10 vienkārši veidi, kā mazāk apēst kalorijas, nemainot ēšanas paradumus

Vismaz 500 kalorijas mazāk ik dienu – tāds ir pavisam reāli sasniedzamais rezultāts, ievērojot dažus īpašus ēšanas knifiņus.  Iespējams, ka sākumā gan tas radīs zināmas neērtības, bet ar laiku kļūs par ieradumu.

Pamaini ēšanas stilu un gaidi rezultātu

FOTO: Shutterstock.com

Pamaini ēšanas stilu un gaidi rezultātu

Ēd ar to roku, kas nav vadošā

Dienvidkalifornijas universitātes pētnieki veica mazu eksperimentu – dažādiem cilvēkiem lika ēst nevis ar to roku, kas ir vadošā – labročiem tā ir labā, bet kreiļiem – kreisā, bet gan otrādi. Neērtā ēšanas poza ievērojami samazināja lieki apēsto kaloriju skaitu.  Uzturzinātnieki apgalvo, ka ļoti bieži mēs ēdam nevis tāpēc, ka esam izsalkuši, bet tāpēc, ka ēdiens ir „pa rokai”. Mainiet rokas un ēšana vairs nebūs tika ērta. Vēl viens lielisks risinājums ir ēšana ar ķīniešu kociņiem. Arī ar tiem ēdina satveršana ir sarežģītāka un to var satvert mazāk.
 

Samazini stresu savā dzīvē

Stress ir viens no izplatītākajiem pārēšanās cēloņiem.  Stresa hormoni maina vielmaiņu, palēnina tauku pārstrādi un ēst gribas pat tad, ja nesen esat paēduši. Ohaijo štatā divām sieviešu grupām piedāvāja vienādi treknu maltīti, bet tām sievietēm, kurām bija stresaināka ikdienā,  dienā „sadega”  par 104 kalorijām mazāk nekā tām sievietēm, kas dzīvoja mierīgāku dzīves ritmu. Gada laikā šādi uzkrājās gandrīz 5 kilogrami liekā svara.  Joga ir efektīvs veids, kā mazināt stresu savā dzīvē.
 

Uzkod žāvētas plūmes

Līverpūles universitātē atklāts, ka regulāra žāvētu plūmju ēšana 12 nedēļas pēc kārtas palīdz lēni,bet stabili samazināt svaru. Dienas norma ir apmēram 150 grami žāvētu plūmju.  Protams, ka šīs produkts uzlabo vēdera darbību, bet tajās ir arī daudz šķiedrvielu, kas ilgāk palīdz just sāta sajūtu.  Vēl tajās ir proteīni, kas īpaši noderīgi brokastīs pie auzu pārslu putras un zaļajos smūdijos.


Pēcpusdienas uzkoda

Ja dienas laikā tev  ir 5-6 mazas maltītes, tad plāno tās pareizi. Dienas pirmajā pusē un līdz pusdienas laikam apēstās uzkodas vairāk iet labumā nekā tās, ko apēdam pēcpusdienā starp pusdienām un vakariņām.


Neuzķeries uz triku „Ar zemu tauku saturu”

Patērētāju uzvedības pētnieki atklājuši, ka cilvēki, kas izvēlas produktus ar uzrakstu „Ar zemu tauku saturu”, apēd par 50% vairāk pārtikas nekā pārējie.  Iemesls ir triviāls – ja jau ēdam liesus produktus, tad varam tos ēst vairāk. Rezultātā tiek apēstas vairāk kalorijas nekā izvēloties parastus produktus ar normālu sastāvu.


Ēd kopā ar draugu

Pusdienojot ar kolēģēm – sievietēm vai draudzenēm, sievietes apēd par 100 kalorijām vairāk nekā ieturot maltīti vīriešu kompānijā.  Acīmredzot vīrieša klātbūtnē ir svarīgi izskatīties labāk, tāpēc dāmas izvēlas liesākus ēdienus.

Reklāma
Reklāma


Izmantojiet augļu aromātus

Nav skaidrs, kāpēc, bet ir acīmredzams, ka ir noteiktas smaržas un aromāti, kas nomāc apetīti. Tā ir banānu un ābolu smarža. Savukārt piparmētru un vaniļas aromāti apetīti uzlabo.  Starp citu, smaržai vispār ir liela nozīme apetītes veidošanā. Vai esi pamanījusi, ka visu dienu darbojoties virtuvē un smaržojot ēdienu, pašai to ēst gandrīz vairs nemaz negribas?
 



Rīta vingrošanas spēks

Rīta vingrošana ir efektīvs apetītes regulēšanas veids. Sports no rīta samazina ēstgribu un paaugstina kopējo enerģijas līmeni.  Tiesa, apetīte ir mazāka tikai tik ilgi, kamēr pēc aktīva sporta ir paaugstināta kopējā ķermeņa temperatūra. Tiklīdz tā normalizējas, ēstgriba atgriežas, tomēr labāk vairāk apēst no rīta un pa dienu to „sadedzināt”, nekā sātīgi paēst vakarā pēc sportiskām aktivitātēm.


Vairāk proteīna

Padomājiet, kā vairāk uzņemt proteīnus un olbaltumvielas. Organisms proteīnus pārstrādā ilgāk un patērē par 20 % vairāk enerģijas nekā pārstrādājot taukvielas un ogļhidrātus, kas ir pat ļoti labi, ja ir mērķis neuzkrāt liekās kalorijas.  Varbūt rīta putrai ir vērts pievienot jogurtu, vai vistas salātus papildināt ar olu?


Vēsums palīdzēs

Vielmaiņa un metabolisms organismā aktivizējas vēsā vidē, tāpēc labāk, lai mājās ir zemāka temperatūra nekā pārāk silti. Mājās nevajadzētu būt siltāks par 16-23 grādiem, bet pirms sporta izdzeriet glāzi auksta ūdens.

 

Avots: Woman Health Magazine

Saistītie raksti