Stress, izdegšana un ēšanas traucējumi – mūsdienu cilvēka ikdienas rezultāts

10. oktobris ir Vispasaules Psihoemocionālās veselības diena. Latvijā šī diena tiek atzīmēta jau ceturto gadu, lai pievērstu sabiedrības uzmanību psihoemocionālo faktoru ietekmei veselības un labklājības nodrošināšanā, lai izglītotu un mudinātu meklēt psihiskās veselības speciālistu palīdzību, kad tā ir nepieciešama.

Stress, izdegšanas sindroms un ēšanas traucējumi, kurus izraisa psihoemocionālie faktori.

FOTO: Dana Romaņuka, http://www.photokidz.lv/

Stress, izdegšanas sindroms un ēšanas traucējumi, kurus izraisa psihoemocionālie faktori.

Ir zināms, ka bieži tieši psihoemocionālie faktori un stress izraisa dažādas fiziskas slimības.Vidēji katram trešajam Eiropas Savienības iedzīvotājam (48%) ir konstatējama kāda psihiska vai neiroloģiska saslimšana. Savukārt, Latvijā, 2012.gadā ar psihiskajiem traucējumiem ārstēti 6,3% iedzīvotāju.
 

 

Veselības statistikas pārskati rāda - ja darba kavējumi slimības dēļ gadā vidēji ir 30% strādājošo, tad grupā ar psihoemocionālās veselības traucējumiem darbs ticis kavēts 50% gadījumu. 81% no zaudētās darba produktivitātes ir pateicoties samazinātai darbinieku efektivitātei - nespējai koncentrēties, atmiņas traucējumiem, motivācijas zudumam, apātiskam garastāvoklim utt., kuru raksturo fiziska atrašanās darbā, tomēr nespēja produktīvi pildīt savus darba pienākumus.


Šī gada psihoemocionālās veselības nedēļas laikā tiks akcentētas trīs būtiskas tēmas – stress, izdegšanas sindroms un ēšanas traucējumi, kurus izraisa psihoemocionālie faktori. Katrai tēmai tiek veltīta ārsta lekcija un lekcijas apmeklējums,veicot iepriekšēju pierakstu, tās ir bez maksas.

Reklāma
Reklāma

Otrdien, 7. oktobrī no plkst.18:00 – 19:30 psihiatre Dr. Inga Zārde stāstīs par izdegšanas sindromu – kādas ir tā pazīmes un riski veselībai kopumā.

Piektdien, 10. oktobrī no plkst. 12:00 – 13:30 psihoterapeites , Dr. Ilze Sestule un Dr. Inta Zīle, kopā ar uztura speciālistēm Evu Kataju un Lieni Sondori stāstīs par ēšanas traucējumiem, un psihoemocionālo faktoru saistību. Tiks analizēta anoreksijas un liekā svara tēma.

Papildus psihoemocionālās veselības nedēļā, no 6.-10.oktobrim, ikvienam interesentam ir iespēja pieteikties bezmaksas konsultācijām pie dr. Ingas Zārdes (psihiatre, KBT speciāliste), dr. Ilzes Sestules (psihoterapeite, specializējasēšanas traucējumos) un dr. Intas Zīles (psihoterapeite, specializējas psihosomatiskās medicīnas jautājumos).


Lekcijas un ārstu bezmaksas konsultācijas notiks Dzirnavu ielā 16, Rīgā, veselības centra Vivendi telpās, piesakoties iepriekš pa tālruni 204 51 777.