Noderēs zināt par Ebolas vīrusu, ja dodies ceļojumā vai paliec Latvijā

Latvijas veselības sistēma esot gatava uzņemt Ebolas vīrusa slimnieku, ja šī bīstamā slimība tomēr nonāks līdz Latvijai. Pasaules Veselības organizācija joprojām aicina necelt paniku, jo Rietumvalstīs tik vērienīga epidēmija kā Āfrikā nav paredzama.  Tomēr slimības neskarto Eiropas valstu loks sašaurinās – miris viens slimnieks Vācijā, ir aizdomas par saslimušo Polijā. Saslimušie ir ārstēti arī Lielbritānijā, Francijā, Nīderlandē, Šveicē un Norvēģijā. Visi viņi ir inficējušies, atrodoties Āfrikā vai strādājot ar saslimušajiem. 

FOTO: Agnis Šmits

Kas būtu jāzina, lai netaisītu paniku tur, kur tai nav vietas, un ko vajadzētu zināt? 
 

Ja dodies ceļojumā, tad:

  • Ceļojumā neēd nezināmas izcelsmes gaļu;
  • Infekcijas rezervuārs dabā nav pietiekami izpētīts, tomēr ir zināms, ka galvenais rezervuārs ir dažādas sikspārņu sugas. Infekcija dabā nereti skar arī citus savvaļas dzīvniekus, galvenokārt primātus (pērtiķus, gorillas, šimpanzes), kā arī meža antilopes un dzeloņcūkas, informē Slimību profilakses un kontroles centrs. Tāpēc neaiztiec dzīvniekus;
  • Vīruss izplatās tieša kontakta ceļā ar asinīm vai citiem ķermeņa šķidrumiem (piemēram, siekalām, urīnu, vemšanas masām), no dzīviem inficētiem cilvēkiem vai mirušiem no Ebolas vīrusslimības (piemēram, apbedīšanas ceremonijā). 
  • Tāpat vīrusu vēl 3 mēnešus pēc pacienta izveseļošanās var saturēt sperma un citi ķermeņa šķidrumi, tāpēc domā par nopietnu izsargāšanos. Intīmāk draudzējoties ar nepazīstamām sievietem, prezervatīvs ir obligāts. 
  • Vīruss izplatās arī nonākot tiešā kontaktā ar dzīvu vai mirušu savvaļas dzīvnieku (piemēram, pērtiķu,  meža antilopju un sikspārņu) asinīm vai citiem ķermeņa šķidrumiem;
  • Neapmeklējiet vietas, kur mitinās sikspārņi (piem., alas, izrakumu vietas, pamestas ēkas);
  • Bieži mazgā rokas un ievēro pauugstinātas higiēnas prasības. 

     

Ja paliec Latvijā, tad:
Neceļojot uz slimības skartajām vietām, satraukties par savu drošību nevajag. Tomēr der zināt, ka

  • Vīrusa izraisītāji pa gaisu neizplatās;
  • Ārējā vidē vīruss ir ļoti neizturīgs. Tas ātri iet bojā, tāpēc sadzīvisku kontaktu ceļā, piemēram, braucot sabiedriskajā transportā vai sēžot blakus ar cilvēkiem, kuriem nav slimības simptomu, nerada Ebolas vīrusa pārnešanas risku;
  • Inkubācijas laiks ir 21 diena, bet vidēji līdz simptomu  parādīšanās brīdim paiet 8 – 10 dienas.  
  • Slimnieks ir bīstams citiem no brīža, kad slimības izpausmes jau ir pamanāmas. Infekciozs viņš var būt līdz 76 dienām kopš slimības sākuma. 

     

Interesantu materiālu ir publicējis autoritatīvais izdevums "The Washington Post". Tajā apgāzti daži  mīti, kas saistīti ar Ebolas vīrusa izplatīšanos.
 

Reklāma
Reklāma

Mīts nr.1: Bagātās valstīs šī slimība nebūs. Patiesībā tik infekciozai slimībai robežu nav. Tiesa, bīstamākā vieta pat augsti attīstītās valstīs ir slimnīcas un medicīnas iestādes, kurās ārstē saslimušos. Spānijā saslima medmāsa, kas nejauši pieskārās ar labi ekipētā aizsargtērpa cimdu neaizsargātai sejas ādai.  Latvijas mediķi uz bīstamajām zonām nav devušies. 
 

Mīts nr. 2: Ebolas vīruss var izplatīties gaisa pilienu ceļā.  Nesen žurnālā “ Science”  publicēts raksts par to, ka šim vīrusam ir ap 300 dažādas mutācijas. Tomēr pašlaik cirkulējošais Ebolas vīruss nepārvietojas pa gaisu, un zinātnieki mierina, ka izmaiņas šajā jomā nav paredzamas. Vīrusam nav arī vajadzības nejauši mainīties un piemēroties citiem izplatīšanās ceļiem, jo  dabiskajā vidē tas jūtas pietiekami labi un gandrīz nekas neierobežo tā ierastos izplatīšanās mehānismus.  Mediķus, kas pašlaik strādā pie vakcīnas izstrādes, vairāk uztrauc tas, ka vīruss var mainīties tiktāl, ka pēc gada izstrādātā vakcīna vairs nebūs efektīva. 
 

Mīts Nr.3: Pavisam drīz būs gatava vakcīna. Pašlaik notiek darbs pie vakcīnas radīšanas un labākajā gadījumā tā būs pieejama 2015. gada pavasarī. Pasaules Veselības organizācija ziņo, ka pašlaik vakcīnu izmēģina uz brīvprātīgajiem. Ja tuvāko nedēļu laikā neradīsies neparedzētas komplikācijas, tad vakcīna tiks mēģināta valstīs, kurās ir Ebolas vīrusa epidēmija. Ja arī šajā fāzē viss noritēs kā paredzēts, tad sekos trešā pētījuma daļa – vakcīnu testēs klīniskās izpētes stadijā, izmantojot arī placebo preparātus. Tas ir veids, kā pārliecinās, vai vakcīna tiešām ir efektīva. Izmēģinājumus veic lielās grupās valstīs, kurās ir slimības uzliesmojumi, lai izslēgtu nejaušas sakritības. Protams, ja vien cilvēki, kas dzīvo epidēmijas plosītajā Āfrikā, piekritīs šiem eksperimentiem ar savu veselību un dzīvību.