No 1. oktobra izmaiņas vecāku pabalsta piešķiršanas kārtībā; pabalstu varēs saņemt arī strādājošie vecāki

Sociāli apdrošinātie vecāki, kuriem no 2014.gada 1.oktobra būs tiesības uz vecāku pabalstu, varēs saņemt vienlaikus gan vecāku pabalstu, gan bērna kopšanas pabalstu. Izmaiņas paredz iespēju vecākiem izvēlēties saņemt vecāku pabalstu līdz bērna 1 vai 1,5 gada vecumam.

Vecāki varēs vienlaikus saņemt bērna kopšanas pabalstu un vecāku pabalstu

FOTO: Shutterstock.com

Vecāki varēs vienlaikus saņemt bērna kopšanas pabalstu un vecāku pabalstu


No 1.oktobra sociāli apdrošinātiem vecākiem divas izvēles iespējas

Vecāki varēs vienlaikus saņemt bērna kopšanas pabalstu un vecāku pabalstu. Pabalsta pieprasīšanas dienā būs iespēja izvēlēties vecāku pabalsta apmēru un izmaksas periodu:

 

- nestrādājošs sociāli apdrošināts vecāks varēs saņemt vecāku pabalstu 60% apmērā no pabalsta saņēmēja bruto algas līdz bērna 1 gada vecumam. Papildus viens no vecākiem saņems bērna kopšanas pabalstu 171 eiro apmērā;


- nestrādājošs sociāli apdrošināts vecāks varēs saņemt vecāku pabalstu 43,75% apmērā no pabalsta saņēmēja bruto algas līdz bērna 1,5 gada vecumam, papildus vienam vecākam saņemot bērna kopšanas pabalstu 171 eiro apmērā.

 

Izvēloties vienu no vecāku pabalsta saņemšanas periodiem, tā izmaksu vairs nevarēs mainīt, informē Labklājības ministrija. 

 

Pabalsts, ja bērna pieskatītājs strādā

Pieņemtās izmaiņas paredz, ka vecākam, kas kopj bērnu un vienlaikus to apvieno ar strādāšanu vai arī gūst ienākumus kā pašnodarbinātais, būs iespēja saņemt vecāku pabalstu 30% apmērā no piešķirtā pabalsta summas. Papildus viņš varēs saņemt bērna kopšanas pabalstu 171 eiro apmērā. 

 

Reklāma
Reklāma

Piemēram, ja vienam no vecākiem piešķirts vecāku pabalsts 300 eiro mēnesī, tad strādājot neatkarīgi no darba slodzes un algas, varēs saņemt vecāku pabalstu 90 eiro apmērā, kā arī papildus saņemt bērna kopšanas pabalstu 171 eiro mēnesī – kopā 261 eiro mēnesī.

 

Vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu vienlaikus varēs saņemt tie vecāki, kuriem vecāku pabalsts piešķirts, sākot no 2014.gada 1.oktobra. Vecākiem ģimenē ir jāvienojas, kurš saņem pabalstus par bērna kopšanu, jo gan vecāku pabalstu, gan bērna kopšanas pabalstu par viena bērna kopšanu piešķir vienam vecākam.

 

Vienlaikus ir noteikts pārejas periods cilvēkiem, kuriem vecāku pabalsts 70% apmērā no bruto algas piešķirts līdz 2014.gada 30.septembrim un tā izmaksa turpinās arī pēc 2014.gada 1.oktobra. Tas nozīmē, ka viens no vecākiem (ja nestrādās) varēs turpināt saņemt vecāku pabalstu 70% apmērā no savas bruto algas līdz bērna viena gada vecumam. Par bērnu vecumā no 1 līdz 1,5 gadam vienam no vecākiem piešķirs bērna kopšanas pabalstu 171 eiro apmērā un ikmēneša naudas pabalstu 100 eiro apmērā. 

 

Vairāk informācijas par bērna kopšanas pabalstu un vecāku pabalstu atrodama VSAA mājaslapā. 

 

Infografiku par vecāku pabalsta piešķiršanas kārtību var apskatīt arī Labklājības ministrijas mājas lapā