10 padomi, kā sausus matus padarīt veselīgus un spīdīgus

Sausi mati daudzām sievietēm mēdz sagādāt nopietnas raizes. Bojātu un sausu matu  cēloņi var būt daudz un dažādi, taču, lielākoties, tas ir mūsu pašu darbības rezultāts. Aukstajā  rudens laikā matiem ir nepieciešama īpaša kopšana, tādēļ matu kopšanas speciāliste Marita Soha sniedz 10 padomus, kā  parūpēties par matiem, novērst to sausumu un atgriezt dzīvīgumu.

Arī sausus matus ir iespējams padarīt veselīgus, ne vienmēr uzreiz jāķeras pie šķērēm!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Arī sausus matus ir iespējams padarīt veselīgus, ne vienmēr uzreiz jāķeras pie šķērēm!

  1. Lieto šampūnu, balzāmu vai kondicionieri un matu masku, kuru sastāvā ir mitrinošas  vielas. Pirmais solis, kas jāveic, uzsākot matu stāvokļa uzlabošanu, ir kārtīga skaistumkopšanas  produktu revīzija – pārliecinies, vai Tu izmanto savam matu stāvoklim un tipam atbilstošus  matu kopšanas līdzekļus.
  2. Lutini savus matus ar eļļām. To izmantošana matu kopšanā tiek uzskatīta par skaistu  un veselīgu matu priekšnoteikumu. Aizvien vairāk eļļas tiek izmantotas arī matu kopšanas  līdzekļos, īpaši sausu matu atjaunošanā. Piemēram, makadāmijas eļļa, kas ir plaši izmantota  skaistumkopšanā, atjauno matu struktūrā esošos dabīgos lipīdus. Tie padara matus mīkstus  un zīdaini gludus.
  3. Mazgā matus, cik bieži nepieciešams un, cik reti vien iespējams. Atceries, ka viens no  visbiežāk sastopamajiem matu sausuma iemesliem ir pārāk bieža matu mazgāšana. Tās  rezultātā mati zaudē savus dabīgos lipīdus, kas pilda matu aizsargfunkciju.
  4. Mazgā matus remdenā ūdenī. Mazgājot matus karstā ūdenī, augstā temperatūra vēl vairāk  palielina matu sausumu.
  5. Esi maiga pret saviem matiem. Pēc matu mazgāšanas nepārspīlē ar to slaucīšanu. Labāk  nosusini tos ar maigu, mitrumu absorbējošu dvieli.
  6. Izvēlies piemērotus matu ķemmēšanas instrumentus. Pārliecinies vai matu sukas un  ķemmes, kuras lieto ikdienā, ir kvalitatīvas un piemērotas taviem matiem. Sausiem matiem  ieteicams izmantot platas matu sukas ar koka sariem.
  7. Izvairies no karstuma ietekmes uz matiem. Matu taisnošana, veidošana un arī žāvēšana  bojā matus un samazina to mitruma līmeni. Pirms matu apstrādes ar karstumu, lieto matus  aizsargājošus produktus. Žāvējot matus ar fēnu, centies izmantot zemākas temperatūras  gaisu, kā arī kustini matus, lai mazinātu karstuma efektu.
  8. Pasargā matus no aukstuma un vēja. Aukstajā laikā velc cepuri, lakatu vai kā citādi pasargā  matus no aukstuma, jo matu apsaldēšana ir ātrākais ceļš uz matu sausumu un bojāšanu.
  9. Veic regulāras galvas masāžas. Regulāra galvas masāža stimulē asinsriti un sebuma  veidošanos. Sebums, savukārt, pasargā galvas ādu un matus no ūdens zuduma, tāpēc  masāža ieteicama tieši sausu matu īpašniekiem. Sebumam mazinoties, mati un galvas āda  kļūst sausa, un tas var izraisīt niezi.
  10. Seko līdzi uzturam. Cilvēka fizisko veselību, tostarp arī izskatu, ietekmē uzturā lietotie  produkti. Sausu matu cēlonis var būt arī proteīnu trūkums, tāpēc seko līdzi un sabalansē savu  uzturu. Neaizmirsti par šķidruma uzņemšanu – dienā tie ir 2 l ūdens.

Saistītie raksti