Uzturlīdzekļu nemaksātājus grib publiskot. Mātes netic, ka kaunināšana līdzēs

Latvijā ir reģistrēti vairāk kā 28 000 uzturlīdzekļu jeb alimentu nemaksātāji, un viņu skaits ik gadu pieaug par 1500, bet kopējais parāds jau pārsniedz 100 miljonus eiro. Šobrīd Saeima lemj, vai nav laiks ķerties klāt radikālākām metodēm – parādnieku publiskas kaunināšanas. Par šo ideju visai skeptiskas ir mātes, kas nesaņemt līdzekļus bērnu uzturēšanai no bērnu tēviem, sestdien vēstīja ziņu raidījums "Panorāma". 

Vidējais uzturlīdzekļu nemaksātājs ir jauns, darbspējīgs viena bērna tēvs.

FOTO: Ieva Bērtulsone, celiq@inbox.lv

Vidējais uzturlīdzekļu nemaksātājs ir jauns, darbspējīgs viena bērna tēvs.


Gadu gaitā izskanējis daudz ideju kā piespiest uzturlīdzekļu nemaksātājus rūpēties par saviem bērniem, sākot no nelaišanas ārā no valsts un beidzot ar aizliegumu braukt ar automašīnu. Eksotiskākās no šīm idejām gan dzīvē tā arī nav ieviestas, bet tagad pienākusi kārta jaunai iecerei – Saeima spriež, vai alimentu nemaksātāju vārdi un uzvārdi būtu jāpublicē internetā. Negodīgo vīriešiu piekrāptās mātes neliek gan lielu cerību, ka šāda kaunināšana varētu nostrādāt.  

"Ja viņš negrib maksāt, viņš nemaksās. Un viņam vienalga vai internetā vai uz reklāmas staba to uzrakstīs," saka kāda sieviete. Viņai piekrīt vēl viena māmiņa. "Manuprāt, nē. Ja viņi negrib maksāt, viņi arī nemaksās," piebilstot, ka kauns viņam nebūšot, jo apkārtējie jau tāpat zina, ka vīrietis alimentus nemaksā.

Turpretim eksperti šādu ieceri vērtē visnotaļ atzinīgi: "Ārvalstu pieredze konkrēti ir igauņiem, kur mājaslapā tiesu izpildītāju var redzēt visus Igaunijas uzturlīdzekļu nemaksātājus ar personas kodiem un parādu apmēru. Runājot ar igauņu kolēģiem, protams, jā, parādoties šādam sarakstam bija vesela virkne personu, kuri nevēlējās tur nokļūt, kuri nokārtoja saistības," saka Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas direktors Edgars Līcītis.

Viņš norāda, ka vidējais uzturlīdzekļu nemaksātājs ir jauns, darbspējīgs viena bērna tēvs. Tas ļauj secināt, ka lielā daļā gadījumu šie vīrieši nevis nespēj samaksāt, bet gan ļaunprātīgi izvairās no alimentu maksāšanas.

Jau šobrīd uzturlīdzekļu nemaksātājiem ir noteikti vairāki ierobežojumi, piemēram, viņiem var liegt brīvi rīkoties ar nekustamo īpašumu vai apķīlāt uzņēmumu kapitāldaļas.
 

Reklāma
Reklāma