Aicinām rūpēties par bērnu drošību arī bērnudārzos!

Bērnu traumatisms Latvijā ir nemainīgi augsts, lai gan tiek veiktas dažādas informatīvās kampaņas no Valsts Veselības aizsardzības organizācijām, pašvaldībām, sabiedriskajām organizācijām. Tiek rīkoti dažādi informatīvie pasākumi un izdoti uzskatāmi materiāli vecākiem, lai izglītotu vecākus bērnu drošības jautājumos, tomēr būtiskas izmaiņas, uzlabojumi varētu būt ievērojamāki.

Eiropā jau daudzus gadus pastāv likumdošana, kura nosaka, ka bērnudārzi obligāti jāaprīko ar drošības līdzekļiem pret traumu gūšanu, līdz ar to šādiem nolūkiem pastāv valsts un pašvaldību finansējums.

FOTO: Shutterstock.com

Eiropā jau daudzus gadus pastāv likumdošana, kura nosaka, ka bērnudārzi obligāti jāaprīko ar drošības līdzekļiem pret traumu gūšanu, līdz ar to šādiem nolūkiem pastāv valsts un pašvaldību finansējums.

"Ergo" drošības indekss liecina, ka vairāk nekā pusi jeb 54 % Latvijas iedzīvotāju satrauc viņu bērnu drošība, kamēr tie atrodas skolā vai bērnudārzā.
Nesen kāds bērns guva traumu bērnudārzā, sasitot savu galvu pret asu galda stūri. Satraukta bērna māte zvanīja portāla bernudrosiba.lv vadītājai, lai saņemtu padomu un padalītos ar savu pārdzīvojumu par notikušo ar viņas bērnu bērnudārzā.


Šādi gadījumi bērnudārzos nav retums. Par tiem portālu bernudrosiba.lv informē gan vecāki, gan bērnudārzu vadība, ka bērni krītot, saspiežot vai satriecot kādu no sava ķermeņa daļām, gūst traumas.

 

Traumu gūšanas gadījumos lielākoties nav vainīgs ne bērns, ne audzinātājas, kuras ir klāt mazajiem bērniem visu laiku. Bērns atrodas nemitīgā kustībā jau no agras bērnības, viņš kustas un iepazīst pasauli.
Neviens bērns vēl nav uzaudzis bez traumu gūšanas, tomēr mūsdienās pastāv iespējas šādu traumu gūšanu mazināt ar bērnu drošības līdzekļu uzstādīšanu un pielietošanu telpās, kurās uzturas bērni.

 

Latvijā bērnudārzos jau sākuši izmantot bērnu drošības līdzekļus. Daļa bērnudārzu vadītājas atrod līdzekļus un aprīko grupiņu telpu bīstamākās vietas, kur var gūt traumas, izmantojot drošības līdzekļus,  novērš lielāko daļu riskus.
Šāda vienas grupiņas aprīkošana ar drošības līdzekļiem izmaksu ziņā nepārsniedz 300 Eur. Šāds risinājums pasargā visus bērnus grupiņā no šīm konkrētajām bīstamajām vietām, kur varētu gūt traumas.
Diemžēl šo iespēju aprīkot bērnudārzus ar drošības līdzekļiem izmanto pagaidām vēl tikai retais bērnudārzs. Vairumā gadījumu tas ir finanšu trūkums, jo katra bērnudārza naudas līdzekļu rocība ir ierobežota.

 

Eiropā jau daudzus gadus pastāv likumdošana, kura nosaka, ka bērnudārzi obligāti jāaprīko ar drošības līdzekļiem pret traumu gūšanu, līdz ar to šādiem nolūkiem pastāv valsts un pašvaldību finansējums. Līdzekļus piešķir arī no Eiropas Savienības finansējumiem valstīm.

Reklāma
Reklāma

 

Aicinām mūsu valsts politiķus, jaunos deputātus, uzsākot strādāt, jaunajā 12. Saeimā, pievērst lielāku uzmanību likumdošanai, rekomendācijām no Eiropas Savienības  saistībā ar bērnu traumatismu mazināšanu bērnudārzos. Bērnudārzs ir vieta, kur mūsu bērni tiek audzināti, tas ir mūsu bērnu zinību templis, kur viņiem jājūtas tikpat droši kā pie saviem vecākiem- mājās.
Savukārt drošs bērnudārzs kalpos kā piemērs arī vecākiem, lai viņi rūpētos par saviem bērniem un to drošību arī mājās, jo diemžēl ir sāpīga statistika, ~80% traumu notiek tieši mājās.

 

 

 Ieskaties: www.bernudrosiba.lv