Grūtniecība kā jauna pieredze: lietas, kas notiks ar tavu ķermeni un ar kurām būs jāsamierinās

Paliekot stāvoklī pirmo reizi, sievietes naivi iedomājas, ka grūtniecība ietekmē tikai vēderu.  Proti, tas paliek lielāks, bet pārējās ķermeņa daļas saglabā slaidumu un nemainās.  Jā, kā tad! Tā nav! Mainās viss – sākot no apaļīgajiem vaigiem un beidzot ar pietūkušajām potītēm. Pietūkst pirksti, ir grūti novilkt gredzenu, uz slaidajiem gurniem parādās celulīts. Kāpēc tā notiek un kādas vēl pārmaiņas sagaidīt, pieņemt un samierināties veselu deviņu mēnešu laikā?

Kāpēc tā notiek un kādas vēl pārmaiņas sagaidīt, pieņemt un samierināties veselu deviņu mēnešu laikā?

FOTO: Shutterstock.com

Kāpēc tā notiek un kādas vēl pārmaiņas sagaidīt, pieņemt un samierināties veselu deviņu mēnešu laikā?

Grūtniecība patiesībā ir lielisks laiks, kurā apgūt dzīvē tik ļoti svarīgo prasmi ļauties jaunai situācijai. Šis ķermenis nav paredzēts tikai mirkļa izklaidēm. Tas ir ērts mājoklis augošajam mazulim. Šo atziņu dažreiz tik ļoti grūti pieņemt laikā, kad slaidums un ķermeņa kults valda it visur.
 


"Uzpolsterētais" ķermenis


Kā jau ikviens kārtīgs PMS abonents zina, ka sievietes ķermenis spēj aizturēt līdz pat divarpus kilogramiem pilnīgi nevajadzīga ķermeņa šķidruma. Vienīgais glābiņš ir mēnešreižu sākšanās. Diemžēl tad, kad esi stāvokli, mēnešreizes tiek atliktas aptuveni uz četrdesmit nedēļām. Tādēļ pirms īstā "mazuļa svara" uzņemšanas tu paliec apjomīgāka un ūdens aizture turpinās. Dienas beigās gredzeni spiež  un potītes ir kļuvušas tuklas. Arī acis var izskatīties nedaudz pietūkušas.  Pat tas, ka bieži apmeklē tualeti, nekādi neietekmē šīs ārējās izmaiņas.  Pret tūsku nedaudz palīdz cīnīties arbūzs, kas iedarbojas kā diurētiķis. Vēl viens knifiņš  - gultas kājgalī un galvgalī zem matrača paliek apmēram divarpus centimetrus biezu koka dēlīti, lai tie abi būtu nedaudz ieslīpi.

Viduklis ir nākamā (aiz krūtīm) pamanāmākā vieta ķermenī, kas mainās jau grūtniecības sākumposmā.  Jo īpaši, ja šī ir tava pirmā grūtniecība un vēdera muskuļi pirms tam nekad nav bijuši traumēti, tad viduklis paliks platāks dažas nedēļas, pirms puncis sāks "noapaļoties". Ja šī ir otra vai kāda no nākamajām grūtniecība, tavs vēders izspiesties apmēram piecas minūtes pēc tam, kad uzzināsi, ka esi stāvoklī, bet vēl pēc desmit minūtēm tu izskatīsies kā piektajā grūtniecības mēnesī.  Iztēlojies, ka no paduses līdz gurniem tiek novilkta taisna līnija - apmēram tā izskatās vidukļa paplašināšanās. Šajā stadijā tu neizskatīsies nedz resna, nedz ka grūtniece, taču nevarēsi līdz pašai augšai aizpogāt džinsu bikses, ja vien tām nebūs ļoti zema jostasvieta.
 



Krūtis


Arī tavas krūtis sāks mainīties gandrīz nekavējoties. Tās kļūs lielākas  un smagākas. Tās, kuras nekad nav izskatījušās tā, it ka valkātu push-up krūšturi, ieskaties uz savam agrīnajai grūtniecībai raksturīgajām krūtīm un domās par to, vai šis skaistums uz visiem laikiem saglabās šo apjomu. Vismaz vīri to noteikti novērtēs. Labās ziņas par krūtīm — visas grūtniecības laikā tās kļūs aizvien lielākas. Sāpīgi svilstošā sajūta pazūd apmēram pirmo divu mēnešu laikā.

Vissvarīgākais padoms uz grūtnieces krūtīm — valkā krūšturi!  Grūtniecība un bērna laišana pasaulē krūtis ietekmē ļoti nopietni — tās piebriest, āda izstiepjas, tad seko mazuļa zīdīšana, tādēļ tev krūtis vajadzētu pēc iespējas vairāk lutināt. Sliktas ziņas ir tādas — kolīdz grūtniecības un zīdīšanas laiks būs pagājis, tavas krūtis līdzināsies ar ūdeni piepildītiem baloniem, no kuriem pa maziem caurumiņiem noplūst ūdens. Tās ne tikai nesaglabā grūtniecības laika raksturīgo kārdinošo skatu, bet patiesībā kļūst mazākas un/vai vairāk nokarenas nekā pirms grūtniecības iestāšanās.

