts, ka darbinieks, vienojoties ar darba devēju, to var izmantot citā laikā, bet ne vēlāk kā gadu pēc asins nodošanas. Darba devējam ir pienākums apmaksāt ne vairāk kā piecas šādas dienas kalendārā gada laikā. 
 

Barojošām mātēm aizsardzība līdz bērna divu gadu vecumam
Darbiniecēm, kuras baro bērnu ar krūti, īpaša aizsardzība ir ierobežota laikā, proti, līdz bērna divu gadu vecumam. Tādējādi tiks ievērots samērīguma princips starp darba devēja un darbinieka interesēm.


Ja nepieciešams bērnu aizvest pie ārsta
Savlaicīgi paziņojot darba devējam, īslaicīgā prombūtnē var atrasties darbinieks, kura aprūpē ir bērns līdz 18 gadu vecumam, bērna saslimšanas vai nelaimes gadījumā, kā arī, lai piedalītos bērna veselības pārbaudē, ja to nav iespējams veikt ārpus darba laika.

Reklāma
Reklāma


Likumā precizēti ierobežojumi, kas attiecināmi uz no darba samaksas izdarāmiem ieturējumiem. Ja darba devējs veic ieturējumus, lai atlīdzinātu viņam radušos zaudējumus, šie ieturējumi nedrīkstēs pārsniegt 20 procentus no darbiniekam izmaksājamās mēneša darba samaksas. Jebkurā gadījumā darbiniekam saglabājama darba samaksa minimālās algas apmērā un par katru apgādībā esošu nepilngadīgo bērnu līdzekļi valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Darba likuma grozījumi stājušies spēkā 2015.gada 1.janvārī.