Seminārs vecākiem un pedagogiem par vecāku lomu atkarību profilaksē

3.novembrī Rīgā notiks seminārs vecākiem „Vecāku loma atkarību profilaksē un novēršanā”, kurā eksperti un vecāki diskutēs- kā pasargāt bērnus no atkarības izraisošu vielu lietošanas, kā atpazīt simptomus, ja vielas ir lietotas un rīkoties, lai to novērstu.

FOTO: Evita Knospiņa, http://www.lotart.lv

 

Tās dalībnieki būs vecāki, pedagogi un citi interesenti. Seminārā piedalīsies eksperte atkarību profilakses jautājumos Inga Dreimane, Narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītāja Astrīda Stirna, „Providus” pētniece Ilona Kronberga un psihoterapeite Aija Lukstraupe, Valsts policijas prevencijas nodaļas pārstāvis.

Lai gan ikviens vecāks cer, ka viņa bērnu atkarības neskars, 2011.gada pētījuma "Eiropas skolu aptaujas projekta par alkoholu un citām narkotiskām vielām” (ESPAD) dati liecina, ka Latvijā atkarības izraisošu vielu lietošanas radītāji ir augsti. 15-16 gadus vecu jauniešu starpā 78% jauniešu ir smēķējuši, 46% lietojuši alkoholu vismaz vienu reizi pēdējo 30 dienu laikā, no tiem 49% piedzērušies, 24% ir smēķējuši marihuānu, 13% smēķējamo maisījumu Spice, ap 4% lietojuši ekstazī, amfetamīnus, LSD un citus halpocinogenus, kokaīnu.

Semināra mērķis ir stiprināt vecāku zināšanas un prasmes, lai pasargātu bērnus un jauniešus no atkarības izraisošu vielu pamēģināšanas un lietošanas, atpazītu pirmās lietošanas pazīmes un risinātu situāciju, pirms tā kļuvusi nekontrolējama.

Galvenie jautājumi semināra dienas kārtībā

Reklāma
Reklāma
  • Atkarību profilakse ģimenē;
  • Kā runāt ar bērniem par atkarības izraisošām vielām;
  • Simptomi, kas liecina, ka lietotas atkarības izraisošas vielas;
  • Pirmā reize- kā reaģēt un rīkoties;
  • Ir aizdomas, ka bērns lieto atkarības izraisošas vielas- kā rīkoties;
  • Iespējas saņemt atbalstu.
     

Piedalīties aicināti gan vecāki, gan speciālisti- pedagogi, sociālie darbinieki, sociālie pedagogi un citi interesenti, kas vēlas uzzināt kā atbalstīt vecāku prasmes atkarību profilaksē un intervencē un mazināt atkarību risku.

Seminārs notiks 3.novembrī, 17:00-20:00, Torņu ielā 4/1b-202. Plašāka informācija un dalības pieteikšana www.vecakuforums.lv vai www.berniemdraudzigs.lv
 

Semināru „Vecāku loma atkarību profilaksē un novēršanā” rīko biedrības „Latvijas Vecāku forums“ un „Izglītība un atbalsts Latvijas ģimenēm”, atbalsta: Rīgas Domes labklājības departaments, Izglītības un zinātnes ministrija.