 


Pēcpuse


Kādā  grūtniecības posmā tev varētu rasties jautājums: "Ja mazulis atrodas manā vēderā, kāpēc krietni lielāks kļūst arī dibens?" Pēc dažiem zoodārza apmeklējumiem un ilgākas Discovery Channel skatīšanās iespējams var rasties priekšstats, ka sieviešu gurni un dibeni arī iesaistās grūtniecībā, lai pēc tam uz tiem varētu nēsāt mazuļus pičpaunā.

 

Kas zina — varbūt daba apzināti ir radījusi šo saliekamo sēdekli mūsu mazulīšiem, jo tikai ķenguriem un citiem somaiņiem ir tā laime savus bērnus iebāzt parocīgajās kabatās. Tomēr pastāv arī tradicionālais skaidrojums — daba vēlas nodrošināties pret iespēju, ka auglis cieš badu, tādēļ tā piespiež tavu ķermeni nēsāt līdzi rezerves pārtikas krājumus tauku veidā uz gurniem, dibena, roku augšdelmiem un, protams, arī uz sejas.

 


Mati (un nagi)


Ir vēl kāda ķermeņa daļa, kas pakļaujas lielākam augšanas ātrumam — tavi mati. Rodas sajūta, ka grūtniecības laikā tiek ieslēgta īpaša olbaltumvielu padeves poga. Lielākā daļa sieviešu stāvoklī secina, ka mati kļuvuši garāki un biezāki. Bet paātrināta matu augšana grūtniecības laikā ir ne tikai uz galvas. Apmatojums sāk pastiprināti augt jebkurā ķermeņa daļā.  Dažām sievietēm nākas secināt, ka kaunuma matu augšanas areāls kļūst plašāks (vēders, augšstilbi). Citas pamana vienu vai divus matiņus, kas izauguši ap krūtsgaliem. Un vēl citām nākas saskarties ar mīkstu pūciņu, kas pārklāj zodu un vaigus vai ari muguru starp pleciem. Grūtniecības laikā mainās arī matu struktūra un to īpašības, tāpēc grūtniecības laikā nevajadzētu likt ilgviļņus.

Ja nolem turpināt matu krāsošanu, atceries, ka mati aug straujāk, tāpēc tev būs nepieciešams biežāk piekrāsot to saknes. Otrkārt, balinot matus, amonjaka un balinātāja smaka grūtniecības sākumposmā būs neizturama. Un, treškārt, tu vari vienkārši būt pārāk nogurusi, lai apmeklētu skaistumkopšanas salonu tik bieži kā agrāk. Pēdējais ieteikums, kas attiecas uz matiem – grūtniecības laikā nemaini matu griezumu, jo „stāvoklī” ir arī seja un rezultāts nav paredzams.

 

 

Vienīgais drošai veids, kā nodrošināties pret strijām, ir piedzimt sievietei, kurai tādu nebija un kuras mātei arī striju nebija. Citiem vārdiem sakot, šajā ziņā iedzimtībai ir ļoti izcila loma.

 

 

Reklāma
Reklāma

Turklāt grūtniecības vēlākajā posmā tikai vislokanākās un apņēmīgās sievietes spēs apgriezt un nokrāsot savus kāju nagus. Tev patiks skaisti koptas rokas, jo īpaši laikā, kad viss pārējais izskatās apšaubāms. Apmēram trešajā trimestrī tev radīsies kārdinājums ignorēt pedikīru — ne tikai ka to būs neiespējami  izdarīt pašai, bet gan tādēļ, ka izdevība ieraudzīt savas pēdas ir tik reta, ka tu pat nepamanītu, ja tās būtu sakoptas. Taču tieši šajā laikā pedikīrs kļūst īpaši būtisks, jo tavas kājas ir tik tuvu ārsta sejai, kad viņš veic kārtējo apskati, nemaz nerunājot par garajām kontrakciju un dzemdību stundām.  Arī bikini līnijas sakopšana kļūs grūta ap septīto grūtniecības mēnesi. Ko ar to darīt - izlem pati.

 


Tava āda


Grūtniecība var būt īsts pārbaudījums tavai ādai. Pirmais izaicinājums tai ir stiepšanās, lai tava ķermeņa augošajam cilvēkbērnam būtu pietiekami daudz vietas. Taču ādas stiepšanās noteikti nepaliks bez sekām.

