Piemērotas suņu šķirnes ģimenei ar bērniem - kuras tās ir?

Kuras suņu šķirnes ir īpaši piemērotas kopā dzīvošanai ar bērniem, Mammamuntetiem.lv vaicā Latvijas Kinoloģiskās federācijas prezidentei Vijai Klučniecei.

Mazās šķirnes sunīšus ģimenēm ar maziem bērniem nav ieteicams ņemt!

FOTO: Shutterstock.com

Mazās šķirnes sunīšus ģimenēm ar maziem bērniem nav ieteicams ņemt!

„Ir virkne tādu suņu, kuri ātri „aizdegas”, kas pēc savas dabas nav īpaši draudzīgi, piemēram, terjeri. Ir arī suņi, kuriem nepatīk bērni, piemēram, čau-čau, lai gan tie izskatās tik mīlīgi kā rotaļu lācīši... Tieši tas pats attiecināms uz špiciem. Kāpēc tā ir – es domāju, tas saistīts ar to, ka bērni ir trokšņaini. Šiem suņiem nepatīk skaļums un viņi jūtas apdraudēti,” skaidro Vija Klučniece. Jāatceras, ka ne vienmēr paši mazākaie sunīši, piemēram, pucējamie čivavas vai Jorkšīras terjeri, būs piemēroti bērniem. Gluži otrādi – mazās šķirnes sunīšus ģimenēm ar maziem bērniem nav ieteicams ņemt!

„Diskutabls jautājums, vai arī putnu suņi, piemēram, labradori, retrīveri, ir piemēroti ģimenēm ar bērniem, jo viņi ir ļoti kustīgi un prasa lielas aktivitātes. Arī aitu suņi ir draudzīgi pret bērniem, bet, protams, viņus un arī putnu suņus ir jāapmāca,” stāsta V.Klučniece.  

Ne vienmēr paši mazākie sunīši, piemēram, pucējamie čivavas vai Jorkšīras terjeri, būs piemēroti bērniem. Gluži otrādi – mazās šķirnes sunīšus ģimenēm ar maziem bērniem nav ieteicams ņemt!

ŅEM VĒRĀ! Jebkurā šķirnē var būt suns, kuram ir slikta iedzimtība

„Jāsaka, ka pēdējā laikā šķirnēs ir pacēlumi un kritumi. Tām šķirnēm, kas ir ļoti populāras, tas ir biežāk nekā citām šķirnēm. Ir sastopami labradori, kas nebūt nav tik mīļi pret bērniem, cik tie ir bijuši iepriekš.Svarīgi ir, kāds suns ir piedzimis, kāda ir viņa ģenētika, kā viņš ir audzēts. Suns ir individualitāte, tieši tāpat kā cilvēks,” skaidro V. Klučniece. Jo lielāks pieprasījums pēc kādas šķirnes, jo lielāks "pagrīdes" audzētavu skaits, kas vēlas vienkārši pārdot kucēnus. Šķirnes kucēna kvalitāti ietekmē vairāki faktori: ar ko ir pārota viņa mamma, kādos apstākļos ir dzīvojuši viņa vecāki, viņš pats u.c. Pirms kucēna iegādes ir vērts izpētīt suņu audzētavu: kādos apstākļos dzīvo kucēnu mamma un viņas mazuļi, kādas ir atsauksmes par šo audzētavu, cik audzētājs ir atsaucīgs un izpalīdzīgs, un, protams, jāvērtē arī cenu. Ja jums nav pārliecība par to, ka paši saviem spēkiem spēsit novērtēt audzētavu, ņemiet talkā kinologu! 

Bernes ganu suns

Viena no populārākajām šķirnēm, kas tiek izmantota kanisterapijā. Iespējams, tieši šī iemesla dēļ, „bernieši” kļuvuši par iecienītiem mājas mīluļiem. Raksturā labsirdīgi, maigi, uzticami kompanjoni. Ļoti draudzīgi ar bērniem, bet pret svešiem izturas rezervēti! Teiksim tā: bernietis ir divi vienā – sargās un draudzēsies. 

Angļu buldogs

Angļu buldogs ir prātīgs un labsirdīgs suns, kurš apveltīts ar gruntīgu miesasbūvi, tāpēc pat nejutīs, ja bērni savās rotaļās aizrausies un suni nedaudz pagrūstīs. Lai gan šie suņi nav pasaulē aktīvākie, toties viņi ir piemēroti gan dzīvei dzīvoklī, gan privātmājā. 

Bīgls

Lai gan bīgli ir medību suņi, pēdējos gadu desmitus šī suņu šķirne ievesta mūsu mājās un ģimenēs kā labs un aktīvs draugs. Tāpat kā angļu buldogi, arī šie suņuki ir stabilas miesasbūves, bet, ja runa ir par rotaļām – šie suņi ir nenogurdināmi. Dzīvespriecīgais un inteliģentais bīgls būs lielisks ģimenes kompanjons.

Ņūfaundlends

Viennozīmīgi – suņu pasaules Māte Terēza! Ja ir māja ar lielu dārzu, tad ņufs būs labākā izvēle. Labsirdīgi, draudzīgi mieramikas, kam piemīt vēlme sargāt un lolot. Ko vēl vairāk var vēlēties!  

Ungāru vižla

Reklāma
Reklāma

Iespējams, ka šīs šķirnes suņus neesat nekad mūžā redzējuši, bet šie suņi ir vieni no piemērotākajiem ģimenēm ar bērniem. Vižla ir kluss, uzticams un maigs suns, kā arī viegli trenējams. Viņi ātri apgūst komandas. Interesanti, ka vižlām ir gandrīz nejūtams „suņa aromāts”. 

Īru seters

Cilvēkus mīlošais rudmatis - īru seters - ir īsts rotaļnieks, enerģisks un dzīvespriecīgs! Šiem mīluļiem nepieciešamas daudz un dažādas aktivitātes, bet tas taču ir burvīgs iemesls dabūt bērnus ārā no dīvāna, lai dotos paskriet ar suni! 

Pūdelis

Pūdeļi atrodas pasaules gudrāko šķirņu topa augšgalā! Šie elegantie suņi ir ļoti uzticami, lieliski saprotas ar bērniem un pat visgarlaicīgākajās dienās spēj saglabāt rāmu pacietību. Starp citu, pūdeļi būs labi mājas mīluļi bērniem ar alerģiju, jo sprogainais kažoks, labi kopts, reti krīt ārā.  

Labradors

Labradors ir viena no populārākajām šķirnēm, kuru izvēlas ģimenes ar bērniem. Inteliģence savienojumā ar maigu personību veido brīnišķīgu draugu gan jums, gan bērniem! 

Zeltainais retrīvers

Ne tik liels kā labradors, bet arī ļoti jauks, gudrs un par sevi pārliecināts suns. Zeltainais retrīvers ir ļoti pacietīgs, tāpēc ideāls draugs enerģiskiem mazuļiem. Uz aktivitātēm retrīveru pavilkt ir grūti, bet rotaļājoties ar bērniem, šim sunim pazudīs jebkāda iespēja iedzīvoties liekajā svarā. 

Autore: Kristīne Danne, speciāli Mammamuntetiem.lv