Kāpēc mums ir grūti pateikt nē? Padomi, kā to izdarīt

Lai iemācītos pateikt “nē”, vispirms ir jāsaprot, kāpēc tam pretojamies. Tālāk ir izklāstīti daži izplatīti iemesli, kāpēc cilvēkiem ir grūti pateikt “nē”.

Rūpīgi pārdomā pirms uzņemies jaunus uzdevumus. Atceries, kas notiek ar tiltu, kad tam tiek uzkrauta pārāk liela slodze!

FOTO: Shutterstock.com

Rūpīgi pārdomā pirms uzņemies jaunus uzdevumus. Atceries, kas notiek ar tiltu, kad tam tiek uzkrauta pārāk liela slodze!

Nevēlies pievilt cilvēkus un tiešām vēlies palīdzēt. Tev ir mīksta sirds. Tev ir grūti atraidīt citus cilvēkus, un tu vēlies palīdzēt, kad vien iespējams, pat tad, ja tas novērš tavu uzmanību no veicamā darba, patērē laiku un izraisa “jā” stresu.

Raizējies, ka tevi uzskatīs par nepieklājīgu. Daudzi audzināti ar pārliecību, ka ir ārkārtīgi nepieklājīgi citiem teikt “nē”, jo īpaši vecākiem cilvēkiem un augstākstāvošiem. Šāda domāšana ir ļoti izplatīta Āzijas kultūrā, kur ir svarīgi ievērot pieklājību. Ievērot pieklājību nozīmē nelikt citiem justies slikti.

Vēlies iekļauties kolektīvā. Tu nevēlies atsvešināties no kolektīva tikai tāpēc, ka nepiekrīti. Tāpēc esi ar mieru izpildīt citu cilvēku lūgumus.

Baidies no konflikta. Daudzi cilvēki mēdz piekrist vienkārši tāpēc, lai izvairītos no konfrontācijas vai konflikta. Ir sajūta, ka citi cilvēki var sadusmoties, ja tiks atraidīti. Pat, ja nav nekādas konfrontācijas, ir bažas, ka cilvēku starpā var rasties domstarpības, kas var izraisīt kādas sekas nākotnē.

Baidies zaudēt iespējas. Vēl viens uztraukuma iemesls var būt tas, ka, sakot “nē”, tu vari atteikties no kādas iespējas.

Nevēlies nodedzināt tiltus. Daži cilvēki uztver atbildi “nē” kā atraidījuma zīmi. Viņi baidās, ka tādējādi varētu nodedzināt aiz sevis visus tiltus un saraut attiecības.

 

Izvērtē lūgumus

Ne vienmēr var viegli noteikt, kuras aktivitātes ir tava laika un uzmanības vērtas. Izmanto šīs stratēģijas, lai izvērtētu savas saistības un tev dotās iespējas.

Koncentrējies uz lietām, kas tev ir vissvarīgākās. Pirms uzņemies jaunus pienākumus, rūpīgi izskati jau esošās saistības un galvenās prioritātes. Apsver, cik svarīgas tev ir jaunās saistības. Ja ir kaut kas tāds, ko vēlies darīt, tad piekrīti un dari to, ja ne, noraidi to diplomātiski.

Izvērtē “jā” stresa līmeni. Vai jaunā aktivitāte, par kuru prāto, nozīmē īslaicīgas vai ilgtermiņa saistības? Neuzņemies saistības, kas nozīmē mēnešiem ilgu papildus stresu. Tā vietā apsver citu veidu, kā vari palīdzēt.

Nejūties vainīgs. Nepiekrīti nekam, ja tava intuīcija saka “nē”, jo īpaši tad, ja piekrišanu diktē vainas sajūta vai pienākuma apziņa. Citādi tu sevi pakļauj papildu stresam un aizvainojuma sajūtai.

Nedod atbildi tūlīt. Lai ko arī piedāvā, nedod atbildi uzreiz – pirms piekrīti uzņemties kādas saistības, atvēli kādu dienu vai divas pārdomām un izvērtē, kā tas ietilps tavā darba grafikā un saskan ar jau esošajām saistībām.

 

Kāpēc vajadzētu teikt “nē”

Atbilde “nē” nenozīmē, ka esi egoistisks. Sakot “nē” kādam jaunam uzdevumam, tu izrādi cienu savām esošajām saistībām un tādējādi nodrošināt to, ka varēsi veltīt tām kvalitatīvāku laiku.

Atbilde “nē” tev ļaus pievērtsies jaunām interesēm. Tas, ka kādā reizē esi piekritis palīdzēt kādos darbos, nenozīmē, ka tev to jāturpina darīt vienmēr. Atbilde “nē” tev dos laiku un iespēju pievērsties citām interesēm vai aktivitātēm.

“Jā” ne vienmēr ir veselīgākā atbilde. Kad esi uzņēmies pārāk daudz saistību un ciet no pārāk liela stresa, tu, iespējams, jutīsies pārguris un pat vari saslimt – atceries, kas notiek ar tiltu, kad tam tiek uzkrauta pārāk liela slodze!

Reklāma
Reklāma

Atbilde “jā” var neļaut citiem iesaistīties pasākumā. Tā neļauj citiem cilvēkiem uzņemties atbildību, iesaistīties un viņi var justies atbīdīti malā.

 

Ja jāsaka nē:

  • Saki nē ar pārliecību;
  • saki nē īsi un konkrēti;
  • saki nē godīgi;
  • saki nē ar cieņu;
  • saki nē atkārtoti.

 

Avots: Nīls Šahs "10 soļi stresa mazināšanai". R.: Jumava.


Ērti lietojamā Nīla Šaha grāmata piedāvā vienkāršu desmit soļu plānu ar praktiskiem risinājumiem, kā mazināt spriedzi un atgūt kontroli pār savu dzīvi.

 

Vai esat pārāk aizņemts, lai paspētu izdarīt visus darbus?

Vai naktīs nevarat aizmigt, raizējoties un baiļojoties?

Vai nespējat tikt galā ar savu drudžaino darba grafiku?

 

Lasiet grāmatu "10 soļi stresa mazināšanai" un noskaidrojiet, kā plānot savu laiku - gan darbā, gan mājās, atgūt dzīvē līdzsvaru un uzlabot noskaņojumu, stiprināt koncentrēšanās spējas un motivāciju, naktīs labi izgulēties un pārstāt raizēties.

 

Nīls Šahs ir Stresa menedžmenta asociācijas dibinātājs un direktors, kā arī starptautiski atzīta autoritāte stresa vadīšanas un labklājības jautājumos. Viņš ir palīdzējis tūkstošiem cilvēku tikt galā ar stresu gan individuālās konsultācijās, gan semināros, un viņš ceļo pa visu pasauli, mācot savas unikālās stresa vadīšanas metodes.

Sper 10 soļus un dzīvo harmonijā!