Strijas parādās  tajās vietās, kur āda tiek iestiepta vairāk, nekā to vēlētos. Grūtniecības laikā tās izskatās drīzāk sārtas vai violetas, taču ilgākā laika posmā pēc dzemdībām strijas izbalēs un to krāsa mainīsies uz gandrīz baltu vai sudrabainu. Vienīgais drošai veids, kā nodrošināties pret strijām, ir piedzimt sievietei kurai tādu nebija un kuras mātei arī striju nebija. Citiem vārdiem sakot, šajā ziņā iedzimtībai ir ļoti izcila loma. Kāda tad jēga no visiem tiem veikala losjoniem un eļļām? Tie neder nekam! Ja tev patīk šo līdzekļu smarža vai esi no tām, kas uzskata, ka dubults neplīst, — uz priekšu, smērējies. Tomēr lielāka jēga no mitrinošiem losjoniem un eļļas ir tā, ka tie mazina niezi, ko izraisa nežēlīgā ādas stiepšanās.  Dažas sievietes niezēšana ir pamatīgi nomocījusi. Aprunājies ar ārstu, kādus līdzekļus var izmantot tieši tavā gadījumā.

 


Tava sejas āda


Diezgan bieži nesen stāvoklī palikušām sievietēm pirmoreiz kopš pusaudžu gadiem atkal uzmetas pūtītes. Kā zināms, hormoni ir ļoti spēcīgas bioloģiski aktīvas vielas un, līdzīgi kā tie ietekmē tavu emocionalitāti, tie var radīt pamatīgas nepatikšanas tavai ādai. Konsultējies ar ārstu par medikamentu lietošanas iespējām grūtniecības laikā, bet vari ticēt – pūtītes pāries, kolīdz ķermenī apstāsies hormonu šūpoles. Tikmēr tu vari palīdzēt savai ādai, kopjot to un nespaidot pumpas!


Atgriežoties pie matiem — grūtniecības sākumā tev tie var šķist smagi un nespodri. Tā notiek, jo arī galvas āda ir pakļauta tiem pašiem hormonu trikiem, kas ietekmē tavu seju. Tava galvas āda var būt taukaina vai ari pēkšņi kļūt ārkārtīgi sausa un  sākt lobīties. Galvenais likums -  grūtniecības laikā vienmēr jābūt tīriem matiem. Smagi, galvai pieplakuši mati noteikti nebūs tie, kas novērsīs pārējo uzmanību no sejas ādas un tās problēmām.
 


Pigmentācijas izmaiņas


Grūtniecība ļoti interesantā veidā ietekmē ādas pigmentāciju, tādēļ šo tematu bieži vien apspriež tikai ar draudzenēm. Krāsu izmaiņas var skart jebkuru ķermeņa vietu. Pirmās pamanāmās pārmaiņas ir krūtsgali — tie kļūst tumšāki. Ja kādreiz krūtsgali bija rozā, grūtniecības laikā tie kļūs violetīgi, savukārt, ja kādreiz tie bija bēšīgi, tad tagad var kļūt brūni. Ievērojami palielināties var arī paši krūtsgali, un pigmentētais laukums līdzināties mazas pankūkas izmēram.

 

Gandrīz ikviena grūtniece beigu beigās tiks pie pigmentācijas līnijas. Dažreiz to dēvē par taciņu, kas ved pie dārgumu lādes.



Paiet krietns laiks, līdz tie atgūs kādreizējo krāsu, ja vispār tas notiks.  Un vēl – grūtniecības laikā krāsu maina arī tavas kaunuma lūpas. Tās kļūst tumšākas un labāk apasiņotas. Ja netici, paņem mazo spogulīti un aplūko pati. Gluži tāpat kā palielinās krūtsgali, piebriest ari dzimumorgāni. Šī ziņa sākotnēji var izklausīties nedaudz satraucoši. Labākās ziņas sakarā ar minētajām izmaiņām "tur lejā” ir šādas – tā ir iespēja just pastāvīgu seksuālu uzbudinājumu, jo viņu dzimumorgāni ir ļoti labi apasiņoti.   Neregulārā pigmentācija pēc grūtniecības pazūd, taču tas prasa zināmu laiku.


Pigmentācija parādās arī uz sejas, tāpēc šajā laikā labāk saulē nerādies. Izmanto krēmus un aizsarglīdzekļus. Gandrīz ikviena grūtniece beigu beigās tiks pie pigmentācijas līnijas. Dažreiz to dēvē par taciņu, kas ved pie dārgumu lādes, kas stiepjas no kaunuma apmatojuma augšup pāri nabai, pāri visam vēderam. Īpaši uzkrītoša tā ir gaišādainām sievietēm.  Pēc mazuļa piedzimšanas šī svītra pamazām pāriet.
 

Avots: Vikijas Aiovinas grāmata "Draudzeņu padomi grūtniecībā jeb viss, ko ārsts tev nepastāstīs" (izd.Zvaigzne ABC)