Kas jāņem vērā, rudenī aktīvi sportojot svaigā gaisā

Iestājoties vēsākam laikam, riteņbraukšana, skriešana vai citas sportiskās aktivitātes svaigā gaisā nebūt nav jāpamet novārtā. Tieši otrādi - rudenī jācenšas sportot vai piedalīties sacensībās tikpat sparīgi kā vasarā, lai saglabātu labu formu. Kas jāņem vērā visiem, kas tuvākajā laikā gatavojas piedalīties sacensībās svaigā gaisā?

Publicitātes foto

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto

Stāsta veikalu tīkla "FANS" eksperts Juris Mikulens un Mārtiņš Pilāns:

Izvēlies rudens sezonai atbilstošu apģērbu
Ļoti svarīgi ir izvēlēties vēsākam un vējainākam laikam atbilstošu apģērbu, jo rudens ir viltīgs laiks. Aktīvi kustoties, ķermenis ātri sakarst un ātri atdziest, tāpēc rudenī diezgan viegli var saaukstēties. Ja piedalies sacensībās, labs risinājums ir paņemt līdzi lieku svīteri vai vējjaku - to vari uzvilkt gan pirms starta, gan finišā, lai nekļūtu vēsi.
 

Noderēs termoveļa un garās treniņbikses
Termoveļa ir lielisks risinājums visiem, kas mīl sportot ārā arī gada vēsajā laikā. Tā pasargās ķermeni no atdzišanas intensīvas fiziskās slodzes laikā. Virs termoveļas velc sporta kreklu, kam jābūt pietiekami garam, lai nosegtu muguru. Turklāt ir svarīgi neapsaldēt ceļus, tāpēc, skrienot vai braucot ar riteni, noteikti velc kājās piegulošas treniņbikses.
 

Padomā par cepuri un cimdiem
Ja temperatūra noslīd līdz 5-6 grādiem pēc Celsija, noteikti zem ķiveres uzvelc vieglu cepurīti vai tā dēvēto bandanu, bet rokās - pirkstainus cimdus. Tas ir ļoti svarīgi! Ja brauksi bez cimdiem, rokas var tā nosalt, ka nevarēsi atbilstoši nobremzēt, bet pēcāk vari saaukstēties.
 

Reklāma
Reklāma

Jo vēsāks laiks, jo lielāks enerģijas patēriņš
Jāatceras, ka vēsākā laikā organisms patērē vairāk enerģijas, tāpēc tam ir nepieciešamas lielākas ogļhidrātu rezerves, lai saglabātu spēkus. Ja plāno piedalīties sacensībās, noteikti kā uzkodu ņem līdzi papildu šokolādes vai enerģijas batoniņu, marcipānu vai kādu cepumu.
 

Dzert ir svarīgi arī vēsā laikā!
Dažkārt šķiet, ka vēsākā laikā dzert īsti negribas, taču arī rudenī trasē līdzi jāņem dzeramā ūdens pudele, bet finišā ir svarīgi izdzert siltas tējas krūzi. Atceries arī, ka vēsākā laikā asinis kļūst biezākas un organisms - uzņēmīgāks pret vīrusiem. Ūdens padarīs tās šķidrākas, pasargājot no slimību uzbrukumiem.