Kā pagatavot nekaitīgas pārtikas krāsvielas no dabas veltēm

Nekaitīgas un pat veselīgas pārtikas krāsvielas ēdienu un dzērienu iekrāsošanai var pagatavot mājās, izmantojot dabas veltes un ikdienā lietojamos produktus. Šādas krāsvielas derēs gan bērnu ēdienu izdekorēšanai, gan ekoloģisku kūku un limonāžu ietonēšanai. 

Šādas krāsvielas derēs gan bērnu ēdienu izdekorēšanai, gan ekoloģisku kūku un limonāžu ietonēšanai.

FOTO: Shutterstock.com

Šādas krāsvielas derēs gan bērnu ēdienu izdekorēšanai, gan ekoloģisku kūku un limonāžu ietonēšanai.

Karamele (grauzdēts cukurs)
Metāla traukā ieliek cukuru un pievieno ūdeni (puse no cukura svara). Karsē. Kad masa sāk putot, to maisa. Kausēšanu turpina tik ilgi, kamēr uz metāla plāksnītes vai stikla šķīvja uzliktais paraugs veido tumši brūnu, trauslu, stiklam līdzīgu masu ar rūgtenu garšu. Tad masu lej atdzišanai uz skārda plāksnes vai stikla paplātes. Pēc atdzišanas sacietējušo masu sadauza gabaliņos. Gabalus izšķīdinot nelielā daudzumā ūdens, veidojas tumši brūns šķidrums, kuru var izmantot pārtikas krāsošanai. 

Melleņu tinktūra
Porcelāna miezerī saspaida 2 kilogramus tīru melleņu, pielej masai ūdeni un izspiež. Šķidrumu bez biezumiem karsē. Augu olbaltums sabiezē, putu formā paceļas, to ir viegli nosmelt. Tad iegūto šķidrumu filtrē caur smalku marli, atdzesē, pielej spirtu attiecībā 1:1, vēlreiz izfiltrē un pilda pudelēs.  Arī dzērveņu un brūkleņu dabiskās sulas ir ļoti laba dabiskā krāsviela. No tām iegūst sarkanu, rozā, sārtu toni. 

Zaļo krāsu iegūst no spinātu lapām. Lapas vairākas reizes noskalo aukstā ūdenī, uzlej 1/2 tējkaroti verdoša ūdens un vāra 10 minūtes. Pēc tam ūdeni nokāš un zaļo novārījumu izmanto ēdoenu un dzērienu iekrāsošanai. 
 

Reklāma
Reklāma

 

Idejas pasmeltas no grāmatas “Agrāk izlīdzējās tā...Tehnoloģiskās receptes”